Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
posledního září mi na dohodu skončí pracovní poměr. Jsem zástupce vedoucí a na 29.9. je domluvena předávací inventura. Bohužel se ke mě kolegině zachovaly tak nechezky, že mám strach jít ještě do práce. Momentálně vybírám dovolenou. Co se stane, když se nezúčastním předávací inventury? Vyhrožují mi, že musím jít do práce a ten měsíc odchodit a pak podepsat předávací papíry. Jenže nás minulý týden vykradli a já pak byla v práci jen jeden den. Takže já mám svědomí čisté, protože jsem nic neukradla a celý měsíc bych se tam neukázala. Už jsem z toho všeho zoufalá a mám strach jít do práce, aby za ten měsíc něco nestopily ty kolegině a nedali mi to nakonec zaplatit.
Co znamená obrat "Vyhrožují, mi, že musím jít do práce a ten měsíc odchodit"? Pracovní poměr samozřejmě trvá až do posledního dne. Po skončení dovolené budete povinna do práce nastoupit. Ledaže by Vám zaměstnavatel dal na základě Vaší písemné žádosti neplacené volno (pravděpodobně byste musela uhradit zdravotní pojištění).
Byla po krádeži provedena inventura?
Předpokládám, že ve funci zástupkyně vedoucí máte uzavřenu (kolektivní) dohodu o odpovědnosti. Tzn., že spolu s ostatními zaměstnavateli odpovídáte za případný schodek v plné výši. V případě dohody o odpovědnosti Vám zaměstnavatel nemusí prokazovat zavinění, naopak zaměstnanec musí prokázat, že schodek (škodu) nezavinil.
Předávací inventury byste se měla zúčastnit ve vlastním zájmu. Jedině tak budete mít kontrolu, že někde něco nebylo přehlédnuto, máte možnost kontrolovat propočet, ... Jestli se inventuře "vyhnete", budete muset věřit tomu, co Vám následně předloží.
Jestli víte, že do práce chodit nebudete, vyžádejte si písemně (!) předávací inventuru již nyní (převzetí písemné žádosti si nechte od zaměstnavatele potvrdit na kopii této žádosti). Pokud by zaměstnavatel Vaší žádosti nevyhověl a předávací inventuru neprovedl, nemůže po Vás později vymáhat schodek zjištěný další inventurou.
Po té, co prodejnu vykradli byla okamžitě udělaná kontrolní unventura. Po této inventuře jsem byla v práci pouze jeden den. Žádala jsem nadřízené ať je tato inventura zároveň i předávací, ale nevyšli mi vstříc. Momentálně jsem žádala o ukončení pracovního poměru k 30.8., inventura byla 25.8. Při mém nástupu, ale na začátku jsem byla jen prodavačka inventura nebyla až řádná roční a to po 11 měsících a při ní jsem se stala zástupcem vedoucího. A ano, máme dohodu o dopovědnosti.
Tak půjdu od pondělí na neschopenku, protože mám záda stejně v háji. Ale tedy podle všeho se budu muset zúčastnit předávací inventury? Problém je ten, že to momentálně vypadá tak, že v té prodejně budou muset skončit i ostatní kolegině. Já končím na vlastní žádost, je vyhodí
Doručte zaměstnavateli spolu s neschopenkou písemnou žádost o provedení předávací inventury již nyní.
Nezapomeňte si nechat potvrdit převzetí žádosti na její kopii.
Žádost můžete zdůvodnit nemocí, během jejíhož trvání nebudete mít svěřené hodnoty pod svou kontrolou.
Jestli nechcete, nemusíte se inventury zúčastnit. Ale podle mých zkušeností, je účast lepší minimálně pro možnost kontroly. Setkala jsem se s chybami v inventurních seznamech i ve výpočtech. Pokud u toho nebudete, později už nebudete mít jak zkontrolovat soupis/y. [Výpočty lze zkontrolovat i později.]
O předávací inventuru můžete žádat i při nástupu. Pokud byste o ni nepožádala, odpovídala byste (v případě dohody o odpovědnosti) za schodek vzniklý od poslední předchozí inventury.
Tato informace Vám v momentální situaci nepomůže, ale může se Vám hodit do budoucna pro další zaměstnání.
Jenže v době pracovní neschopnosti není předávací inventura možná, jelikož já nemám v práci co dělat. A bohužel jsem při nástupu netrvala na inventuře, byla jsem naivní a důvěřivá a teď se mi za to odplatili.
když jste nastupovala byla také předávací inventura? byly vůbec inventury? pokud je to nová prodejna, byla udělána předávací inventura mezi stabební firmou co běhala mezi regálama se zbožím a prodavačkama? Po vykradení byla udělaná kompletní inventura? Pokud nic z toho, nemůžou chtít nic po Vás. Respektive by to měly zaplatit všechny prodavačky dohromady dle nějakého interního předpisu.
Pokud by byl problém, budete platit od té inventury po vykradení do inventury předávací. Ale nebudete to platit jen Vy, ale všechny prodavačky nějakým podílem podle smlouvy. Pokud Vy odejdete, nevěřte, že je všechny vyhodí, minimálně jednu povýší na Vaše místo. příklad z praxe cca před rokem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.