Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní rehabilitace

Od: anke odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

Prosím vás o radu můj strejda je v invalidním důchodu je mu 60 let jeho povolání je tesař jelikož ze zdravotních důvodu už několik let tuto práci už nemůže vykonavat protože má skoliozu a tudíž nemůže zvedat těžka břemena apod. maximálně může zvedat pouze 10 kg. Na úřadu práce je již delší dobu a v současne době mu nabídl úřad práce pracovní rehabilitaci.(Ergo terapie prý ho tam budou zkoumat jeho dovednosti, co umí a naco by se strejda hodil). Tak bych vás ráda požadala o radu zda do pracovní rehabilitaci kterou strejdovi nabídli má vstoupit nebo ne a pokud by se proto strejda rozhodl, tak co ho čeká a co to obnáší a jaké jsou v tom závazky, zda může dobrovolně vstoupit a vystoupit bez toho aby strejdu nevyřadili z evidence a nadále mohl pobírat invalidní důchod. Bude mu předložena přihláška -smlouva naco by si měl dát strejda pozor při sepsání smlouvy a jaké jsou tam podmínky atd.a zda si může vzít domů přihlášku a v klidu si to prostudoval. Dělám si o mého strejdu starost zda si tím nepohorší myslím, tím aby mu nesebrali invalidní důchod a zda má do toho jít či nejít? Jinak strejda na úp dochází poctivě ale neví co bude do budoucna vůbec dělat když má takové zdravotní problémy s páteři. Nemáte s tím někdo prosím zkušenosti jak to chodí s pracovní rehabilitaci a co to prosím všechno obnáší. ÚP už delší dobu strejdovi nemůže najít jinou práci a kromě tesařiny strejda nic neumí. Všem mockrát děkuji za odpověd. a náměty. Přeji zde všem krásné slunečné dny.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jh®
hodnocení

0x

Protože něco takového vidím dneska poprvé (člověk se pořád učí, že?), našla jsem:

Pracovní rehabilitace je souvislá činnost, zaměřená na získání a udržení vhodného zaměstnání osoby se zdravotním postižením, kterou na základě její žádosti zabezpečuje úřad práce.

Pracovní rehabilitace je určena pro osoby se zdravotním postižením.
Součástí žádosti o pracovní rehabilitaci musí být doklad osvědčující, že žadatel je osobou se zdravotním postižením.

Pracovní rehabilitace zahrnuje zejména poradenskou činnost zaměřenou na volbu povolání, volbu zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti, teoretickou a praktickou přípravu pro zaměstnání, zprostředkování, udržení a změnu zaměstnání a vytváření vhodných podmínek pro výkon zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti.

Více tady: portal.mpsv.cz/...

iz*
hodnocení

0x

Je to poněkud zmatené: "vystoupit bez toho aby strejdu nevyřadili z evidence" znamená bez nevyřazení (tedy s vyřazením) z evidence.

Podle mne by bylo rozumnější ukončit evidenci na vlastní žádost. Čekat na vyřazení podle mne nemá smysl. Nebo šlo jen o chybnou formulaci a mělo být "vystoupit, aniž by strejdu vyřadili z evidence" ?

Dobrovolně vstoupit ani vystoupit nelze. Strýc by musel s ÚP uzavřít dohodu, kterou bude muset plnit. Pokud by ji neplnil, musel by uhradit náklady. Vyloučit se předem nedá ani vyřazení z evidence.

Podrobné informac/... (web úřadu práce)

[V odkazu najdete i kontakty → telefony a e-maily na odpovědné osoby na jednotlivých pobočkách.]

Vzhledem k strýcově věku mne napadá možnost předčasného důchodu. Nebylo by to pro něj jednodušší řešení? Nemusel by docházet na ÚP ani se "na stará kolena"učit něco nového.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]