Nejste přihlášen/a.
co dělat a jak se zachovat,když vám ukrade vnuk či vnučka nějaké zlato, není tp poprvé,co něco zcizila.Jak ji to odnaučit,,má 5 let..
Zavináč, ona to nechápe jako krádež. Prostě se jí to líbí. Vzpomněla jsem si sama na sebe. Bylo mi asi deset let a vedle nás bydlela rodina, kam přijali na podnájem jednu paní která se vrátila z pohraničí a ta si přivezla nějaké ukradené zlato, jak to tam tenkrát po válce chodilo a lidé rabovali. To já samozřejmě nevěděla, to až pak, po dlouhé době jsem se dozvěděla jak to s tou paní bylo. No a tenkrát, když jsem byla malá, tak jsem právě s dětmi těch sousedů prohledávali půdu. Na půdách je přece plnou tajemných skrýší a věcí. A já našla plechovou krabičku a v ní prstýnky a řetízky a tak dál. Prostě jsem našla obrovský poklad. Okamžitě jsem si vybrala ten nejhezčí prstýnek samozřejmě pro sebe, na krk si pověsila několik řetízků, podělila zbytkem ostatní děti a šli jsme se klouzat na zamrzlý náhonek. Tam jsme z pokladu část poztráceli, protože prstýnky nám byly velké. ten večer se ještě nic nedělo, ale druhý den ta bába uviděla nějaký řetízek na krku toho dítěte té rodiny u které bydlela a letěla se podívat na svůj poklad, který byl samozřejmě fuč. Bylo to strašné, označili mne jako hlavního viníka, protože jsem to byla já která to našla a rozdala. Babička s dědou a rodiče těch dětí od vedle lezli po čtyřech po zamrzlém zasněženém náhoně a hledali poztrácené předměty. Mne děda tak strašně seřezal řemenem, že jsem byla celá fialová asi týden. Takže to vnučce vysvětli, že to nesmí brát, nebo si to schovej tak, aby to nenašla. Ona to nebere jako krádež a hlavně nemá potuchy o tom, že to má nějakou cenu. Jí se to líbí, to je všechno. Já být tebou, tak koupím u číňanů nějakou krabičku a do ní všelijaké cetky a vyrobím jí poklad který bych jí ovšem nedala, ale dala na místo, kde ví že jsou ty Tvoje opravdové. Jí to bude fuk. Ona bude mít radost že něco zase našla.
Magdon, to je fakt. Kdyby mne tenkrát děda neseřezal, tak bych na to určitě zapomněla. Ale myslím si, že by se ze mne zloděj stejně nestal, i kdyby mi to pouze vysvětlil bez toho řemene. On ten řemen používal hodně často a když si na to vzpomínám, tak je to škoda. Já ho tenkrát neměla ráda a bála jsem se ho. Dokonce jsem si tajně přála aby umřel. Kdyby byl moudřejší, pochopil by, že mi k mnohému stačilo vysvětlení a že ten řemen byl hodně přes "čáru". A já bych byla bývala měla dědu kterého bych měla ráda. Dnes si na něj vzpomínám a je mi docela líto, že tomu nebylo jinak. Netvrdím, že někdy se výprask nutný, ale mělo by se uvážit kdy tomu tak opravdu je. A pak, někoho můžete řezat a řezat a stejně z toho vyroste spratek.
Zkuste se inspirovat zde.
Je to ovšem velký problém. Sami jsem tím prošli a byla to velmi nepříjemná doba, kdy jsem spávala s peněženkou pod polštářem. Tenkrát nebyl internet, styděla jsem se za to a neměla jsem si s kým promluvit.
Předpokládám, že takhle malé dítě nebere věci proto, aby se obohatilo, ale spíš proto, že se mu líbí, zaujaly jej, nezná je, jsou pro něj něčím zajímavé a nové. Nebo proto, že je zvyklé z domova, že si může všechno vzít a nic se (mu) nestane.
Řešila bych hlavně s rodiči... ale i vnoučeti bych vysvětlila, že si toto nepřeju a že se to nedělá, že já mu taky neberu jeho věci.
jh - "...vnoučeti bych vysvětlila, že si toto nepřeju a že se to nedělá."
Souhlasím. A je jedno proč, komu a co ukradla, prostě se to nedělá. Nejúčinější domluva je řemenem. Takové "vysvětlení" si bude pamatovat dostatečně slouho. Ovšem v dnešní divné době by Vás vnouče mohlo žalovat...
Suzymon - no vždyť to říkám, nejúčinější je domluva řemenem. Pamatuješ si to dodnes a nemyslím, že by Ti ten výprask při tom způsobil na zbytek života nějaké hlubší psychické trauma. Kdyby Ti tehdy děda tehdy jen důrazně ústně domluvil (jak podle amerického vzoru doporučují někteří současní "vychovatelé"), za pár týdnů bys to zapomněla.
Suzymon - Tvůj děda to zřejmě přeháněl. Dítě by se nemělo rodičů (prarodičů) bát, ale mělo by mít určitý respekt. Já netvrdím, že je řemen nutný v každém případě, měl by být použitý s rozmyslem a jen v případě krajním.
Ovšem otvírá se mi kudla v kapse, když například vidím 6 letého fracka, jak tluče do mámy a máma se mu v tom marně snaží zabránit "přísnou domluvou". Mslím, že by v tom případě byl ten řemen na místě a synáček by si to příště rozmyslel. Takhle z toho má akorát srandu.
jh,,,,,doma také krade peníze a jde si něco koupit,,snacha ta jí nic neřekne,,i kdyby mi snad ukradla balík peněz.Ona má tu co krade a syn má druhou dceru.Tak nevím,kde je chyba,,nakonec ještě bude krást ve škole a potáhne se to s ní
,To abych jak přijde ke mně,tak abych jí prohlížela? Děs..Při odchodu?
5ti leté dítě si chodí samo něco kupovat? Samo si odejde z domu do obchodu? Nedovedu si představit, že bych svého 5ti letého syna sama poslala na nákup. Sám jde tak maximálně na zahradu nebo přes ulici za kamarádkou, ovšem za mého bedlivého dozoru a peskování, aby se pořádně rozhídnul, jestli nejede auto.
Co s tím. Nejdřív si sednout a pořádně to vysvětlit, proč se cizí věci neberou. Já do syna furt vtloukám, že na cizí věci se bez dovolení ani nesahá. Synovi říkám, že jestli někdy něco rozbije nebo udělá nějakou škodu, budeme to muset zaplatit. A protože na to nebudeme mít peníze (což kecám, peníze máme), budu muset vzít jeho hračky a prodat je, aby na tu škodu ty peníze byly. Ale asi těžko radit, protože příkladným chováním musí jít rodiče. A když píšete, že snaše je jedno, že její dítě krade po návštěvách zlato...
V tomto věku to dělají děti docela často a o špatné výchově to není. Hlavně aby se zlato našlo. Dcera nám to nedělala ale syn asi když měl 6 let mi sebral 100,- z peněženky,ale např. 1000,- tam nechal,prostě neznal hodnotu peněz a schoval si ji pod koberec. Dostal vynadáno i na zadek a pak v klidu se mu to vysvětlilo a už to pak nedělal.
Myslím si, že dítě to nedělá proto, aby s tím šlo do zastavárny, ale zlaté lesklé věci třeba s kamínky se mu líbí a chce je vlastnit.
Má dostatek korálků a jiných holčičích ozdůbek? Já měla korálků bednu, mí 2 strýci s rodinami žili v Jablonci nad Nisou a tak posílali často krabici s korálky. Jak já se v nich vyřádila. Skoro každý den jsem si navrhla a navlékla jiné korálky, k nim i náramek. Měla jsem jich tolik, že jsem je ani nemusela pak rozdělávat, ale nechávala jsem si je a vytvářela další. Občas jsem něco darovala i kamarádkám.
Pokud malá nemá dostatek podobných holčičích hračiček, ve kterých vy se vyřádila a uplatnila svůj vkus, je potřeba jí něco podobného pořídit. Nedělá to z touhy po mamonu, nezná cenu těch věciček, ale prostě je to taková malá straka, která neodolá lesku a třpytu. Zkuste jí koupit sadu korálků k navlékání, čím větší, tím lepší a uvidíte, že se zabaví a přestane se pídit po špercích. Jaga.
Proto bych drahé věci nahradila korálky, silonovými vlasci a ať se malá vyřádí podle své fantazie.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.