Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zálohy u podnikání při invalidním důchodu

Od: kyky789 odpovědí: 3 změna:

Zdravím, nevíte prosím jak je to s platbou záloh na sociální a zdravotní pojištění když má člověk invalidní důchod pro invaliditu 2. stupně a začíná s podnikáním? Nemůžu sehnat práci, tak bych chtěla zkusit podnikání (na radu úřadu práce), ale nevím jak je to se zálohami, několikrát mi bylo řečeno, že pokud budu jen podnikat, musím je platit, ale teď naposledy mi bylo řečeno, že vzhledem k tomu, že jsem invalidní důchodce 2. st, platí za mě zdrav. pojištění stát a má s to vztahovat i na sociální pojištění (info při zjišťování na zdrav. poj.). Má s tím někdo osobní zkušenost, je to skutečně tak? Vím, že mi předpis plateb přijde, ale chtěla bych to vědět před finálním rozhodnutím zda podnikat nebo ne. Děkuji Kristýna

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

3x

Samostatná výdělečná činnost je u invalidních důchodců posuzována jako vedlejší příjem. To znamená, že nemáte povinnost automaticky platit minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění.

Po prvním kalendářním roce podnikání doplatíte jednorázové pojištění vypočítané podle výdělku. V dalším roce pak budete platit zálohy vypočítané z tohoto výdělku.

Pakliže váš roční zisk v r. 2015 nepřesáhne částku 64 813 Kč, nemusíte jako invalidní důchodce vůbec platit sociální pojištění. Překročíte-li tuto hranici, okresní správa sociálního zabezpečení vám výši sociálního p/... vypočítá.

doplněno 24.09.16 21:17:

Neí zač, ať se vám zadaří .

kyky789
24.09.16 21:14
hodnocení

Děkuji

iz*

Poopravím Ušku: Rozhodná hranice 64.813 Kč platí pro rok 2016 (nikoliv 2015 → určitě to byl jenom překlep, ale mohlo by Vás to plést).

Pozor na to, že pokud nedosáhnete rozhodného příjmu a neodvedete sociální pojištění, nezapočte se Vám ten rok do doby důchodového pojištění z hlediska nároku na starobní důchod.

U poživatelů ID I. a II. stupně se doba pobírání ID nezapočítává, započítává se až poživatelům ID III. stupně. Tzn., že k ID potřebujete práci (zaměstnání) nebo podnikání, z něhož se bude odvádět sociální pojištění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]