Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bude dostávat sirotčí důchod dál?

Od: ver* odpovědí: 6 změna:
Dobrý den,
švagrovi je 22 let. Vyučil se truhlářem a pak si udělal nástavbu s maturitou. Několikràt na obou školách schválně opakoval, aby nemusel do práce. Letos už musel udělat maturitu. Teď se přihlásil na další střední školu, nějaký příbuzný obor truhlařině.
Dostává sirotčí důchod. Je mi jasné, že pokud by šel na VŠ, bude jej dostávat dál. Když jde ale na další SŠ, bude se to brát stále jako příprava na povolání nebo nebude mít už na sirotčí důchod nárok? Nějak se mi to nezdá, že by ho ještě dostával...
Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Zdá se, že – přestože se o svého švagra zajímáte – nemáte úplně přesné informace. Já bych posouzení, jestli stále jde o soustavnou přípravu na budoucí povolání, přenechala těm, kdo jsou v této záležitosti kompetentní – úředníkům ČSSZ.

ver*
hodnocení

Takže to není někde zákonem přesně stanovené? On je přijatý i někam na VŠ, kam teď musí nastoupit pokud chce, ale on by radši na tu SŠ. Pokud by ale ten sirotčí důchod nedostával, půjde raději na tu VŠ, kde je to jisté...

Sirotčí důchod dostává osiřelé dítě do 26 let po celou dobu, co prezenčně studuje - může u toho i pracovat, podnikat - to se nijak nevylučuje. Pokud studium po 18 roce přeruší, důchod se pozastaví - jakmile ovšem znovu nastoupí do školy, plně se obnoví. U kombinovaného studia jsou některá omezení, u denního ne.

doplněno 20.09.16 23:10:

Jinak nechápu, co Vám na tom tak strašně vadí, že dostává sirotčí důchod? Ono není nic příjemného na tom, přijít v raném věku o rodiče, to mi věřte. S člověkem to někdy pěkně zahýbe i po psychické stránce (a podle toho, co píšete, jsem pochopila, že to úmrtí rodiče se v tomto případě událo už někdy dříve, když byl ještě mladší). Toto je taková trošku kompenzace. Pokud by šel na VŠ, můžete se ho pokusit přesvědčit, aby šel i pracovat alespoň na částečný úvazek, ale i kdyby šel znovu na SŠ, tak obor příbuzný tomu, co už studoval, se normálně dá považovat za soustavnou přípravu na povolání. Jinak u sirotčího důchodu jsou ty podmínky pro studujícího mírnější než u výživného.

doplněno 21.09.16 12:16:

Tak se omlouvám, ale vyznělo to z formulace Vašeho dotazu... Asi jste to tedy tak nemyslela. Některé podrobnosti tam za účelem zjištění informace nebylo potřebné uvádět (ačkoli ho rozhodně neobhajuji, že schválně opakoval ročníky na školách).

ver*
hodnocení

Proboha živého, kde jste se dočetla, že mi to vadí? Ptám se právě proto, že mu chci pomoct - vůbec mu nedošlo, že je tady možnost, že ho třeba nebude dostávat. Tak jsem to chtěla zjistit než by se odhlásil z té VŠ a šel na SŠ. Je mi úplně jedno, že opakoval schválně (pravda, mohla jsem tuto informaci klidně vynechat), jen jsem chtěla pomoct, aby nebyl překvapený pak, že nic nemá. Jeho mám ráda a měla jsem i jeho otce, byla jsem už v době, kdy zemřel, s manželem.

figurek*
hodnocení

0x

dobrý dotaz. Švagr je vyučený, několikrát schválně opakoval ročník, aby nemusel dělat, ale přece jen má nástavbu a maturitu. Chce si zopakovat střední, jen aby dostával rentu.

Výsledek vidíte. Je mu 22 let a není schopný se sám o sebe postarat. Co přijde za pár let? Bude mu 26, renta mu skončí a on bude brečet, jak se mu špatně vede.

Moje rada : Pošlete ho do práce nebo z něj bude doživotní socka.

hodnocení

0x

26 let je strop a pak pokuď bude dál ,,studovat,,ho bude muset ten 1 rodič živit ze svého a ještě si bude muset platit zdravotní pojištění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]