Nejste přihlášen/a.
Dnes nám bylo v práci sděleno, že v říjnu i když je jen 20 pracovních dnů, tak musíme oddělat 21, protože svátek se počítá do pracovního fondu i když se pracovat nebude. Nějak to nedokážu pochopit. Může mi to prosím někdo vysvětlit? Pracuji v nepravidelném provozu a mám hodinovou mzdu. Děkuji.
" Pracovní fond"je nesmysl, zákoník práce nic takového nezná. Pro Vás i zaměstnavatele je závazná týdenní pracovní doba tak, jak ji zákoník práce stanoví pro jednotlivé typy provozu.
Chce-li zaměstnavatel používat pracovní pomůcky (jako "pracovní fond"nebo "fond pracovní doby"), musí je používat tak, aby nepoškozoval zaměstnance.
______
Pokud Vám v nepravidelném pracovním režimu připadne směna na den státního svátku, obdržíte za práci mzdu + příplatek ve výši 100 % průměrného výdělku nebo náhradní volno.
Pokud Vám naplánovaná pracovní směna kvůli státnímu svátku (zaměstnavatel se rozhodne na den svátku zavřít) odpadne, bude Vám náležet náhrada mzdy za svátek ve výši průměrného výdělku.
V obou výše zmíněných případech se Vám svátek započte do odpracované doby.
______
Pokud ale státní svátek připadne na den Vašeho souvislého odpočinku v týdnu, nebudete mít nárok na nic a budete muset odpracovat směnu, kterou Vám zaměstnavatel naplánoval na jiný den. V tomto případě se svátek nezapočte do odpracované doby. [Je to stejná situace jako u zaměstnanců pracujících od pondělka do pátku v případě, že svátek připadne na sobotu nebo neděli. Ani oni nemají nárok na nic a musí odpracovat všechny pracovní dny.]
Doporučuji nechat si to v zaměstnání klidně nechat znovu vysvětlit (na to máte právo) → podle mne ten, kdo Vám situaci vysvětloval jenom použil "zkratku"– pokusil se (nepříliš úspěšně) výklad zjednodušit.
Snad jsem to vysvětlila srozumitelně...
_______
Přestože článek, který Atreus zkopíroval do své odpovědi, pochazí z prosince 2003, obsahuje správné informace. Ale už jsem četla články novější, v nichž byla problematika vysvětlena srozumitelněji.
Odkaz na plánovací kalendář
Dobrý den, ať nezakládám nové vlákno.
Ve středu je st. sv. a kluci jdou na npožádání vedení do práce. Chápu že dostanou proplacený svátek jako by nebyli v práci, pak odpracovaný čas a ještě k tomu 100% příplatek za práci ve svátek? Je to tak?
Děkuji
HM
Není to tak. Náhrada mzdy by jim náležela jenom v případě, že by jim kvůli svátku odpadla naplánovaná pracovní směna.
Pokud budou v den svátku pracovat, budou mít nárok na mzdu + příplatek ve výši 100 % průměrného výdělku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.