Nejste přihlášen/a.
1. Tady nejde o plnoletost ale o právné odpovědnost,která je od 15 let
2. Máte pravdu - pokud je na jízdence napsáno od 6 do 15 let, pak platí i pro patnáctiletého. Rozsah platnosti musí být na dokladu správně definován.
3. Pokud nebyla pokuta zaplacena je vhodné dojít s někým starším 18 let / zákonný zástupce/ do jejich přepravní kanceláře a tam vznést námitku proti postupu revizora a uložení pokuty
4 pokud byla pokuta zaplacena,byla tím její oprávněnost uznána a už se nedá nic děla,máte smůlu. Zaplacenou pokutu reklamovat nelze.
5 poučení - nikdy pokutu na místě neplaťe neboť i revizor může být omylný / nekdy úmyslně,aby měl výkon/
1. Tady nejde o věk vůbec. I 14leté dítě může uzavřít s dopravcem smlouvu o přepravě a je právně vymahatelná.
2. Rozsah platnosti jízdenek určují přepravní podmínky. Ty na jízdence být nemusí.
3. Nejedná se o pokutu. Je to přirážka k základnímu jízdnému. Defakto je to čistě komerční vztah mezi dopravcem a cestujícím, proto se také musí vymáhat stejným způsobem, jako např. nezaplacená faktura za vysavač.
4. Zaplacením přirážky se člověk určitě nevzdává možnosti požadovat platbu zpět. To není blokové řízení jako u přestupků.
Jsou zde stejné možnosti, jako má dopravce, při vymáhání od cestujícího.
Myslím si, že se pletete. Navíc bych řekl, že to dopravní společnost má napsané ve svých přepravních podmínkách. Co to bylo za dopravce? V jakém městě? Přepravní podmínky jsou většinou uvedené jak v autobuse, občas i na zastávkách z druhé strany tabule s jízdním řádem a určitě i na internetu. Kdesi jsem četl rozsudek nejvyššího soudu o tom, že nastoupením do prostředku hromadné dopravy, automaticky cestující souhlasí s přepravními podmínkami a musí je tedy dodržovat. Být kamarádkou, tak pokutu zaplatím, případně to řeknu rodičům ať to vyřeší či zaplatí oni. Kdybychom se bavili o tom, že je jí "teprve" 15, že je vlastně nesvéprávná, tak by pak nemohla ani sama jezdit tím autobusem. Je to ale dohnané do absurdity. Hranice trestní odpovědnosti v ČR je 15 let, od té doby se mladistvý může dopustit i přestupku, sankce správního orgánu může být maximálně polovinou sankce, která by hrozila dospělému a nesmí být vyšší než 1.000,-Kč (jestli si to pamatuju dobře).
Hlavně bacha, nezaplatí včas, oni to po x dnech předají vymáhací firmě,ta to nechá uležet a až jí bude 18, tak se ozvou, do té doby bude platit úroky z prodlení apod. takže z cca 15-30ti korun (za lístek) a pokuty cca 200-500,-Kč, se vyklube klidně 500.000,-Kč (viz. obden případy v TV).
Nejspíš to bude DO 15 let - přečti si přepravní podmínky.
Zaplatit pokutu v termínu. Pak může řešit co s tím dál, vymáhat zpět pokud byla neoprávněná (to nejspíš nebyla), ukecat výši pokuty (ukecá těžko) atd. Taky revizora že jí nepoučil pokud měl (ten to ale nejspíš zapře a bude tvrdit že poučil).
Příště nemyslet, ale zjistit si jak to je přesně...
Nepíšte v jakém je to městě, můžete mít pravdu a nemusíte. Pokud je to Praha, tak má pravdu revizor, od 15 let už musí mít dospěláckou jízdenku, je to popsáno v tarifu MHD. Bohužel pokuta se vztahuje i na nezletilé, takže ji bude muset zaplatit. Doporučuju zaplatit včas v pokladně dopravního podniku.
Zaplatit a podat reklamaci na pokutu.
Pokud mam jizdenku pro 6-15 let tak nevidim duvod ji nepouzivat v 15-ti letech.
V pražské MHD je to od 6 do 15 let s poznámkou pod desátou čarou "Platí vždy ode dne narozenin uvedeného věku do dne předcházejícího dni narozenin uvedeného věku."
Ale pokud je na jízdence i automatu napsáno od 6 do 15, tak by se na tom právník asi povozil. Já bych to v tu chvíli taky chápal do dovršených 16let. Takže nemá smysl nadávat 15leté holce, že nepochopila to, co DP špatně definoval. Doporučil bych s rodiči zajít na dopravní podnik a snažit se to vyřešit dohodou nebo podat písemnou reklamaci. Revizor se povozil na jednoduchém výdělku, kdyby s sebou měla rodiče, tak by si asi netroufnul. Při nezaplacení to ti šmejdi skutečně prodají nějaké firmě, která si připočte náklady na vymáhání.
Fascinuje mě, že v době spáchání přestupku 10-14leté děti občas po dosažení plnoletosti dožene zatoulaná pokuta za MHD včetně nákladů exekutora, zatímco trestné činy úředníků a politiků jsou po pár letech promlčené. Podle logiky naší legislativy, by to dítě asi mělo revizora radši zbavit života, neb není trestně odpovědné a vyjde z toho bez trestu. ;-/
Proč do toho pletete trestní odpovědnost? Nemá to s tím vůbec nic společného. Výše to kolega vysvětlil o co se jedná. Zatím se tu dohadujem a tazatel se někde směje. Dokud neřekne kde to bylo, abychom se podívali na přepravní podmínky, jsou tu jen dohady od kdy do kdy to je platné. Já bych se podíval do přepravních podmínek a pokud by to bylo OK, tak bych prostě těch +/- 200 zaplatil a je klid.
tondac: 13tiletí běžně souloží, neobhajujte to, že jsou to negramoti a neumí či nechtějí číst, vy by jste se 14 a 3/4 letým jezdil autobusem, protože je natolik nesvéprávný, že nemůže jet sám autobusem? To, že to není dobře s Vámi souhlasím, ale to už se zaplétáme do politiky a o tom tohle téma není. Myslím si, že tohle téma je vyřešené přinejmenším do doby, než tazatel řekne, o jaký DP se jedná. Na druhou stranu revizor jen dělá svojí práci a Vy být v jeho kůži, uděláte to samé. Co tak pozorují, tak se na poradně poslední dobou ptají lidé, kteří o problému ni nevědí, protože se nestal jim a pak se tady jen spekuluje a nikdo z tazatelů to neuvede na pravou míru jak tomu skutečně je.
Dovolil jsem si vyjádřit svůj názor, že dítě by nemělo mít možnost uzavírat smlouvu bez vědomí rodičů a že by ho ztracená pokuta neměla dohnat po 10letech. A že je česká legioslativa s prominutím, tak blbá, že je výhodnější toho revozora zabít.
Uvedl jsem tu konkrétní příklad pražského DP, kde je hluboko dole poznámka navíc pro 15letého těžko pochopitelná.
repkin:Já bych jen chtěl, aby byly podmínky napsané tak jednoduše, aby je bez problémů pochopil i ten náctiletý. Prostě mě štve, jak se tu jisté skupiny podnikavců snaží pakovat na seniorech nebo dětech a obecní organizace jim k tomu ještě pomáhá. Kolem smluv se občas motám a tu větu z ceníku DP Praha jsem si musel přečíst několikrát.
: Dítě má mít možnost samo jezdit MHD, koupit si rohlík nebo půjčit pravítko. Ale nesmí z toho vyplynout závazek, který bude sankcemi navýšen o tisíce % a vymáhán za 10let. A nesmí být možné, aby mnou sjednané a hrazené mobilní služby změnil operátor na základě jedné odpovědi dítěte "ANO" na otázku "chceš 2x tolik volných minut a sms zdarma?"
Ma 15 let a mela koupenou jizdenku pro 6-15 let
Pokud je to opravdu jak pisete - je ji 15 a mela koupenou jizdenku pro osoby ve veku 6-15 let, tak nacerno nejela.Pokud mi zitra bude 16 let, tak dnes je mi stale jeste 15. Konec hlaseni.
Resp. napr. podavani alkoholickych napoju je povoleno osobam od 18 let, coz jinymi slovy znamena, ze je zakazano je podavat osobam ve veku 0-17 let.
Mily Repkine, nemluvte nesmysly.. Pokud nekdo dovrsi 16 let az zitra, tak dneska je mu proste stale jeste 15.
A zadne prepravni podminky mne v tomhle ohledu vubec nezajimaji, takto je to proste onen vek odjakziva chapan.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.