Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
obracím se na zdejší rádce s prosbou o radu. Žiji ve společné domácnosti s přítelem, který vážně onkologicky onemocněl.V součastnosti je v nemocnici,ale bude propuštěn do domácí péče,čeká ho však ještě chemoterapie apod.Ráda bych se o něj doma starala,ale nevím jak na to.Mám časově náročné zaměstnání,od kterého bych si také ráda odpočinula,ale priorita je přítel.Požádat o ošetřovíní člena rodiny?Odejiít na neschopenku sama,jelikož díky zaměstnání mám velké problémy se zády..Nevím jak to vyrešit..MOhu na neschopence dát výpověď? Popřípadě podpora ze bude vypočítavat z nemocenské? Děkuji
Výpověď můžete dát, kdy Vás napadne. Klidně i během nemocenské.
Ošetřování člena rodiny Vás nezachrání na dlouho, OSSZ zaplatí pouze 9 kalendářních dnů.
Neschopenka by podle mě byla lepší, podpůrčí doba je 380 dní.
Podpora se nepočítá z nemocenských dávek, ale z posledního průměru používaného pro pracovně-právní účely, je to průměr, který máte na výplatní pásce uvedený jako průměr na dovolenou.
Zaměstnanec může dát výpověď kdykoliv, tedy i v době pracovní nemoci. Pokud "půjdete na neschopenku", budete povinna dodržovat léčebný režim, doby vycházek a umožnit kontrolu dodržování léčebného režimu.
Nezastihne-li Vás kontrola doma, nebo získá-li podezření, že nemocenské zneužíváte, může Vás to přijít draho. Vedle krácení (až odebrání) nemocenského můžete přijít o zaměstnání i o nárok na podporu v nezaměstnanosti.
Zaregistrujete-li se na ÚP až po skončení nemoci, bude se Vám za poslední zaměstnání počítat náhradní doba → doba nemoci a podpora v nezaměstnanosti se stanoví z průměrné mzdy v národním hospodářství. Budete mít nárok na podporu v minimální výši → od cca 4.000 do cca 2.500 Kč měsíčně.
Pro výpočet podpory z příjmů v posledním zaměstnání byste se musela na ÚP zaevidovat do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání. To však v době nemoci není možné...
—————
Poznámka:
Nevím to jistě, snad @Inzinyrka doplní nebo upřesní → domnnívám se, že Váš přítel není členem rodiny (překvapilo by mne, kdyby Vám "na přítele" bylo ošetřovné přiznáno).
Já bych Vám poradila pokusit se dohodnout se zaměstnavatelem. Vysvětlit mu situaci a požádat jej o dočasné zkrácení pracovního úvazku. Nebudete to mít snadné, ale podle mne pořád snazší, než se nemít kam vrátit nebo ztratit nárok na podporu.
Péči o nemocného přítele (ani např. jeho doprovod k lékaři) podle mne ÚP neuzná jako omluvenku. V době evidence budete muset plnit všechny povinnosti uchazečů o zaměstnání a budete muset přijmout jakékoli "vhodné" zaměstnání, které Vám ÚP zprostředkuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.