Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
před několika dny se mi úplně změnila nálada a cítím se velmi špatně. Byla jsem na přípravném kurzu na VŠ. Vybrala jsem si obor, který se liší od toho, který jsem měla na střední škole. Byla jsem tam jediná, kdo byl úplně mimo a teď mám deprese, protože jsem zjistila, že to není obor pro mě a letos už nemůžu přejít na jiný. Teď se cítím špatně a mám pocit, že jsem úplná blbá a budou si to myslet i ostatní. Na střední škole jsem měla skvělé známky a odmaturovala jsem s vyznamenáním a teď se všeho bojím. Ale to není vše. Setkala jsem se se studenty, kteří mají obdivuhodné koníčky, kterým se věnují třeba deset let a vynikají v nich. Já si teď připadám s prominutím jako idiot, protože se ničemu nevěnuji tak dlouho a mé koníčky se mi zdají moc obyčejné. Mám ráda anglické romány z 19. století, miluji knihy Julese Vernea, Pána prstenů a zajímám se o filmy, svět Star Wars a jiné sci-fi. Většinu těch koníčků stejně neuplatním a některé mi připadají nedospělé. Já vím, že to možná zní divně.
Přátel také nemám mnoho. Raději trávím volný čas ve svém pokoji a neustále něco čtu, studuji, atd., protože mě dlouhý pobyt ve společnosti unavuje. Nejsem společenský člověk, můj první a jediný vztah jsem měla před 4 roky, když mi bylo 16 a byl pro mě vyčerpávající. Sebevědomí mi nezvyšuje ani můj vzhled. Asi 8 let trpím velmi výrazným akné a nemůžu se ho zbavit. Proto teď kvůli všemu trpím únavou, nespavostí, nechutenstvím a mám depresi a pocit méněcennosti. Mám pocit, že jsem úplně k ničemu a je mi z toho špatně.
Mohli byste mi poradit, co mám dělat? Jak si mám zlepšit náladu, aby se mi ulevilo? Všem moc děkuji.
Prosím vás, šetřete slovem deprese. Je to (mimo jiné) lékařská diagnóza, která znamená těžkou duševní nemoc, často ohrožující svou oběť na životě. Neznám vás, ale přesto jsem přesvědčen, že o skutečné depresi nemáte ani ponětí.
Je to tak, stejně tak, jak se často výčitkám svědomí (které má každý) říká honosně deprese, tak se hojně používá každému utrácení, vznešeně investovní to mi vždycky trkne.
Zbavit se deprese je věc velmi složitá, je to "běh na dlouhou trať" (řádově roky). Postižený jedinec toho zpravidla není schopen bez odborné pomoci psychiatra a drastických léků. I tak je ale výsledek značně nejistý. Takže pokud máte skutečně depresi, vyhledejte lékaře. Pokud máte ale jen špatnou náladu, je mi Vás líto, ale nepoužívejte pro ten stav nepatřičný termín.
Já bych řekla, že tazatelka je možná v silném stresu, který skutečně může přivést k depresi, když si ho člověk dlouhodobě pouští přes hlavu a ještě ho podporuje různými úvahami (mně osobně se to stalo cca předloni a dostávala jsem se potom z toho skoro rok; ještě dneska je mi špatně, když si na to vzpomenu). Ovšem věci, kterými se trápí, za takové starosti ani náhodou nestojí...
Žádný začátek není snadný. Využijete svou zálibu ve čtení a vyhledáte-li si k oboru studia nějakou literaturu, brzy přestanete být "úplně mimo".
Četba je pro mne a podle mne jednou z nejlepších zálib, většinou člověku vydrží po celý život. Jenom bych se na Vašem místě už začala poohlížet i po dalších žánrech.
Koníčky bych neposuzovala jenom podle toho, jak dlouho se tomu kterému kdo věnuje. Podle mne je důležitější, co člověku přinášejí. A pokud jste založena spíše samotářsky, nemá podle mne smysl se "moc cpát" do společnosti.
Jak si zlepšit náladu? Já bych sáhla po zajímavé knize a pustila si k ní oblíbenou hudbu.
Uklidněte se, nemáte žádný důvod k depresi. Já jsem taky studovala VŠ obor, který se velmi výrazně lišil od toho, co jsem měla na SŠ - zorientovala jsem se rychle a pak jsem patřila mezi nejlepší. Pokud máte snahu a zájem, dá se všechno dohnat - hlavně se nesrovnávejte s ostatními! Někteří rodiče dělají dětem vskutku medvědí službu, když jim odmalička vsugerovávají, že se musejí dívat na ostatní, srovnávat se s nimi a soupeřit. Srovnávejte se pouze sama se sebou (jak jste na tom byla v určitém ohledu třeba loni X jak jste na tom teď)! Co se týče těch koníčků - koníček je od toho, abychom mohli aktivně odpočívat, obnovovat síly nějakou příjemnou činností abychom se nenudili. Pokud Vaše koníčky tuto funkci plní, pak je vše v pořádku. Navíc není ani náhodou pozdě začít ještě s něčím novým.
Ale opravdu se rozhodně přestaňte srovnávat s ostatními - to je to nejhorší, co můžete dělat. Svůj život žijete jenom Vy sama, jste originální bytost, zrovna jako každý z nás, tedy se naučte využívat svůj potenciál svým vlastním způsobem.
Skoro se mi chce napsat - polodětská otázka. Vybrala sis obor a teď jsi zjistila, že se ti nelíbí. Jsi z toho zklamaná a otrávená. Není to deprese, ale to už napsali jiní. Je to sice škoda, ale nic není tak hrozné, jak se může ze začátku zdát. Možná budeš nakonec ráda za ten jeden "zkušební" rok, kdy aspoň nanečisto zjistíš, jak to na VŠ opravdu chodí. A třeba se ti obor zalíbí, nebo najdeš ještě jiný, lepší, o kterém teď nevíš.
A co se týká známek. tak pořád nemusíš být za blba. První dva roky na VŠ bývají takové obecnější, přípravné, oborově zaměřené podrobnosti přijdou až později. Takže známky můžeš mít klidně dobré pořád. A nebo taky ne, protože styl práce i hodnocení jsou na VŠ jiné, než na nižších úrovních škol. Ale to právě během prvního (půl)roku zjistíš.
K tomu přípravnému kurzu. Víte, i ti, co mluví o svých znalostech , o tom, jak se léta věnují nějakému oboru, nemusí na tom být tak dobře, jak Vy to vidíte. Oni mají taky slabiny. Často tímhle suverénním chováním zakrývají svoje nejistoty. Nesrovnávejte se, běžte do toho s vervou, začněte poctivě makat, všechno zlé je k něčemu dobré, uvidíte jak to na VŠ chodí a případně si už během prváku podejte žádost jinam. A je možné, že uplatníte znalosti a zkušenosti z tohoto "pokusného" ročníku. Je taky možné, že se Vám začátek povede a zůstanete.Četba se hodí, studijní texty se musí číst. Mohu ale z vlastní zkušenosti potvrdit, že všude je chleba o dvou kůrkách. Nikde to není ideální. Je hodně studentů, co začali někde a skončili na jiném oboru... A k tomu akné. Napište na tuto mailovou adresu, co Vás trápí a zda Vám mohou pomoci: husakova@centrum-regenerace.cz. Napište to, jako tady: únava, nespavost, nechutenství, výrazné akné 8 let...Je to o změně životosprávy. Nikdo jinej Vás dokupy nedá, než Vy sama. My Vám tu akorát můžem říct svůj názor a pak držet palce
Tohle není deprese. To je jen frustrace. Deprese je mnohem horší. Výrazné akné si nechte prozkoumat kožním lékařem i praktickým lékařem, nemusí to být akné, ale příznak něčeho jiného. Jinak to že jste samotářka, není nic špatného. A zájem o sci-fi a fantasy není na škodu, podívejte se někam na technickou VŠ, tam se kluci o Vás poperou. Nebudou to sice krasavci a budou občas trochu divní, ale bývají hodní a vděční.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.