Nejste přihlášen/a.
ahoj, chtěl bych se zeptat, na co mám nárok od státu. Po deseti letech jsem skončil v práci, pak jsem byl na rok mimo čr.
nyní je situace taková: bydlím (ale zatím nemám trvalé bydliště, nejspíš musím udělat) ve svém domku. jsem tam sám, hlášen na pracovním úřadě (příspěvek v nezaměstnanosti už nepobírám), dětí nula. město do 10tis obyvatel, topí se plynem
mám na něco nárok nebo když mám barvu pleti jako většina populace v čr a nemám 5dětí, nic nedostanu
díky díky
Zdravím. Bez trvalého pobytu v ČR nedosáhnete na žádné dávky. Takže doporučuji co nejdříve si jej zřídit. Po třech měsících si pak můžete zažádat o příspěvek na bydlení a možná pak dosáhnete i na některý z příspěvků hmotné nouze (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc).
I když jste v evidenci na ÚP můžete si najít nekol. zaměstnání a vydělat si do výše poloviny min. mzdy což je 4. 950,- Kč hrubého a nevyřadí Vás. Není to mnoho, ale třeba o této možnosti nevíte..
Nejdříve proveďte změnu trvalého pobytu (bydliště) a pak třeba dosáhnete na příspěvek na bydlení. O ten si můžete ale požádat až po třech měsících od zřízení trvalého pobytu v nemovitosti kterou obýváte.
Viz. Státní sociální podpora:
Viz. Pomoc v hmotné nouzi:
Co se týče hmotné nouze, pro její přiznání je důležitý důvod co Vám brání najít si práci a proč nemáte žádný příjem. A také se bude zkoumat Váš majetek. Takže pokud vlastníte nemovitost, bydlíte sám, nic Vám nebrání v tom, abyste si našel třeba nájemníka a tím se přičinil o nějaký příjem... atd.
trvalý pobyt tu mám od narození špatně jsem se vyjádřil, v té větě to měl být obrat trvalé bydliště (to mám teď stále hlášené u rodičů a tam bych nejspíš na žadný příspěvek nárok neměl, protože oba rodiče pracují)
takže až se přehlásím na trvalé bydiště, kde bydlím sám a bude tam hlášena jen jedna osoba-já, mám na něco nárok?
Máte pravdu, v té větě jste chybně použil obrat "trvalé bydliště", zatímco zákon hovoří o trvalém pobytu. Pro příspěvek na bydlení (to je dávka, na kterou lze dosáhnout nejsnáze), musíte mít trvalý pobyt přihlášen v nemovitosti, k níž o příspěvek budete žádat. K žádosti bude nutné doložit potvrzení příjmů a nákladů na bydlení za předcházející kalendářní čtvrtletí. Začít tedy musíte přihlášením trvalého pobytu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.