Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
zajímalo by mě, jak je to s vrácením zboží koupeného v eshopu, pokud má vadu. Normálně má člověk 14 dní na vrácení zboží bez udání důvodů. Je možné ho stejně tak vrátit z důvodu vady? Protože neříci o vadě a vrátit zboží by znamenalo, že černého Petra pak dostane jiný zákazník, takže samozřejmě chci vrátit zboží s udáním tohoto důvodu. Jaká je pak právní situace, stále je nárok na vrácení zboží? Protože v zákoně se tuším píše něco o nepoužitém zboží bez vady. Jenže to zboží s vadou přišlo (vadná interní nevýměnná baterie u autokamery, nic co by šlo způsobit např. při přepravě).
V tomto případě se tomu říká reklamace. Podle okolností máte nárok na výměnu, opravu nebo vrácení peněz.
Jakých okolností? Mně právě zajímá, jestli i takto mám zákonné právo na výměnu zboží, či vrácení peněz, nebo mi může vnutit reklamaci s měsíční čekací dobou, či čekání ne nějaký posudek servisu. Protože to vše znamená opakovanou otravnou návštěvu a stav, že zákazník nemá ani zboží ani peníze.
Já se chtěl ujistit, že je to opravdu tak, že když zboží někdo nechce z rozmaru, může ho vrátit do 14 dnů bez udání důvodů, kdežto když mi prodejce dodá vadné zboží,tak jsem na tom vlastně hůř.
Byl jsem v obchodě několikrát svědkem, že prodavač byl nešťastný z toho, že se na vadu přišlo ještě při předvádění výrobku a nemohlo to tak jít klasickým kolečkem zákazník - reklamace. Nevím, jak to funguje pro prodejce, jak ten musí řešit vadné zboží.
Prodejce podnikatel své reklamace řeší jak nejlépe může a co mu umožní jeho dodavatelé.
Já třeba beru i zboží(jako podnikatel) , na které nedostávám prakticky vůbec žádnou záruku. Takže když to pak reklamuje zákazník, tak vše platím z vlastní kapsy a dám mu nový kus. Ten vadný letí do popelnice.
To ,že má výrobek vadu ,nemůže být kladeno k tíži kupujícího a omezovat ho na jeho právech odstoupit od kupní smlouvy.
A jak to dělám já. Protože nechci již opravovaný výrobek, kde se nefungující část vymění třeba za použitou a ještě čekat několik týdnů, tak vždy odstupuji od smlouvy. Tam i uvedu, že výrobek měl již při převzetí takové a takové vady.
Následně objednávám nový kus.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.