Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Prosím vás o radu můj strejda je v invalidním důchodu je mu 60 let jeho povolání je tesař jelikož ze zdravotních důvodu už několik let tuto práci už nemůže vykonavat protože má skoliozu a tudíž nemůže zvedat těžka břemena apod. maximálně může zvedat pouze 10 kg. Na úřadu práce je již delší dobu a v současne době mu nabídl úřad práce pracovní rehabilitaci.(Ergo terapie prý ho tam budou zkoumat jeho dovednosti, co umí a naco by se strejda hodil). Tak bych vás ráda požadala o radu zda do pracovní rehabilitaci kterou strejdovi nabídli má vstoupit nebo ne a pokud by se proto strejda rozhodl, tak co ho čeká a co to obnáší a jaké jsou v tom závazky, zda může dobrovolně vstoupit a vystoupit bez toho aby strejdu nevyřadili z evidence a nadále mohl pobírat invalidní důchod. Bude mu předložena přihláška -smlouva naco by si měl dát strejda pozor při sepsání smlouvy a jaké jsou tam podmínky atd.a zda si může vzít domů přihlášku a v klidu si to prostudoval. Dělám si o mého strejdu starost zda si tím nepohorší myslím, tím aby mu nesebrali invalidní důchod a zda má do toho jít či nejít? Jinak strejda na úp dochází poctivě ale neví co bude do budoucna vůbec dělat když má takové zdravotní problémy s páteři. Nemáte s tím někdo prosím zkušenosti jak to chodí s pracovní rehabilitaci a co to prosím všechno obnáší. ÚP už delší dobu strejdovi nemůže najít jinou práci a kromě tesařiny strejda nic neumí. Všem mockrát děkuji za odpověd. a náměty. Přeji zde všem krásné slunečné dny.
Protože něco takového vidím dneska poprvé (člověk se pořád učí, že?), našla jsem:
Pracovní rehabilitace je souvislá činnost, zaměřená na získání a udržení vhodného zaměstnání osoby se zdravotním postižením, kterou na základě její žádosti zabezpečuje úřad práce.
Pracovní rehabilitace je určena pro osoby se zdravotním postižením.
Součástí žádosti o pracovní rehabilitaci musí být doklad osvědčující, že žadatel je osobou se zdravotním postižením.
Pracovní rehabilitace zahrnuje zejména poradenskou činnost zaměřenou na volbu povolání, volbu zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti, teoretickou a praktickou přípravu pro zaměstnání, zprostředkování, udržení a změnu zaměstnání a vytváření vhodných podmínek pro výkon zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti.
Více tady: portal.mpsv.cz/...
Je to poněkud zmatené: "vystoupit bez toho aby strejdu nevyřadili z evidence" znamená bez nevyřazení (tedy s vyřazením) z evidence.
Podle mne by bylo rozumnější ukončit evidenci na vlastní žádost. Čekat na vyřazení podle mne nemá smysl. Nebo šlo jen o chybnou formulaci a mělo být "vystoupit, aniž by strejdu vyřadili z evidence" ?
Dobrovolně vstoupit ani vystoupit nelze. Strýc by musel s ÚP uzavřít dohodu, kterou bude muset plnit. Pokud by ji neplnil, musel by uhradit náklady. Vyloučit se předem nedá ani vyřazení z evidence.
Podrobné informac/... (web úřadu práce)
[V odkazu najdete i kontakty → telefony a e-maily na odpovědné osoby na jednotlivých pobočkách.]
Vzhledem k strýcově věku mne napadá možnost předčasného důchodu. Nebylo by to pro něj jednodušší řešení? Nemusel by docházet na ÚP ani se "na stará kolena"učit něco nového.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.