Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ošetřovné nebo nemocenská?

Od: takimo odpovědí: 6 změna:

Dobrý den

obracím se na zdejší rádce s prosbou o radu. Žiji ve společné domácnosti s přítelem, který vážně onkologicky onemocněl.V součastnosti je v nemocnici,ale bude propuštěn do domácí péče,čeká ho však ještě chemoterapie apod.Ráda bych se o něj doma starala,ale nevím jak na to.Mám časově náročné zaměstnání,od kterého bych si také ráda odpočinula,ale priorita je přítel.Požádat o ošetřovíní člena rodiny?Odejiít na neschopenku sama,jelikož díky zaměstnání mám velké problémy se zády..Nevím jak to vyrešit..MOhu na neschopence dát výpověď? Popřípadě podpora ze bude vypočítavat z nemocenské? Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Výpověď můžete dát, kdy Vás napadne. Klidně i během nemocenské.

Ošetřování člena rodiny Vás nezachrání na dlouho, OSSZ zaplatí pouze 9 kalendářních dnů.

Neschopenka by podle mě byla lepší, podpůrčí doba je 380 dní.

Podpora se nepočítá z nemocenských dávek, ale z posledního průměru používaného pro pracovně-právní účely, je to průměr, který máte na výplatní pásce uvedený jako průměr na dovolenou.

takimo
hodnocení

Děkuji za radu,vyřeším to tedy neschopenkou..

Samozřejmě jde o to, jestli jste skutečně nemocná, jinak by Vás lékař neměl "uznat". Výpověď podle mě dávat nemusíte, na to je čas vždycky, třeba budete po skončení neschopenky ráda, že se máte kam vrátit.

iz*
hodnocení

0x

Zaměstnanec může dát výpověď kdykoliv, tedy i v době pracovní nemoci. Pokud "půjdete na neschopenku", budete povinna dodržovat léčebný režim, doby vycházek a umožnit kontrolu dodržování léčebného režimu.

Nezastihne-li Vás kontrola doma, nebo získá-li podezření, že nemocenské zneužíváte, může Vás to přijít draho. Vedle krácení (až odebrání) nemocenského můžete přijít o zaměstnání i o nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Zaregistrujete-li se na ÚP až po skončení nemoci, bude se Vám za poslední zaměstnání počítat náhradní doba → doba nemoci a podpora v nezaměstnanosti se stanoví z průměrné mzdy v národním hospodářství. Budete mít nárok na podporu v minimální výši → od cca 4.000 do cca 2.500 Kč měsíčně.

Pro výpočet podpory z příjmů v posledním zaměstnání byste se musela na ÚP zaevidovat do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání. To však v době nemoci není možné...

—————

Poznámka:

Nevím to jistě, snad @Inzinyrka doplní nebo upřesní → domnnívám se, že Váš přítel není členem rodiny (překvapilo by mne, kdyby Vám "na přítele" bylo ošetřovné přiznáno).

doplněno 13.09.16 22:59:

Já bych Vám poradila pokusit se dohodnout se zaměstnavatelem. Vysvětlit mu situaci a požádat jej o dočasné zkrácení pracovního úvazku. Nebudete to mít snadné, ale podle mne pořád snazší, než se nemít kam vrátit nebo ztratit nárok na podporu.

Péči o nemocného přítele (ani např. jeho doprovod k lékaři) podle mne ÚP neuzná jako omluvenku. V době evidence budete muset plnit všechny povinnosti uchazečů o zaměstnání a budete muset přijmout jakékoli "vhodné" zaměstnání, které Vám ÚP zprostředkuje.

k ošetřovnému - nevystavuje se na "člena rodiny", ale na "člena domácnosti". takže pokud spolu dva lidé sdílí stejnou domácnost, není důvod ošetřovné neuznat.

iz*

Děkuju (s ošetřovným jsem se už dlouho nesetkala).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]