Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se poradit se situaci, že matka byla umístěna do domova pro osoby s těžkou demencí a psychiatrička doporučila soudní odebrání svéprávnosti.
Jak by to poté bylo s majetkem, když by mě jakožto syna soud určil opatrovníkem domu,lesa,pole, které je na ní napsané.
Ona sama se nedovede rozhodovat, aby třeba podepsala, že se vzdává majetku do domu bude potřebovat investovat a ne čekat 20 let dokud bude živá matka...
Navíc bratři a sestra by také chtěji dořešit podíl ( od dům nemají zájem,já ano ) a ne čekat až na dědické řízení.
Když mám od ní generální plnou moc úředně oveřenou tak nemohu rozhodovat a nakládat s majetkem za ní,či by musela být ověřena notářem? Děkuji za rady
Majetek je tvé matky. Pokud se nedokáže rozhodovat a je v domově pro osoby s těžkou demencí, tak je snad jasné, že ti svůj majetek nemůže darovat. Můžeš se sice pokusit pomocí předešlé generální moci jí majetek "ukrást" . Ale nemusí to pro tebe dopadnout dobře.
Pokud budeš určen opatrovníkem(pokud budeš chtít), tak se musíš stát dobrým hospodářem jejího majetku. To znamená, aby ona z něho měla užitek. To následně bude soud kontrolovat.
Můžeš soudu navrhnout, že dům od ní odkoupíte a ona následně peníze použije pro lepší péči. atd...
S generální plnou mocí můžete manipulovat i s jejím majetkem. Trestné to není, ona to těžko může napadnout při svém stavu, maximálně někdo z příbuzných.
Nicméně tu generální plnou moc musíte mít notářsky ověřenou a samozřejmě podepsanou za jejího vědomí, kdy si uvědomuje, co podepisuje. Zpětně ji tedy podepsat nelze, protože notář Vám nepotvrdí podpis, kdy jsou pochyby, že dotyčný chápe závažnost svého jednání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.