Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy by mělo díťě správně vyslovovat R,Ř?

Od: lifenka* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den. Mám syna je 4 a půl roku starý ( mladý :) ) a vyslovit písmena R,Ř mu dělá potíže. Někdy když se snaží se zadaří uvedená písmena tak nějak vyslovit, použít ve větě je ale nedokáže, vychází z toho zkomoleniny a místo R hrdelní zvuk, spíš skřek..Přečetla jsem mnoho diskuzí a i odborných článků na toto téma, většinou se názory shodují na věkové hranici 5ti let, a i Adámkova lékařka ( pediatr) zastává názor že do 5ti let není třeba řešit. V mateřské školce kterou navštěvuje už druhým rokem se názor liší, každá paní učitelka to vidí jinak.. a stějně tak i rodiče dětí, náš syn je jedním z mála, který nenavštěvuje logopedii. Musím podotknout že jinak slovní zásobou velmi dobře vybaven, tvoří dlouhé věty, vypráví příběhy a myslím si že je mu dobře rozumět, že mu rozumím nejen já ale i prodavačky v obchodě kterým vypráví co měl k obědu :) Mě zrovna včera dostal když na mojí pochvalu za vydařený postavený vrtulník reagoval slovy : no vidíš jaká jsi rozradostněná ( samozřejmě že to R je v jeho podání spíš V ) .Ptám se tedy, jaké máte zkušenosti s mluvením dětí vy? Jak jste řešily ( ženy ) či řešili ( vy všichni ) vyslovování R Ř u svých dětí a vůbec kdy je třeba řešit? Za vaše názory a zkušenosti budu vděčná...a mějte se fajn Lifenka

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

3x

Dobrý den,

můj mladší syn ráčkoval, ve školce mi doporučili řešit to když mu bylo 5 let, logopedka docházela přímo do školky, což byla velká výhoda. Nejdřív jsem narážela na silný odpor syna a dlouho (aspoň 3 měsíce) jsem ani neviděla žádný pokrok, pak ale během měsíce začal r a ř vyslovovat správně při cvičení a následně i v běžné řeči. Dnes mu je 11 let a když vidíme staré video, smějeme se, protože je to z dnešního pohledu už velký nezvyk a kdyby to video syn neviděl, ani by nevěřil, že někdy ráčkoval.

Proto přeji hlavně hodně trpělivosti ;)

lidka*
hodnocení

3x

Ahoj lifenko! Už ani nevím které děcko mělo problém s "r" - dcera určitě a prostě najednou se jí to povedlo říct správně a bylo po problému. Povídali jsme si společně různé průpovídky na hodně er a protože exmanžel byl rybář - oblíbené jeho bylo: "ryby neberou". Dneska sleduji staršího pravnoučka. Začínal také se špatným er, ale to se také spravilo samo. Dneska mu jsou čtyři, je pěkně ukecaný a je mu hůř rozumět než před rokem. Asi jak přibývají myšlenky a informace, tak mi připadá, že víc drmolí. Já možná hůř slyším :D a tak se věčně ptám:"copak Míšo?" Ale stejně se člověk diví, kde se ty nápady v tak malých děckách berou. Často je člověk podceňuje a potom jenom nevěřícně čučí. *sok*

hella*
hodnocení

3x

Dobrý den,

určitě by Váš syn měl mít správnou výslovnost, než půjde do školy a nejpozději v 5 letech bych s ním začala navštěvovat logopedii. Mám 3 dcery - nejstarší (9 let) neuměla v 5 letech "Ř" a hned při první návštěvě logopedky, mimochodem vynikající odbornice (nejste z Prahy?), se ho naučila správně říkat. Prostřední dcera, které byly v té době 3 roky a byla pochopitelně s námi, se ho při tom samém sezení naučila taky (plus "R") - dosud však logopedku navštěvuje s "lehkým" šlapáním si na jazyk a nejmladší dcera, které jsou teď 4 roky, ve svém věku mluví zcela dobře, protože to od nás odposlouchala. Chci tím říci, že čím dřív se synem začnete, tím dřív to zvládne - navíc logopedická cvičení děti docela bavila. Horší to je při denodenním domácím procvičování, funguje nám to s příslibem různých pidi odměn (bonbónek, lízátko). Možná ne tak výchovné, ale velmi účinné. Opravdu si nemusíte dělat zbytečné starosti, protože když budete důslední, syn bude po nějakém čase mluvit zcela správně.

limetka*
hodnocení

2x

Ve věku 4 a půl roku určitě není příliš brzy začít chodit na logopedii se špatnou výslovností těchto dvou hlásek - u většiny dětí schopnost výslovnosti r a ř dozrává právě mezi třetím a čtvrtým rokem života, nápravná cvičení děti většinou baví a než půjde syn do školy, budete mít po problému. Určitě bych to nenechala až na školní věk, tam už budete mít více jiných starostí a pro synka by to byla další časová zátěž - už i bez toho je začátek školní docházky dost náročný. Držím palce Limetka

dracek*
hodnocení

1x

Dobrý večer ,syn mé přítelkyně se to naučil ve 14 a paní doktorka logopedka byla moc spokojená že se to povedlo ,a dle jejích slov za ní chodí i podstatně starší i nad 18 let ,někdy je lépe počkat ale logopedii bych navštěvoval i třeba občasně .Dají vám ty správné říkanky na procvičení :) držím palce

schery*
hodnocení

1x

Vážená maminko,vaše dítě by na logopedii mělo jít co nejdříve a MŠ s logopedy spolupracuje,ale mám takovou fintu,zkuste to s ním sama doma na výslovovnost- R-použijete písmenka-TD- a to rychle za sebou.Takže-TROUBA-TDOUBA...atd.Hodně štěstí.

zuzee*

Já mám 4 letého syna a R, Ř ještě neumí. No neumí toho více, proto začal chodit na logopedii - mají ji přímo ve školce. Sice jde do školy až za 3 roky ale má aspon hodně času se vše naučit. Navštěvovat logopedii po 4 roce nám doporučila i psycholožka v ped.psych. poradně.

Já jsem chodila na logopedii až v 1. třídě (měla jsem problém se sykavkami) a manžel v 5 a půl letech při zápisu do ZŠ neuměl R, Ř a měl kvůli tomu odklad. takže bych to nepodcenovala. jestli máte ve školce logopedii doporučovala bych at tam chodí.

dejavu*
hodnocení

0x

Já bych se spíš přikláněla k tomu na tu logopedii zajít hned, u dcery jsme řešili špatné s a když se to naučila vyslovovat správně, pak starou slovní zásobu šišlala a teprve v nových slovíčkách to říkala správně, takže určitě se vyplatí ho to naučit co nejdříve, protože slovní zásoba mu roste každým dnem.

R se učí spojením hlásek td (tdáva, tdiko atd) a ze stran mu stisknete tvářičky, aby udělal lehce kapříka, naučili jsme se to celkem snadno a i u ostatních dětí jsem měla s tímhle úspěch. Záleží, jakou formou ho to učíte, nesmíte mu to zošklivit. Když je slůvko emočně zabarvené (např. při návštěvě psa se jménem s R mu říci, že pejsek bude poslouchat a vnímat ho, když jeho jméno správně vyslovi, samozřejmě to chce psa vhodného a ne vlkodlaka, který na něj skočí, oslizne ho a povalí a uteče :)) nebo slůvka lehounce zavánějící zakázanou sprostotou (prase na terase) atd.

Logopedky jsou většinou velmi milé dámy a dětem se u nich líbí, zkuste si nějakou najít, seznam pracovišť je zde firmy.cz/...

lidus*
hodnocení

0x

ten kdo vám radil to TD -TEDY TDNKA-MÍSTO TRNKA má pravdu je to léty vyzkoušená logopegická pomůcka a funguje spolehlivě.

jirkafoxsar
hodnocení

0x

Dobrý den. Jsem Jiří a je mi 19 let stále nemumím použít písmeno R ... Myslíte ,že i v 19 letech je možné se ještě R naučit? Posléze je lepší se to učit doma sám nebo mám vyhledat vhodného logopeda? Děkuji

schery*

Normálně běžte na logopedi a za měsíc to budete umět,dají vám domů cvičení s písmenem R.Ještě si nechte vyšetřit jazyk(uzdička) jestli to máte v pořádku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]