Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

DPČ nemoc,důchod při příjmu pod 2.500Kč

Od: lo* odpovědí: 2 změna:

Pokud onemocním na konci měsíce, kdy si stihnu ještě vydělat 2500kč hrubého a budu nemocná třeba 3měsíce (ve kterých vydělávat tedy nebudu), budu dostávat nemocenskou? Těch prvních 14dní nemoci zaměstnavatel platí, když jsem na DPČ nebo ne? Slyšela jsem kdesi, že když vydělám méně než 2500kč hrubého za měsíc, tak se mi ten měsíc nepočítá na důchod. Je to tak? Když budu chtít dovolenou (vím, že je neplacená), tak si budu muset platit zdravotní pojištění sama? Díky!

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

cjbf
hodnocení

0x
Dostávat ji budete jen po zbytek toho jednoho měsíce, potom už ne.

iz*
hodnocení

0x

Z DPČ s odměnou pod 2.500 Kč měsíčně se neodvádí zdravotní ani sociální pojištění. Sociální pojištění se skládá z nemocenského a sociálního pojištění + příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Ty měsíce, v nichž nebude odvedeno sociální pojištění tedy nejste pojištěna pro nemoc, důchod ani pro případ podpory v nezaměstnanosti.

___

Pozor na zdravotní pojištění:

Pokud nejste osobou, za niž je zdravotní pojištění odváděno jinde, nebo pokud je za Vás nehradí stát, musíte si jeho platbu v měsících, v nichž bude odměna pod 2.500 Kč hradit sama.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]