Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z OSVČ zaměstnancem

Od: seleen odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

pracuji jako OSVČ, platím si každý měsíc sociální, zdravotní a nemocenskou.

Od dalšího měsíce tj. od října budu zaměstnán u firmy na HPP, chtěl bych však mít živnost otevřenou ale už jen jako vedlejšák.

Neporadil by mi někdo jak to udělat? Co je třeba kde nahlásit a v jakém předstihu?

Děkuji pěkně

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vanad1*
hodnocení

0x

Pokud chcete, aby byla vaše podnikatelská činnost považována za vedlejší, je nutné tuto skutečnost nahlásit na vaší zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. Tato skutečnost je velmi důležitá pro stanovení výše záloh.

Skutečnosti o vedlejší samostatné výdělečné činnosti musí OSVČ oznámit okresní správě sociálního zabezpečení nejpozději na Přehledu o příjmech a výdajích podaném za kalendářní rok, za který chce být OSVČ považována za OSVČ vykonávající vedlejší SVČ, a doložit nejpozději do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byl podán přehled za tento kalendářní rok.

seleen
hodnocení

Dobrý den,

moc dobře jsem to nepochopil, bylo by možné to jednodušeji prosím vysvětlit co, kdy a kde mám udělat?

Děkuji mockrát

uska*

Jednoduše - lze si osobně zajít na zdr. pojišťovnu i na sociálku a nahlásit změnu podnikání.

seleen
hodnocení

Dobrý den,

děkuji ano nahlásil jsem to osobně, že přecházím na vedlejší činnost. Zálohy platit nemusím ani na pojišťovně či OSSZ.

Zajímalo by mě, pokud bych si vedlejší činností nevidělal za rok nic nebo částku např. do 20tisíc, kolik bych musel navíc odvést na pojišťovnu a OSSZ?

Jedná se mi zda to budou stokoruny, či třeba ticíce koruny?

Děkuji pěkně

vanad1*

Pokud si nic nevyděláte, nemusíte nic nosit. Daňové přiznání udělají ve firmě. To se poradíte s účetní. Pokud si takto nevyděláte ani 5000 měsíčně, raději živnost pozastavte pak se uvidí. Nakonec by jste spadnul do EET a proč utrácet peníze za pasáka stát?

seleen
hodnocení

Dobrý den,

prosím jak jste to myslel, že bych mohl spadnout do EET? To bych musel být plátce DPH? To je obrat více jak 1mil Kč / rok?

Nebo se to bere i jinak?

Děkuji mockrát

xy

tady v pravé půlce stránky pod obrázkem si přečtěte , jak postupně bude nabíhat EET ( elektronická evidence tržeb ) , která činnost spadne do které etapy..

ne, netýká se jen plátců DPH

behounek.eu/...

Ne, Vanad má na mysli elektronickou evidenci tržeb-EET.

seleen
hodnocení

Ano chápu, do té ale spadnout nemohu, když nebudu mít obrat za rok více jak 1milion, nebo jsou jiné ještě podmínky?

Mohu mít tedy živnost jako vedlejšák a nic mě to nebude stát, pokud bych nic nevydělal, pokud bych vydělal do 20tis, budu muset doplácet nějaké zdravotní či sociální?

Děkuji

vanad1*

Do EET spadnete podle předmětu podnikání. Nejdříve restaurace a pak dále dle plánu zavedení. Počítejte s minimálním nákladem na provoz EET 1500 - 2000 Kč měsíčně.

To jsou ty inzerované příjmy státu z DPH poskytovatelů sytému, které ministerstvo zveřejňuje. Kolik pak vyberou díky přiznaným příjmům netuší vůbec nikdo. Nemusí to být téměř nic, protože dnes není pro živnostníky malého obratu doba žní a ti větší a velcí jedou v bezhotovostním styku a těch se to netýká.

Aby důchodci pro prodej brambor utráceli své vydřené peníze za nákup a provoz EET je dost nejisté až nesmyslné.

tomaslad*
hodnocení

0x

Celkem dobra strategie pro někoho může být, že je zaměstnancem na HPP (myslíš na svůj důchod ve stáří), + mít aktivní ŽL na vedlejšák, daně z příjmu danit / platit finančáku na jaře paušálem, a zároveň se přihlásit na finančák jako dobrovolný plátce DPH - kvartálně podat vyúčtování DPH, je to na jednom listu A4. To zabere nejmenší možnou byrokracii, a dá se pracovat s odečty DPH - tj. větší konkurenceschopnost , když jsi v subdodavatelském řetězci. Ale záleží na předmětu podníkání. Tak jsem to měl asi před pěti lety, nevím, zda tato kombinace dnes ještě lze, ale spíše ano.

xy

DPH i KH elektronicky

vanad1*

Pro dobrovolnost plátcovstvíDPH musí být důvod. Jen tak je to nesmysl, už to vyžaduje účetní a celou řadu papírování.

seleen
hodnocení

Dobrý den,

chápu to dobře, že mohu do EET spadnout ikdyž by můj výdělek byl měsíčně třeba jen 100Kč?

Mám jednu z živností "Velkoobchod maloobchod" tj. od 1.3.2017 to budu muset řešit s účetní a dávat ji všchny doklady každý měsíc? Odkaz od uživatele "xy"

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]