Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na nemocenskou ve zkušeb.době a pak odejít

Od: yourlady* odpovědí: 5 změna:

Ahojda, vkládám dotaz od kamarádky, která nechodí na poradte, ptala se mne a já radu nevím, třeba některá bude vědět: Ahoj, jsem ve zkušební době. Ze závažných důvodů jsem odešla na nemocenskou.Do práce už se vrátit nechci. 1)může mi dát zaměstnavatel v době nemocenské dát výpověď? 2)hned po skončení nemocenské chci odejít z této práce. Nemocenská bude končit zřejmě k 15.9. Mám tedy poslat k 16.9.zaměstna­vateli dopis, že ukončuji prac. poměr k datu 16.9.?Dopis mám poslat tedy v předstihu, aby došel 16.9.?Musí to mít nějakou předepsanou formulaci? Děkuji Dana

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Ve zkušební době nejde o výpověď, ale o zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Zrušení musí být písemné a musí být doručeno druhé straně.

Zrušit pracovní poměr ve ZD mohou obě strany kdykoliv, a to z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Pouze zaměstnavatel by musel v případě nemoci zaměstnance počkat na uplynutí prvních 14 dnů nemoci.

———

Je potřeba odlišovat náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele od nemocenského. Náhrada náleží za pracovní směny naplánované na prvních 14 dnů nemoci, za první tři směny ale není nárok na nic.

Od 15. dne nemoci vyplácí OSSZ nemocenské.

Na náhradu mzdy je nárok maximálně do ukončení zaměstnání, protože potom už žádné pracovní směny naplánovány nejsou. Na nemocenské je nárok až do konce nemoci nebo do konce podpůrčí doby (zpravidla 380 kalendářních dn) → podle toho, co nastane dříve.

Formulace?

Příjemce (Název + adresa zaměstnavatele

Ruším pracovní poměr ve zkušební době.

Místo, datum

vlastoruční podpis

hodnocení

1x

Zdravím. Během zkušební doby může zaměstnanec ukončit pracovní poměr kdykoliv ( tedy i během nemoci ) bez udání důvodu. Ve zkušební době se výpověď nedává. Zaměstnavatel zaměstnanci nemůže ukončit pracovní poměr ve zkušební době prvních 14 dní PN. Žádná složitá formulace není třeba. Stačí napsat písemné oznámení o zrušení pracovního poměru ve zkušební lhůtě k datu...A doručit zaměstnavateli – buď osobně nebo poštou.

doplněno 04.09.16 16:25:

Prvních 14 dní PN ( kromě prvních tří dnů, kdy se neplatí nic) platí zaměstnavatel náhradu mzdy. To je jeho povinnost. Od 15tého dne nemoci pak vyplácí nemocenské dávky stát pokud nemoc trvá. A to i když pracovní poměr skončí. Takže bez peněz člověk nezůstane.

yourlady*
hodnocení

Dik, predala jsem.Jen pro zajimavostz, to zajima me:takze kdyz ji da zamestnavatzel v dobe nemocenske vypoved, resp. ukonci s ni prac. pomer, tak to uz nema narok na nemocenskou? Je tam nejaka ochranna lhuta? pripada mi to hloupe. nastoupi do prace ve zkuseb.dobe,zlomi si nohu,zamestn.ji po 14 dnech posle vypoved a ona zustanu bez nemocenske? na urad prace nemuze,kdyz je nemocenska,nemuze byt v evidenci up. dik
atreus*

Nemocenské dávky dostává nadále, dokud nemoc trvá.

yourlady*
hodnocení

dekuji vsem,odpovedi jsem predala

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]