Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darovací smlouva a poplatek

Od: zabka* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.Chceme si vzít pejska od občanské srdužení, které zachraňuje psy a další zvířata.Těmto zvířatům hledají nové páníčky, takže pokud mám zájem třeba o psa, tak musím podepsat darovací smlouvu a odevzdat darovací poplatek za dané zvíře.Darovací poplatek mi přijde,jako něco nesmyslného, pokud nalezené zvíře dále daruji oproti darovací smlouvě, tak po někom nemohu přeci chtít darovací poplatek( i 1500Kč)? Správně by to tedy mělo být např.dobrovolné darování financí pro o.s., takže když něco daruji, tak nemohu požadovat peníze, to už je přeci prodej...děkuji kdyžtak za vysvětlení

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak jsem si na základě dotazu pořádně prohlédla smlouvu, kterou jsem v souvislosti s převzetím pejska uzavřela letos na jaře. Jsou tam slova adopční poplatek. Nikoliv darovací poplatek.

Google nabídne pod slovy adopční poplatek řadu vysvětlujících textů. Třeba tento:

facebook.com/...

uska*
hodnocení

0x

A není to tak, že útulek nekšeftuje ze psy, nemá živnost na nákup - prodej? Obyčejně darovací poplatek se rovná částce vynaložené na zdraví nalezeného pejska.

doplněno 12.09.16 15:04:

Pejska neprodávají, ale darují. Kupní smlouvu chcete na veterináře, na léky, na žrádlo? To snad ne. Vždyť vás nikdo nenutí vzít si pejska z útulku, najděte si chovatele a tam dostanete za nemalé peníze smlouvu. Nebo kdo by měl hradit náklady na nalezeného psa? Útulek? A vám by jej měl dát zdarma, že jo?

zabka*
hodnocení

takže když chtějí za pejska peníze, tak by měla být kupní smlouva a ne darovací, když chtějí darovací poplatek:(

iz*

Útulek nechce "peníze za pejska", chce darovací poplatek. Útulek nesmí psy prodávat, proto nemůže uzavřít kupní smlouvu. Vy ale chcete psa od útulku, který za něj vynaložil určité náklady. Jak je chcete útulku kompenzovat? Podle mne jedině darem. [Pokud útulek neobchoduje se zvířaty, nemůže je prodávat, ani chtít "peníze za zvířata".]

rosa

Dobrý den, přiznám se, že mě Váš dotaz a reakce poněkud překvapují. Ať už se jedná o útulky, nebo sdružení, spolky atd., tak všichni víme, že to jsou organizace či zařízení, které se v dobré víře a dobrovolně snaží pomoci zvířatům, u kterých zcela selhala péče jejich majitelů a je jasné, že tato péče denně něco stojí pouze za provoz, stravu, natož je-li třeba péče veterinární. Sice máme zákon o tom, že zvíře již není věc, ale bohužel nemáme zákony na to, že si majitelé uhradí i náklady další, když se na svá zvířata vykašlou a nechají zvíře napospas svému osudu. Takže nějak nechápu o co Vám jde.

My jsme si zrovna před pár dny vzali z jednoho spolku kocourka, a bylo nám úplně jedno, jak se ona smlouva jmenuje a při převzetí jsme zaplatili danou částku formulovanou jako příspěvek na ostatní zvířata aniž bysme se tomu jakkoliv podivovali, protože nám to přišlo naprosto logické a v pořádku. Ten spolek se stará o asi 80 kočiček a kocouků, z nichž nemalá část jsou kočičky po úrazech, špatném zacházení, operacích a zákrocích, některé s trvalými následky či onemocněními a nutnou trvalou léčbou. I námi vybraný kocourek byl přijat do spolku ošklivě poraněný a několik měsíců léčen. Takže to, že jsme při převzetí zaplatili 600,- Kč, nás teda opravdu nijak netrápí, protože jeho léčba a pobyt stál mnohonásobě víc, tak proč bychom nezaplatili nějaký poplatek, když to tomu zařízení v péči o další zvířata pomůže.

Prostě buď se chci nějakého zvířete ujmout a dát mu nový domov, nebo nechci.

zabka*
hodnocení

děkuji moc za odpovědi, nemyslela jsem to nějak špatně.díky a hezký večer:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]