Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
za chvíli začíná semestr na VŠ a já nastupuji do druhého ročníku. Moje úspory již pomalu ale jistě docházejí a já si tento školní rok budu muset na nájem, jídlo a ostatní věci vydělat.
Spočítal jsem si, že mé minimální měsíční náklady se pohybují kolem 6.500,- měsíčně se vším (ubytování, permanentka na MHD, občasné dojíždění za rodičema, stravování, telefon, hygiena, občasný nákup oblečení, atd...).
Samozřejmě jsem nic nenechal náhodě a mám domluveno již několik prací:
- Ráno před přednáškami budu roznášet letáky, dvě a půl hodiny denně, 6x týdně, vydělá to cca 2.600,- Kč měsíčně.
- Budu poskytovat překladatelské služby jedné firmě (překlad odborného software), to mi vydělá cca 5.000,- Kč měsíčně s tím, že výplata je jednou za dva měsíce (tedy cca 10.000,- výplata za dva měsíce).
- Mám domluvenou různou směsici víkendových brigád přes SODAT ( sodat.cz/... ) - řekněme 2x týdně 8 hodin za 90,- na hodinu, to je 5.760,- Kč měsíčně. Budu skrz ně dělat různé věci, např. práci za pokladnou, práci ve skladu, pickování, příjem zboží, doplňování zboží, apod... vždy přes víkend podle toho, co se naskytne.
Celkově to činí (hrubý odhad): 13 tisíc měsíčně.
Rád bych se zeptal na několik věcí:
- Četl jsem, že na dohodu o provedení práce mohu pod jedním zaměstnavatelem odpracovat pouze 300 hodin za kalendářní rok. To mi přijde jako velmi málo, např. u toho roznášení letáků tohoto limitu dosáhnu již za 5 měsíců - a to je ta nejméně časově náročná brigáda z vyjmenovaných. Co s tím? To jako že musím střídat zaměstnavatele jako ponožky? Proč to tak je?
- Jak je to s pojištěním a daněmi? Když se někde uvádí 90,- kč za hodinu - to je před zdaněním? Vím, že existuje nějaké pravidlo o 10.000,- Kč měsíčně pro brigádníky, ale nevím, jestli se to vztahuje na každou brigádu zvlášť, nebo na všechny dohromady, a jaká z toho pak plynou omezení.
- Jak je to s dokládáním odpracovaných hodin? Hádám, že pokud tam není nějaká studentská úleva od daní nebo něco takového, tak za mě daně bude odvádět zaměstnavatel. Jak budu dokládat všem těm zaměstnavatelům, kolik jsem oddělal hodin za ten měsíc, a kolik vlastně má kdo odvést daní? Zvlášť, když např. u té překladatelské firmy se počet hodin bude velmi lišit. Tam je to např. placeno za počet slov - a ještě jsou tam pak nějaké případné srážky za některé nekorektní překlady.
Budu moc rád, pokud mi v tom uděláte trochu pořádek, protože tohle je celkem složitá situace a nemám nikoho, kdo by mi s tím pomohl.
Děkuji za Váš čas!
Marku, určitě nepřistupujte na nějaké "upravené" odměňování své práce. Zaměstnavatel, který je ochoten podvádět stát či někoho dalšího, stejně snadno (ještě snáze!) podvede i své zaměstnance.
DPP je určena na jednorázové práce nebo činnosti, na které se nevyplatí uzavírat DPČ nebo pracovní smlouvu, není určena k dlouhodobému zaměstnávání. Proto je omezena 300 hodinami ročně.
Odpracované hodiny si budete muset evidovat a dokládat je budete podle požadavků zaměstnavatele → pravděpodobně bude mít nějaký formulář, který budete muset vyplnit a podepsat. (Doporučuji vyplňovat dvojmo a na jednom výtisku si nechávat potvrdit převzetí zaměstnavatelem.)
Budete mít souběžně několik zaměstnavatelů, ale prohlášení k dani z příjmu můžete podepsat pouze u jednoho z nich. Doporučuji je podepsat u DPP → pokud byste tam nepodepsal, odváděl by za Vás zaměstnavatel srážkovou daň, která by se Vám po skončení roku nemusela vrátit (vypadá to, že nebudete mít tak malé výdělky, aby se Vám vrátila i srážková daň).
U ostatních zaměstnavatelů nebudete moci uplatňovat daňovou úlevu. Po skončení roku si od všech zaměstnavatelů vyžádáte potvrzení o zdanitelných příjmech + odvedených zálohách daně a podáte si daňové přiznání.
Pokud byste v průběhu roku nemohl uplatnil všechny slevy (na poplatníka, na studenta), na které máte nárok, srovná se to v rámci daňového přiznání (přeplatek daně Vám bude vrácen).
Pozor: Každou úlevu lze uplatnit v měsíci jen jednou, nelze ji uplatňovat u každého zaměstnavatele zvlášť (proto také nesmíte souběžně podepsat prohlášení k dani u více zaměstnavatelů) a daň lze vrátit maximálně do výše odvedených záloh daně.
Ahoj, psala jsem Ti sálodlouhé psaní do vnitrni posty a po odkliknutí a následném zmizení mého psaní jsem zjistila, ze nejsi registrovaný. Takze jen v rychlosti:
U tech prekladu se snad domluvis, aby jsi nepresahl jako by 300 hodin rocne a 10000 mesicne.
Je fajn, ze se snazis sam si financovat studia, jen se mi nezda ta roznaska letaku, pomer cas/vydelek je neefektivni.
Jestli chces, napis do vnitrni posty, mam brigadu, ktera vynasi vic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.