Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chlapi rostli na vojně, mýtus?

Od: kless* odpovědí: 42 změna:

Dobrý den,

docela často slyším jak se kluci/chlapi na vojně vytáhli. Je to mýtus nebo pravda?

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nikdo*
hodnocení

4x

Vojna bylo všechno to, co tu už zaznělo. Šikana. Nárůst fyzičky. Nárůst zodpovědnosti. Naučili jste se poslechnout bez rozmýšlení rozkaz - uvědomili jste si, že může přijít situace, kdy je to potřeba. Vyučili jste se uklízečkou-hajzlbábou. Spousta vojáků se naučila kouřit. Samostatnost. Po týdnu někde na poli, jste si uvědomili, jakou roli hraje hygiena, dokud se máte kde umýt, ani nevíte, co máte. Atd, atd.

Každý to měl namixované trochu jinak, podle útvaru kde sloužil, podle ročníku, podle zbraně u které sloužil. Některé útvary byly proslulé náročností, jiné mazáckou vojnou.

A tak jen osobní zkušenost na téma otázky: Šel jsem na vojnu jako tlouštík, měl jsem snad asi 80-90kg. Už se nepamatuju. Přitáhnout se na hrazdě? Ani náhodou. Po měsíci přijímače, jsem udělal bez problémů 100 dřepů, 20kliků a 10 přítahů na hrazdě. Neshodil jsem ani kilo. Ale když jsem přišel domů, tak jsem slyšel stejně: "ty jsi se vytáhl". Ta fyzička musela být znát. Jestli na těle, nebo na duši nevím. Ale sebevědomí nám to všem v přijímači zvedlo.

A toto je velmi pěkně napsáno! Manžel taky říkal, že na vojně si každý uvědomil, co je v životě důležité, protože na hlouposti nebyl čas. Ne jak ti dnešní blbísci - mnou vytvořený výraz pro lidi, kteří mají sebevědomí až do nebe a přitom si neumějí ani uvařit čaj - , kteří si myslí, že povedou svět a přitom si nevědí rady sami se sebou a utíkají před zodpovědností.

balzerka
hodnocení

3x

Za nás byly 2 roky vojny. Odcházel kluk, vrátil se chlap. Zpravidla. Určitě nebylo tolik změkčilých a zvepřilých mladých mužů. Měla jsem na vojně oba bratrance a bráchu, tak vím, že i když někdy nadávali, že jim to prospělo. Plno věcí se tam naučili od řízení těžkého vozidla, zacházení se zbraněmi, pořadová cvičení, různé práce, i v kuchyni, zlepšili si fyzičku, sportovci hráli za Dukly/ vojenské kluby/. Upevnili si kázeň, poznali řád i dril, nesli odpovědnost, někdy si museli poradit se šikanou. Ale teď jen vzpomínají na zážitky a scházejí se s klukama z vojny /dědci/ .

bruter*

Sloužil jsem v letech 1959-1961 a rád na vojnu vzpomínám a to i přesto,že jsme měli vojnu prodlouženou o 2 měsíce kvůli stavbě Berlínské zdi a to jsme byli ve stálé pohotovosti.Ať žijí Brdy a Jince,nikdy nezpomenu,bylo to fajn.

balzerka

Tak to jsme se v Jincích mohli vidět :) Třeba v Sokolovně na obědě, nebo na plovce u hřiště, nebo v Ešce?

hodnocení

2x

Na vojnu se běžně chodilo v 18 letech. Podle mě je normální, že spousta mužů v tomto věku ještě roste. *nevi*

jabraka*
hodnocení

2x

Tonda patří do skupiny puberťáků,kteří ještě nedospěli.Nemohl poznat správné kamarádství,ale i důstojníky,kteří nemají nic společného s těmi,o nichž mluví.Osobně jsem poznal řadu "lampasáků" kteří byli i kamarádi a táhli vše s námi.Sám jsem na sobě poznal,jak jsem vyspěl.Co jsem se naučil a jak mi tyto poznatky prospěly i v civilním zaměstnání.Osobně bych zvedl ruku,kdyby se hlasovalo pro obnovení výcviku třeba ne vojenského,ale každému"frackovi" dát zahulit něco jiného,než hulí dnes.

Nejenom to, co píšeš, ale hlavně to, aby se kluk naučil postarat se sám o sebe, aby přežil, aby se poučil z chyb. Také aby poznal, co je slovo kamarád. Jak je důležité mít kamarády, aby přežili. Nemyslím doslova, ale aby z obtížných situací vyvázli se zdravou duší i tělem, když spolupracují. Aby se naučil spoléhat na sebe a nehledat pomoc u rodičů, jejich konta a jejich milující náruče, kdykoliv se nezadaří. Ne v situacích, které nestojí za zamyšlení, ale v těch, které mohou poznamenat na celý život. Proto se z kluků stali muži. Si myslím já, ženská.

honzik*

stále a stále mě bude udivovat, jak hluboko jsou zažrané v myslích lidí určité mýty, např. to, že vojna udělá z kluků chlapy. Nic z toho, co zde bylo doposud napsáno, není vázané na "vojnu". Tak jak bývala, 2 roky natvrdo. Zvlášť pikantní je to od žen. Ony samotné si vychovaly doma maminčiny mazánky a pak uznale kvitovaly, jak místo jejich synáčků lezou z tanků chlapy. Pokud bych byl opravdu hodně rýpavý, tak napíšu, že k tomu, aby se chlap osamostatnil a naučil se starat sám o sebe, se stačí oženit...

Vojna byla především festivalem ztraceného času, kdy je matematicky cca 5% produktivního věku muže nenávratně ztraceno. Doma třeba čerstvě narozené děcko a ono i otec jsou okradeni systémem o nejkrásnější a nejdůležitější období. Rozvrácené vztahy. Vás ženské bych chtěl vidět, kdyby Vás povolali k odvodu, tam Vás vysvlékli a před 10 slintajícími úchyláky z komise by hodnotili Vaši postavu, zda je dost dobrá. Pak by Vám to přiklepli a zavřeli by Vás na 2 roky někam, kde můžete dělat jen to, co Vám někdo dovolí. Tam by Vám sebrali veškerou lidskou důstojnost a naučili Vás pouze poslouchat rozkazy a tvořit jeden z kusů masa na bojišti. Jsem přesvědčen, že by pak ženy mluvily trochu jinak. U mužů je to většinou sebeobranná reakce, nějak si zdůvodnit ten ztracený čas, a samozřejmě je to výborné téma na pivo. Kdo by nezavzpomínal na vojnu a nezamachroval.

K tomu, aby se z člověka stala řádná, zodpovědná a samostatná jednotka není třeba ho systémově ponížit na úroveň kusu masa. Na tom si trvám. Mluvím o vojně, tak jak byla, za minulého zřízení.

culdabulda1*

honzík

- no hezky jste to napsal - ale jsem zvědava, co budou dnešní mladí dělat, až se tady strhne nějaká ta "mela" - a nevěřím, že v Evropě bude i nadále jenom pohodička, mír, Pravda a Láska.

Odjakživa a ve všech civilizacích byli mladí muži vychováváni ve způsobilosti k boji - ať už obrannému, nebo útočnému, protože lidi jsou živočichové, kteří svoje problémy řeší válkami. Tak to prostě je a bude. A zvítězí taková armáda, která bude lépe vycvičena, nikoliv taková, kde si bojovníci nebudou umět ani zavázat tkaničky - ani taková, která bude složena ze žen.

Podívejte třeba na Hitlera - ten si svoji mládež cepoval už takříkajíc od plínek. Pozor ! - to není nějaká propagace onoho pána - vybavila jsem si ho jako prvního pod vlivem četných dokumentárních filmů o 2.světové válce, které v TV běží takřka na všech kanálech a na které nelze nekoukat ! Bohužel s obavami, že se takové hrůzy budou opakovat znovu. Být mladá a navíc ještě muž, rozhodně bych na to chtěla být připravená !

jofa*

Až se něco "semele" budou povláni k základnímu vycviku a použiti v první lini. Co znamená první linie je známo, na odpis.

tondac*

Honzík přesně popsal zkušenosti a pocity průměrného vojáka základní vojenské služby, který se nezapojil do kšeftování s lampasáky nebo do šikany ostatních a má ode mne bod.

Nedovedu si představit, že bych šel někoho zabít jen proto, že by mi to nařídil Miloš, Bohouš nebo Andrej a navíc se obávám, že naše armáda stejně zase nebude bojovat, protože právě tito lidé vymění náš stát za jakoukoliv funkci a ještě nám to fundovaně vysvětlí. Vrchní velitel zavelí a lampasáci s úlevou poslechnou a předají zbraně nepříteli.

Budu bránit svoji rodimu ale ná stát s..., stejně jako on nás.

BTW vám a vašim potomkům nikdo nebrání se přihlásit do aktivních záloh, které budou použity v případě potřeby.

doplněno 21.09.16 13:00:

jofa... až se něco semele, tak pár lidí zmáčkne knoflík a bude konec. Možná mě odvedou, ale prst na spoušti mi mačkat asi nebudou. Já bych šel tak černým baronům. :)

Modrou knížku se nějakým způsobem snažila získat většina branců a rozhodně její vlastnictví nebylo stigmatem kripla nebo sraba ale předmětem touhy a závisti většiny odvedenců. Armáda odváděla i nemocné, a tak se to řešilo úplatky v řádech desítek tisíc nebo simulací duševních chorob.

Víte proč se hudební skupina jmenuje zrovna Blue Effect? Právě proto, že všichni členové jsou držiteli modrých knížek a jsou na to patřičně hrdi ...

jofa*

tondac: Až se něco semele, tak se Vás nikdo nebude ptát jestli se Vám chce nebo nechce někoho zabíjet. Pokud jste boje schopný a budete podléhat platným voj. předpisům, narukujete ani nemrknete okem. Jinak ty modré knížky, podlé mých zkušeností dostal člověk s diagnoźou nějaké nemoci, nebo srab, který ze sebe udělal duševního nebo jinak "mrzáka".

doplněno 21.09.16 14:26:

tondac: Tak já mám jiné zkušenosti a poznání z let šedesátých. Vůbec to nebyla většina, která se snažila získat modrou knížku, ale obyčejní posero.., kteří se báli vojny, jak čert kříže a dělali vše pro to, aby na vojnu nešli. Monho vychcánků se vždy našlo a najde, aby se za něj postarali jiní a v případě konfliktu pložili i život. Takový jsou ale na vojně stejně prd platný, protože by se podělali po prvním výstřelu.

culdabulda1*

jofa

- už mi nejde dát bodík, takže *palec*

doplněno 21.09.16 15:16:

honzík

- vlastně máte taky pravdu - teď má navíc kdekdo jaderné zbraně...

honzik*

klidně si myslete, co chcete, máme svobodu a demokracii, prý. Ale věřte tomu, že pokud se něco semele, což asi bohužel ano, tak rozdíl mezi vycvičeným vojákem a "kriplem" s modrou bude maximálně několik minut. Tedy rozdíl, za jak dlouho budou po smrti. Pokud si myslíte, že naši vojáci by bránili naši vlast někde na frontě v bojích, tak se zřejmě hluboce mýlíte. Zásadní otázka je, zda bychom k tomu vůbec od někoho dostali šanci. Stačí se podívat do historie, že výcvik a situace v mírových dobách se vždy zásadně liší od situace během válečného konfliktu. A to, zda je někdo ochoten položit za svou vlast i život nemá vůbec nic společného s "vojnou", jak tu byla kdysi.

tondac*

jofa.. máte zkušenosti z dob kulturní a společenské obrody a uvolnění řetězů, kdy v armádě ještě byli i komunisti, kteří to mysleli poctivě. Já je mám zase z normalizačích osmdesátek, kdy už mezi lampasáky byli jen bezskrupulní kariéristé, protože ti slušní odešli nebo byli odejiti, když se poučovali z krizového vývoje. A podle zkušeností známých to stejně doznívalo i v devadesátkách. Většinou se tam naučili prvotřídně chlastat a kouřit a z rozumných kluků byla chvíli nepoužitelná hovádka.

BTW takže vy byste šel na základě povelu v šedesátých letech s Rusem na Amíka a s hodným Němcem na zlého Němce? A dnes na základě povelu s Amíkem na Rusa a s hodným Korejcem na zlého Korejce? ;)

jofa*

tondac: Jako voják ano. Jinak bych byl souzen a odsouzen. Dřive zastřelen nyní vězení. Kdo kde vyprovokoval střetnutí či válku je věc jiná. Složil jsem přísahu a tak bych se zachoval. Tondac, je vidět, že jste byl na vojně již v rozkladu armády. Ale pravda,, byla to i v šedesátých letech pakárna. To nic ale nemění na tom, že jste či byl voják.

angell1985*

Co by dělali?...uspořádá se festival gayů a lesbiček v růžových tričičkách,k nim se přidá mládež s tablety opojená marihuanou a ve jménu míru se přizpůsobí těm o kterých slyšeli že jsou ti hodní.

A s touhle bombou by se ta otázka mohla zavřít.
doplněno 21.09.16 11:09: Reakce na culda
cechacek*

Na Ukrajině mamánci od osmnácti let lovili na ulici, dostali perfekní tří denní výcvik, mundúr, kalašnikov a další výzbroj a hurá do první linie bojovat za vlast Porošenka a další vymoženosti po Majdanu

Honzíku, věřím, já už jsem podobné věci také slyšela (i když mým vrstevníkům už se vojna vyhnula). Možná by stačilo zavést nějaký (kratší) výcvik pro domobranu a zásahy při živelných katastrofách. Myslím, že by se to částečně mohlo týkat i žen - alespoň povinná výuka poskytování první pomoci.

honzik*

S tím plně souhlasím o tom žádná. Základní otázka zní, zda to pojmout povinnou formou pro všechny nebo ne. A protože dnes jsme společensky zase někde dál, tak se to týká mužů i žen. Já sám za sebe bych to shrnul, že spoustě mužů vojna velice prospěla, pro jinou spoustu mužů to byl jen ztracený čas. Ochota a schopnost účinně pomáhat ostatním a bránit je, určitě není daná jen výcvikem. Určitě občas zachytíte zprávu o tom, jak někde někdo leží zraněný, nebo se mu děje bezpráví a ostatní lidé okolo jen nečinně prochází.

Ale jsem naprosto přesvědčen o tom, že v příštím velkém konfliktu, který nastane dříve nebo později, budou bojeschopní postaveni před jiné situace, než na které jsou cvičeni. Podívej se po světě, jak dnes velmoci vedou boje. A to máme ještě ty zatracené atomovky. Ještě před 100 lety "naše" Monarchie stavěla po svém území impozantní a nákladný systém opevnění. Jenže mezitím se změnila taktika boje a enormně vyspělo dělostřelectvo, které dokázalo nákladný fort rozstřílet během pár minut. Takže ve výsledku to bylo prakticky k ničemu. A historie má sklon se stále opakovat v různých obměnách.

jofa*

Prioritně ale vůbec nejde o to, aby vojna udělala z "děcka" chlapa. Přeci jde o to aby se výcvikem připravil na možný konflikt a uměl použít zbraně, taktiku boje a další. Posera před vojnou zůstane poserou i po vojně. Samozřejmě ty dva rroky bez maminky byly na mužském znát. Dnes se to ale už neřeší, jiná doba.

repkin*
hodnocení

1x

Dneska v 25ti lovi pokemony a nevedi jak vypada a k cemu se pouziva kladivo, ji jen kfc nebo co jim babicks navari, takze ano vojna by se hodila (me taky) :)

doplněno 18.09.16 21:46:

Myslím si, že tazatel neměl na mysli fyzický růst, ale jako že dospěli. Naučili se jíst všechno, naučili se být samostatní, soběstační, uklízet si po sobě, poslouchat pokyny nadřízených (doma rodičů), naučit se plnit sliby apod. Dneska to hodně chybí. Když jsem byl na řadě já, tak vojnu zrušili, parodií na vojnu mi byl počáteční kurz v zaměstnání, trošku jsem se osamostatnil, ale nebylo to ono. Každopádně co si budem povídat, vím minimálně o dvou lidech, kteří dospěli až okolo 35-40ti s narozením dítěte. :) ale ještě to pořád není ono :D

doplněno 07.10.16 16:06:

Moc zajímavé video tady ... video.aktualne.cz/...

mluví tam m.j. i o tom, co mu ta vojna a vojenský výcvik dal do života ... něco na tom je

angell1985*
hodnocení

1x

Podle mě to bylo jen tím že je rodiče delší dobu neviděli.Proto jim to tak přišlo.

hodnocení

1x

Já si myslím, že svět je úplně někde jinde, než v době, kdy kluci šli na vojnu. Bylo jim 18, 19 let. Byli ještě ve vývoji a stabilní řád s fyzickou námahou, konečný vývoj usměrnil a ukončil. Velmi často se ještě maličko vytáhli. Ale jen zanedbatelně. Dospěli i v duševním vývoji, protože neměli za zadkem maminku. Věděli, že po vojně už na žádnou školu nepůjdou, nikdo už je nebude živit. Postavili se k životu velice prakticky, jako chlapi. Nebyla antikoncepce a tedy většinou rychle přišlo dítě, založili rodinu.*jasne* Dnes je svět úplně jiný. Rodiče dětem dovolí být nezodpovědnými, courat ze školy na školu. Kluci bývají většinou ještě hodně dlouho doma, v Mamahotelu který jim zajišťuje všechno, co k životu potřebují. Nemají důvod z domova spěchat. Tam se také naučí, že není třeba řešit problémy, které za ně někdo jiný, většinou maminka, vyřeší. Když je zle nebo když se to hodí, stačí jen odejít. Jak odešli od maminky, tak snadno odejdou od ženy a dětí.

doplněno 19.09.16 16:05:

Ildika, každá mluvíme o jiném století.:-D Já mluvím o době po válce, takže o druhé polovině 20. století až do dneška. O době, kterou jsem já zažila. *sok* Ale tejně, jak se svět mění! A prý, my s ním. Mám pocit, že já nestíhám.

doplněno 19.09.16 16:51:

Jojo, jenže když se zdržovali u rodičů, museli pracovat stejně tvrdě, jako oni. Možná, že ještě více. Nikdo si nemohl dovolit, živit dospělé děti.

Babičko, ne že bych se zastávala současného stavu... ale některé věci jsou zřejmě starší, než lidstvo samo. *sok* Respektive nastávají vždy při "vhodných podmínkách". Já se ráda dívám do starých matrik, které jsou momentálně volně k dispozici na internetu, a třeba v naší obci (zemědělská jihomoravská dědina, cca 600 ob.) se v 19. stol. lidé obojího pohlaví brali většinou až po třicítce (klidně ve 35). Do té doby žili doma (viz poznámky syn/ dcera v otcovském domě) a zřejmě pomáhali rodičům na poli. Ono je také fakt, že až do r. 1918 byla plnoletost až od 24 let. Takže to, co je zde dnes, už tu bylo, možná ještě v "silnější formě".

doplněno 19.09.16 16:44:

Určitě pracovali na rodinných polnostech - já jenom mluvím o tom, že to, že se dnešní generace zdržuje dlouho u rodičů, není v naší kultuře nic nového. :-D

doplněno 19.09.16 16:53:

To ano, ale oni i ti mamánci většinou musejí pracovat, přispívat na domácnost (většinou - někteří se nechávají živit, a to už potom jsou úplně beznadějné případy).

(zemědělská jihomoravská dědina, cca 600 ob Tam asi toho průmyslu moc nebylo. Tak,že pracovali na polnostech svých rodičů,které později zdědili.. A o úctě a poslušnosti k rodičům tehdy a dnes? Vojna určitým spůsobem jak se chovat je naučila

stir*

Dobrý den. Moje babičky a prapra...babičky byly vyvdány v 16 až jednadvaceti.. Žádná neporodila méně dětí než osm..Nezletilé měly poručníka, případně předmanželskou smlouvu. Mí poslední tři strýcové zůstali svobodní. Jeden byl v Jáchymově, druhý ... Chlapci měli svadby od jednadvaceti a o málo více. Obec 250 obyvatel.

Bráška porostl za dva roky o 3+2 cm.

Velmi záleželo, odkud byli. Část naší rodiny žila v podhorské vsi a tam se lidé vesměs brali krátce po dvacítce. Bylo to tím, že většina obyvatelstva tam byla chudá (různí chalupníci, nebo bezzemci - drobní řemeslníci apod.). Tady u nás bylo naopak mnoho středních a větších sedláků a jejich děti vstupovaly do manželství velice pozdě. Mimochodem, hodně potomků měli taky - myslím, že lidé byli dříve prostě zdravější než dnes; ne nadarmo se říká, že plodnost klesá... Bylo běžné, že se selská dcera vdala ve 36 a stihla opravdu těch 8 dětí.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- třeba je v tom věku prospěšná tělesná aktivita a cvičení?

cinematic*
hodnocení

0x

Děti taky často hodně povyrostou přes prázdniny. Pohyb venku a pravidelná strava dělají svoje. :)

hodnocení

0x

Zabitý rok života - k ničemu. Hodně "chlapů" tam opravdu vyrostlo - dělali ramena, protože byli tak tupí, že věděli jen jedno. Tam byl jejich poslední okamžik, kdy někomu mohli nařizovat činnost z důvodu mazáctví, někoho vydírat či okrádat bez postihu.

Jakmile ukončili vojenskou službu, vrátili se ke své lopatě a dřou a musí si nechat nadávat od svých šéfů.

Nepotkal jsem tam nikoho agresivního se střední školou a vyšším vzděláním - pouze ti tupci, kteří se nedokázali podepsat, využívali aktuálních práv mazáků a svůj půlrok slávy...

Nedalo mi to nic, jen mne opakovaně okradli.

doplněno 18.09.16 21:56:

jj - prostě jsem neměl důvod mlátit lidi kolem sebe - ani dnes ten důvod nemám...

Snažil jsem se ostatním pomáhat, ne je ničit a týrat...

doplněno 19.09.16 07:34:

@angell - nemyslím si, že bych byl domácím mazánkem... nikdo se o mne extra nestaral od cca 13ti let. Jako kluk z vesnice jsem zažil hodně. Na vojně jsem zažil ale jen jedno - krádeže jídla ve velkém, krádeže věcí... No a chování nebylo jako v černých baronech - nějakou tu buzeraci bych pochopil... Na rotě jsme měli velmi zákeřné lidi. Asi raději nevzpomínat.

Co jsem se tam naučil? Nic - řídit jsem už uměl, uklízet, vařit, atd - to jsem běžně dělal doma od mládí. Cvičení? Jen ranní rozcvičky... Jo jednu věc jsem se tam naučil - poslední měsíce jsem dokázal za noc vykouřit i 40 cigaret !

Jiným možná nějak pomohla, nevím - já jen ztratil rok života, přišel o možnosti, které následující rok najednou nebyly... Moc jsem toho několik následujících let litoval.

angell1985*

Bez urážky...Vy jste asi byl jedním z těch měkčích.

doplněno 18.09.16 22:39:

To nebylo o mlácení nebo ubližování.Já si myslím,že to bylo o tom,že kluk který byl zvyklý celý život na péči rodičů byl najednou sám nezi cizími.Musel si vše zařídit,nikdo mu nedal mísu knedlíků pod čumák,nikdo po něm neuklidil... a to se většině nelíbilo.Dnes se tomuto říká šikana a teror.

trampacak

Vy jste na té vojně byl? Tam šlo o to si vybrat mezi mazárnou a gumárnou. Nevím co je horší.

angell1985*

Já na vojně byl a z ničeho jsem si vybírat nemusel.Před tím jsem byl tři roky na internátě a byl jsem zvyklý se o sebe "postarat".Mě to na vojně problém nedělalo a nemusel sem nikoho jakkoliv šikanovat ani se někoho bát.

hodnocení

0x

A víte, že opravdu někteří vyrostli, ale to je tím, že chlapi rostou déle jak ženy. Já jsme měla kdysi spolužáka, který se mnou maturoval v 18 a byl to takový puclík a když jsem ho potkala asi za 3 roky, tak z něho byl moc hezký chlap a za tu dobu vyrostl aspoň o 15 cm.

cechacek*
hodnocení

0x

Nevím zdali rostli do výšky, ovšem možná u některých útvarů se zlepšila fyzická kondice. Na př. nýní pokud je sto žadatelů k policii, tak jich projde max. pět, poněvadžž nezvládnou jedem kilometr běhu, sto metrů plavání a ani deset kliků.

stir*

Dobrý den *houpy*Plavat už nyní nemusíííííííí. Nedávno měli ale někteří mládenci tak silnou a chvályhodnou potřebu se k policii dostat, že přestože neuměli plavat, do vody při fyzičkách skočili. Byla jim okamřitě poskytnuta první pomoc.

tondac*
hodnocení

0x

Vytáhli, protože z té zelené buzerace vyrostli. Lampasáky dělali ti nejhloupější, na vojenské školy brali kohokoliv, kdo se přihlásil, udržel rozkaz, moč a uměl se podepsat a hlavně řvát.

Někteří se za dva roky na východním Slovensku dostali domu jen 3x. Ukradené dva roky života, někteří kluci vracející se z vojny byli několik měsíců nepoužitelní pro běžné jednání s lidmi.

Máme selektivní paměť, která to špatné vymazává. Já jsem rád, že moji kluci se nemusí nechat buzerovat od hlupáků, kteří tomu tenkrát veleli.

doplněno 21.09.16 11:45:

jabraka

Pubertu jsem prožíval v osmdesátkách a budete se divit za ty dva roky vyspěli i ti šťastnější, kterým se podařilo získat nejcenější knížku svého života - tu modrou. Oni v té době toiž mohli fungovat jako normální lidé a ne jako muklové na cimře o deseti lidech. A i dnes když se podíváte na kluky ve 20 a 22, tak jsou vyspělejší i bez vojny.

Lampasáci kamarádi? Kolik? 1 ze 100 vedle všech těch politruků ...

Co jste se tam naučil? Pořadová? Plazit bahnem? Rozborku - sborku? K čemu vám to bylo v životě a v zaměstnání?

Jedině tak řidičák na náklaďák ...

I vy se můžete realizovat v aktivních zálohách, ale neposílejte tam ostatní ...

hodnocení

0x

Můj otec si vojnu velice pochvaloval a často na ni vzpomínal, jak tam bylo dobře, na důstojníky i kamarády, sloužil chvíli s jedním z atentátníků. Ovšem to bylo kolem roku 1932-5 ... Když se v 60ti letech, tj. při odchodu do důchodu, slavnostně vyřazovalo z armády, všichni co přišli, setkali se tam s kamarády a bylo na nich vidět, jak vzpomínají, tekly i slzy. Ještě pár mužských co znám vzpomínalo na vojnu dobře, ale všechno to bylo o službě staršího data. V posledních letech ale se všichni shodli na velké šikaně a neschopnosti důstojnického sboru a tím degeneraci vojenské služby.

danys*
hodnocení

0x
Bohužel to v 99% na vojně nevypadalo jako v seriálu Chlapci a chlapi. Ve skutečnosti si morální odpad léčil komplexy ma mladých a méně průbojných chlapcich. Projebany dva roky života, který nicily vztahy a měnily lidi. nebyl jsem na vojně za minulého režimu a nešel bych ani za toho současného! Bránit naší rozkradenou zem? Pravdu a lásku? Nás lid? :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]