Nejste přihlášen/a.
Zdravím
Mám úrazové a životní pojištění u České spořitelny. Měsíčně to stojí necelých 700. Dost často ale jsem od ostatních slyšel. že v případě pojistné události (něco se stane) většinou pojišťovny hledají kličky, jak pojistku nevyplatit. Týká se to obecně asi většiny pojišťoven. Na uzavření smlouvy samozřejmě lákají, ale dost věcí a vyjímek se snaží zamluvit. Netýká se to jen úrazového a životního pojištění, ale většinou jakého-koliv jiného pojištění.
Např. úrazové a životní pojištění se nemusí vztahovat na autonehody, úrazy způsobené stářím. Také většinou pojištění neplaté, pokud člověk vykonával jakou koliv mírně rizikovější činnost, která není dopředu napsána ve smlouvě (např. lezení na strom, horská turistika, práce v lese, sslízení ovoce ze stromu, a podobně). Rovněž se pojišovy snaží najít právní kličku, aby nemuseli vyplatit pojistku, protože porušil bezpečnostní předpisy, vzhledek právnickým možnostem pojiťovna skoro vždycky vyhraje. Např. chodec se nerozhlédl dobře, chyběla odrazka na kole, neměl vhodné pracovní oblečení, práce v lese se má nechat odborníkům, jel na kole příliš rychle, hrnec s vodou se má zvedat ve dvou, úraz nijak člověka neomezuje a podobné kličky. Smlouvy také mohou být komplikované se spoustou vyjímek z pojištění.
Zajímají mě tedy názory, zdali vůbec má pojištění smysl.
Mám s tím svou vlastní zkušenost tak můžu napsat. Je to asi 8 let co se mi stal úraz, popáleniny 3. stupně od horkého oleje. Jednou v neděli jsem si chtěl uděta řízky, tak jsem si dal více oleje do pánve a nechal rozpálit, jen co jsem se otočil k lednici tak mi pánev vzplanula (asi vadný olej, doteď nevím). Nenapadlo mě nic jiného než pánev z plotny odstavit ale cáklo na mně trošku a jak jsem se lekl tak jsem škubnul rukou a úraz byl na světě... No nic měl jsem pojistku také kolem 700 Kč u české pojišťovny a chtěl jsem ji uplatnit, ale bylo to na dlouhé lokty. Chtěli po mě zprávu z nemocnice, od obvodního lékaře, pak mě poslali ke svému lékaři atd.. No asi měsí a půl jsem lítal jak hadr na koštěti, bolestné, trvalé následky a co z nich nakonec káplo? No popravdě čekal jsem víc když už nadosmrti budu mít ošklivé jizvy na předloktí. Po všem tom absolvování těchto akcí nakonec pojišťovna mi vplatila za trvalé následky a bolestné cca kolem 12 000 Kč, což si myslím že za to čím jsem si prošel je tedy uboze málo když jsem cca půl roku nemohl do práce, do prašného, studeného, teplého prostředí...
Určitě smysl má, o tom žádná! Známá si platila životko, měla sarkom, po celý rok jí pojišťovna vyplácela plnění ve výši 1500Kč/den. Platí si ho celá rodina. Záleží samozřejmě, jak to máte nastavené, ale vážně onemocnět může každý, zdraví se sice za prachy nekoupí, ale aspoň něco...
Ale těch 700 Kč je určitě na nějaké vyšší plnění málo, myslím, že platila přes 2000 Kč-nevím přesně?
Víte, ona je otázka, co je "drahé"? Je třeba také popřemýšlet, jaká je anamnéza v rodině? Syn měl také životko, samozřejmě ho zrušil, zdálo se mu zbytečné platit tolik peněz. Za pár let mu diagnostikovali RS, dnes je nepojistitelný...
Nemoci tam nemam, je tam úrazové pojištění a životní pojištění vztahující e na úrazy. Pak ještě tam je nemocnice - vyplácí 400 Kč/den v případě hospitalizace. Nemocnice je docela levná, nejdražší je žiotnípojištění ve výši 500 000 Kč. To měla známá nějaké vysoké plnění pro případ nemocí? To je docela drahé.
moje žena má dvě prakticky stejné úrazové pojistky. Jednu soukromou normálně u ČP, druhou vrámci zaměstnání u Ing. Jednou takhle poslala auto do šrotu a skončila v nemocnici. ČP zareagovala pozitivně, pojistku vyplatila docela slušně. Ing vzdoruje a vymýšlí obstrukce ještě dnes.
Takže úrazová pojistka určitě smysl má. Chce to jen dobře číst smlouvu a trefit se do správné pojišťovny.
Ale co mě docela zarazilo, že máte pojistku u spořitelny. Tady pozor. Pojistka platí, jen pokud platíte vy. Jestli třeba kvůli nedostatku hotovosti na účtu prošvihnete jednu platbu, pojistka zaniká. To že o věci ani nevíte a platíte dál, nemusí nic znamenat. Nanejvýš vám vrátí váš přeplatek.
Úrazové pojištění je trochu sázka do loterie, všichni přece děláme vše, aby se nám úraz nestal, a přece se to nědy stane... tady těžko radit, ale asi není dobré "přeplácet", prostě pojistka by asi neměla být příliš drahá. Ale u životního pojištění mám vážné pochybnosti, myslím, že je to přežitý produkt. Většinou je děsně drahý, měsíční splátky bývají zbytečně vysoké, je to třeba na 20 let a kdo ví, co bude za 20 let. Vidím to pro dnešní dobu jako zcela nevhodný produkt, nedoporučila bych to nikomu. A navíc, vybrat dobrou pojišťovnu je taky oříšek, jsou mezi nimi neprůhledné a věřit jim až tak, to vidím skoro jako s jistou nadsázkou hazard. Ono i těch Vašich 700 měsíčně může pro někoho být dost a na konci z toho zase tak moc nebude. Nevím, jestli není rozumnějsí ty peníze vložit do věcí, které potřebujete nyní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.