Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
absolvoval jsem dentální hygienu (odstraňování zubního kamene) a od té doby cítím, že se mi horní pření zuby trochu posunuly dopředu, zarývají se do dolního rtu a hůř se mi mluví. Je to možné? Mám hledat nějakou jinou příčinu? Zažil to někdo?
P.S. Paradentozu zubařka nenašla.
To je tak drastický zásah? Jedno vím, že zuby nejsou v dásních usazeny, jako strom v zemi nebo sloup do betonu, ale pérují jakoby zavěšené. Snad se to zklidní a usadí, tak jak někdy po úraze. Já bych asi zavolala té hygienistce a zeptala se jí, zda je to normální.
Rychlý posun je ale nežádoucím směrem.
Ta časová korelace s DH je příliš nápadná. Byla to moje první DH a odstranilo se hodně zubního kamene, šťouralo se i pod dásní. Osmičky ještě mám neprořezané, ale místa je dost, mám mezi předníma zubama viditelnou mezeru.
Možná se sleduju víc, ale tohle je prostě výrazné.
Dneska se mi zdá, že zuby jsou lepší. Asi se to samo srovnalo.
Štve mě ale jiná věc. Včera se mi na zuby koukal ještě jeden zubař, jiný než můj obvyklý. Řekl mi, že mě přední zub bolí z toho, že se o něj tře spodní přední zub a že mi zbrousí jednu plošku. Chvilku jsem váhal, že odmítnu, ale nakonec jsem se nechal zbrousit. Ale od včera se ty zuby srovnaly a dnes se mi ty zuby o sebe skoro zasekávají.
Takové věci s nenávratnou změnou je lépe si nechat promyslet a ne na ně hned přistupovat. Z toho důvodu že někteří pacienti jsou víc náchylní k manipulaci ze strany doktora (ale co doktor to jiný názor).
I tak to sedne. Vnuk/ malý školák/ si nabil na kole pusu, přední zuby rozkývané. Po roce úplně fit.
Rozkývané si sednou, ale ta ubroušená ploška ne. Kromě toho školákovi ještě rostou kosti, tam je situace jiná.
Tak vám dám ještě jednu radu. Pokud vás někdy bude bolet zub, dejte především na svou intuici. Doktor někdy může pacienta odbít se slovy "to nic není" jen, aby měl míň práce. Jsou to ale vaše zuby, to mějte vždy na paměti, zodpovědnost za ně nenese doktor, ale vy. Proto je někdy třeba zatlačit na pilu, aby doktor udělal co chcete vy (například zkusit přesně lokalizovat bolest, udělat snímek, apod). U submisivních pacientů bohužel toto nefunguje a tak se nechají snadno uchlácholit. Takže místo odbití si buď domluvte konkrétní termín prohlídky, když nemá zrovna čas nebo akutní ošetření kvůli bolesti. Myslím, že se vám tato rada bude hodit, pokud se jí budete řídit.
Děkuji, tohle celkem vím, a většinou si to vydupu. Lékař mi nabídl řešení, ale správné řešení bylo počkat, to mi radila intuice. Ale on si to přichystal nějak rychleji, než jsem čekal, nebyl nějak prostor to prodiskutovat.
Díky za ty rady, ale to jsou všechno rady, které na současný problém neaplikuju.
Myšleno jsou to rady "co jsi udělal špatně", ne jak vyřešit stávající situaci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.