Nejste přihlášen/a.
dobrý den. Čas od času mě bolí hlava. Od krční páteře, od nevyspání, po změně režimu spánku, nízkým tlakem apod. Navíc oba rodiče trpěli na migrény. Od bolesti mi zpravidla pomůže 1 ibalgin nebo paralen, ale ten zpravidla vezmu i 2x za sebou tabletku po 4 hodinách. Často teprve až ta druhá opravdu zabere. Nedokážu si zdůvodnit, co je větší svinstvo. Ibalgin prý ničí žalutek, ale zase játra asi ne. Paralen zase není prý ideální na játra a zvlášť nebezpečný je s alkoholem. Vím, že tohle není lékařská poradna, ale jaké máte zkušenosti? Velké díky.
" Játra asi ne"? Zřejmě nemáte moc velkou představu o fyziologii jednotlivých orgánů. Játra odbourávají veškeré svinstvo, tedy včetně svinstva z léků. KAŽDÝ lék je tudíž záhul pro játra. A stačí si vygooglit, že Ibalgin je daleko horší svinstvo než Paralen. (Třeba Vám bude známější starší název Ibalginu - Brufen.) Zřejmě právě proto, že má negativní vliv jak na žaludek, tak na játra. Paralen je dokonce ve srovnání s Ibalginem tak šetrný, že ho mohou i děti - viz kondice.cz/...
Liší se účinnými látkami - paracetamol (v Paralenu) vs. ibuprofen (Brufen a. k.a. Ibalgin).
A jinak - prášky řeší následek, nikoli příčinu. Je-li to od páteře, vyhledejte dobrého chiropraktika a nebudete muset brát žádné prášky.
Algifen znám, ale pokud se nemýlím tak je jen na předpis. Což u mého lékaře znamená strávit typicky 2 - 3 hodiny čekáním v ordinaci. Samozřejmě vím, že léky zatěžují játra, ale jen jsem četl, že paracetamol není vůbec tak nevinný, jak se povídá. Zvlášť v kombinaci s alkoholem je na játra větší jed, než ibalgin. Proto se ptám. Protože občas si dám po večeři 1 pivo nebo 2 deci vína, ale nevím jak dlouho se drží paracetamol v těle, protože u ibalginu je to prý i několik dní.
Samozřejmě bych byl raději bez léků, jsou to mé jediné, když pominu sezóně antihistaminika na alergii. Rád bych se zbavil příčiny, ale jak jsem psal v otázce, tak spouštěčů je u mě více a eliminovat vše, ani při nejlepší vůli, nedokážu. Jak mám například ovlivnit, že na mě působí počasí (typicky deštivé ráno), nebo mám nízký tlak, nebo mě dcera v noci vzbudí a já mám pak ráno hlavu jak balón. A to nepíšu o tom, že naštěstí zřídka mě místo bolení hlavy chytne opravdová migréna s optickými projevy, což jsem podědil po tátovi.
Vyzkoušejte DEXOKET 25, byl jsem opravdu překvapený účinkem. Místo 1-2 Ibalginů stačí polovina tablety a účinek opravdu vydrží celý den.
Díky za tip, ale dle letáku to raději nebudu zkoušet. Beru nějaké léky na alergii (ne astma) a asi bych to tedy neměl kombinovat.
Tak tahle odpověď je opravdu něco, skoro to vypadá, že si Paralenem můžu nazdobit dort, když ho můžou děti.Opravdu pěkná představa o fyziologii orgánů Víte o tom, že jedno balení Paralenu 500mg, volně prodejného, je smrtelná? Při troše štěstí na transplantaci jater. Ibalginu potřebujete 3x tolik a ještě ho spíš vyzvracíte než spolykáte. Paracetamol je jeden z mála volně prodejných jedů!
to: Quentos@
@wlezley, kdybyste laskavě četl pořádně! Tak ještě jednou: KAŽDÝ lék je záhul na játra. Paralen ovšem nesrovnatelně menší než Ibalgin.
A příště pořádně čtěte, než někoho začnete shazovat, díky.
A já vám píši, že to je přesně naopak. Jak pořádněji můžu číst? Pokud jsem vás urazil, omlouvám se ale za svým názorem si stojím. Co tvrdíte je nepodložená volovina.
Zdravím. No mě taky jednou za čas (asi 1x za měsíc) zabolí trochu hlava-bud se přejím sladkého nebo blbě ležím při spaní nebo co já vím..tak do sebe šoupnu tabletku paralenu a zachvíli je klid.
Nevím, já osobně jsem dycky slyšel, četl apod, že Paralen je škodlivý minimálně a naopak ten Ibalgin je už takové svinstvíčko větší.. Ale fakta se pravidelně mění a zkusím se na to někde na internetu mrknout, jestli o tom bude nějaký trošku odborný posudek.
Ale i tak si myslím, že pokud si tabletku téměř čehokoliv lupnete do sebe jednou za delší čas, tak to nijaký vliv na zdraví snad mít nebude. A kdyby to byly nějaké silnější jedy, tak to určitě volně prodejné nebude a i na předpis by to jen tak někomu nedali.
Lidé prostě věří svému lékaři a farmaceutické firmy potřebují prodávat levné léky za moc peněz. Přitom problémy z Paracetamolem jsou známé dlouho, V Anglii na prvním místě jako sebevražedný prostředek. Fakta třeba tady: zdravi.euro.cz/...
Občas polknu Ibalgin a pomůže mi vždy na všechny druhy bolesti, paralen mi nikdy na nic nepomohl, každý člověk je jiný.
Pár poznatků od lékárníka, dermatoložky a vysloužilé zdravotní sestry:
Kdyby měly dnes Paralen a Acylpyrin projít schvalovacími testy, neprošly by.
Když musíte kombinovat prášek s alkoholem, jednoznačně berte Ibalgin. Paralen a alkohol = pohroma pro játra.
Ibalgin nalačno zabíjí - narušuje žaludeční stěnu, můžete vykrvácet.
Nejbezpečnějšími léky (pokud je nutno je brát častěji, ale bezpečně - tzn. bez alkoholu, po jídle, s odstupy) jsou Algifen, Paralen a Ibalgin (ne nutně v tomto pořadí).
Také mě čas od času bolí hlava, také pravděpodobně od krční páteře. Absolutně mi na to nezabírá ani Ibalgin, ani Paralen. Většinou ale stačí 1/2 tablety (v horším případě celá) volně prodejného Valetolu. Beru to ale až když začíná být bolest hodně nepříjemná, takže játra zatím neprotestují (chodím na preventivní prohlídky).
Škoda, že jste nevygůglil něco víc než informace z příbalového letáku. Třeba maximální dávku na předávkování, případně smrtelnou. Paracetamol je složkou asi dvacítky léků, když nevíte, přijdete o játra, tolik k prospěšné léčbě. O Ibalginu mi takové riziko známé není a lékař má sice nastudováno ale evidentně nepoučil ani vás. Více zde:
Snažte se žít bez léků na bolest.Upravte životosprávu. Migrény jsou cévního původu, ale na začátku stojí přetížený žlučník, někdy nepravidelný spánek, nebo nesnášenlivost některých potravin či léků, i světlo. Bolest v oblasti čela hlásí ledviny, pijte víc čisté vody, upravte lůžko kvůli krč. páteři, cvičte cviky na krční páteř, choďte pravidelně na vzduch. Stres a rozhozený rytmus může také způsobit bolení hlavy. Máte v pořádku krev.tlak? Kouříte či pijete více kávy? V neposlední řadě si nechte zkontrolovat oči , kolikrát jen špatné brýle způsobí bolest hlavy. Všechny léky musí zpracovat játra, stejně tak alkohol. Ty dostanou záhul od obojího. Ale dopad mají i na ostatní orgány. Paralen dráždí žaludeční sliznici, krvácivost. Brufen /ibalgin/ prý vadí i na srdce. Možná jsem přísná, ale můj táta zemřel na léčbu takovými léky krátce po šedesátce.A sportoval.Vzorně bral, co mu doktoři předepisovali na bolest páteře. A výsledek selhání jater. Je to už dávno. Tehdy se neřešila alternativní léčba a člověk lékařům bezmezně věřil.
Velmi záleží, co je příčinou bolesti. Bolavý zub je něco jiného, než to bolení hlavy, o kterém mluvím. V případě této bolesti je zcela zásadní si vzít ten prášek, co nejdříve, chytnout bolest hned na počátku, než se rozjede... Pak třeba ani nevadí, že lék za pár hodin už neúčinkuje, protože on jen netlumí bolest, ale nějak proti ní působí. Takové mám zkušenosti.
Jak jsem psal, při nejlepší vůli nejsem schopen eliminovat všechny své spouštěče bolesti hlavy. Přestože v tomto směru bojuji. Nicméně zřejmě zůstanu u paracetamolu. Včera jsem si přečetl další článek v neprospěch ibuprofenu: rungo.idnes.cz/...
a protože celkem aktivně rekreačně sportuji, tak je to pro mě dost zásadní informace. Věřím tomu, že paracetamol, když vezmu 1 - 2 tabletku, 2x za 14 dní, a nebudu to kombinovat s alkoholem, že snad si neublížím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.