Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fotografování bez souhlasu

Od: tonig* odpovědí: 43 změna:

Dobrý den, řeším s přítelkyní takový problém. Moje přítelkyně je pracovní asistentka a chodí radit psychicky narušeným lidem do jedné firmy, kde ti lidé pracuji (starají se o zahradu) a majitel té firmy se chová ke všem zaměstnancum jako prase. Problém je v tom, že moje přítelkyně ale není zaměstaná u něho, ale u úplně jiné firmy a jednoho dne si jí vyfotil přes kameru (které má nainstalované venku), kde se ona zrovna dívala na mobil a poslal to jejímu zaměstnavateli. Tak se chci s vámi poradit jestli se nedopustil nějaké ho přestupku např. focení bez souhlasu? Chystáme na něho trestní oznámení.

Předem moc děkuji za odpovědi

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

3x

Tvoje přítelkyně je plnoletá a svéprávná, takže by si veškeré záležitosti, které se vyskytnou v souvislosti s její pracovní smlouvou, měla vyřizovat sama. Nezkoušej si hrát na hrdinu. Přestože je to tvoje přítelkyně a s ledasčím se ti svěří, tak ti stejně spousta maličkostí, které mohou být rozhodující, zůstane utajena. Ona ti vždycky poví jenom tu svoji verzi. Nikdo by se neměl míchat do vztahu zaměstnanec-zaměstnavatel. Vždycky zapůsobí spíš negativně, když se za zaměstnance pokouší jednat rodinní příslušníci a pod.

tonig*
hodnocení

Jo ale člověka to prostě sere.

Ladine, myslím si to úplně stejně. *palec*

Navíc mi příjde naprosto degradující, když se zodpovědného příjde zastat maminka nebo přítel nebo někdo. Příjde mi, že ten zodpovědný je nesvéprávný. Což je hodně nešťastné.

tonig*
hodnocení

Tak partneři by si měli pomáhat ve vztahu a když to tomu druhému vadí (což jsem já) jak se někdo k jeho partnerce takhle chová tak to chce prostě řešit a pomoct ji.

iz*

Ve vztahu ano.

V zaměstnání si každý musí své problémy řešit sám.

hodnocení

2x

Nepochopil jsem, v čem je problém.

A ne, k focení žádný souhlas nepotřebuješ. Potřebuješ ho ke zveřejnění, a to ještě jen někdy.

doplněno 31.08.16 11:22:

Dělám ve fabrice kde je 1300 lidí. Naprostá většina z nich se během dne koukne na mobil, a to nejen o přestávce.

Kamerový systém máme a v pondělí nám tu dokonce lítali s dronem i v halách a natáčeli propagační video. Možná se na něm objeví svářeč, jak kouká na mobil nebo žere rohlík. NO A?

Přítelkyně chodí radit psychicky narušeným a přitom má problém s fotkou a její přítel hysterčí jako by se stalo bůhvíco? Pokud TOHLE považujete za pracovní problém, tak žijete v jiné realitě.

tonig*
hodnocení

Problém je v tom vyfocení.Ten majitel firmy ji fotil na vlastním pozemku přes kamerový systém a tu fotku poslal zaměstnavateli od mojí přítelkyně a ona na té fotce zrovná drží mobil, na který se jen podívala a ten šmejd napsal na vedení firmy, kde přítelkyně dělá, že v pracovní době si hraje na mobilu. Tak chceme zjistit jestli se nedopustil nějakého přestupku, aby jsem mu to mohli vrátit.

Co se týče českých zákonů, tady bych asi souhlasil - neznám žádný zákon o nemožnosti focení v ČR. Ale už jsem se sám setkal s cedulemi (např. koupaliště ve Žďáru nad Sázavou), kde "je zakázáno focení bez souhlasu focených osob". O dalším šíření fotek nebyla na ceduli zmíňka.

Tady bych se asi zamyslel nad konkrétní situací s právníky s potřebnou pracovní smlouvou a s ohledem na místo, kde byla vyfocena.

Ale stejně nechápu, co má být cílem trestního stíhání - naštvat toho "zaměstnavatele"? Bránit se případnému postihu na platu či výpovědi?

Někdy člověk potřebuje mít nějaký cíl, aby mohl hledat možnosti... tady mi ten cíl uniká.

doplněno 31.08.16 08:32:

aha, už je doplněno - a jak to opravdu je? Hraje si na tom mobilu s pokémony během pracovní doby?

doplněno 31.08.16 09:39:

Dělat někomu nepříjemnost v rámci zákona lze bez dlouhého přemýšlení - stačí kontrola z FÚ, ČOI atd... a k tomu stačí nějaké udání s podezřením ...

Nicméně jak zaznělo - vztah zaměstnavatel/zaměstnanec nemá až tak v tomto problému velké slovo, chcete se prostě jen pomstít někomu, kdo jedná mimo vaše hranice... Pomsta není nikdy dobrý nápad.

tonig*
hodnocení

Tak co by jste tedy navrhl? Už začínám být docela bezradnej jak to vyřešit podle zákona.

Děkuji

Můj švagr říkává : "Je to debil, no a co - to se mám kvůli debilovi nervovat? Proč bych si já měl ničit zdraví z důvodu, že je on debil a neumí se normálně chovat?" - to platí pro všechny situace, kdy vás někdo naštve. Reakce, která je negativní, plodí další negativní reakci. Nevíte, jestli ten "debil" nemá náhodou prsty v mafii a nepůjdou se vám projít po obličeji.

Rady, kdy má prostě jít zaměstnanec vysvětlit zaměstnavateli případný problém, to jsou ty správné. Při té příležitosti doporučím požádat zaměstnavatele o změnu místa práce nebo jej upozornit na možnost ukončení prac. poměru pro nevhodné opakované jednání ze strany toho stěžovatele.

Vždy jen slušně a pokud to jde, písemně. A na "Debili" dávejte pozor - nikdy nevíte, co se může stát.

Moje rada je nedělat nic. Žádný skutečný problém ještě nenastal - jediný je jen ve vaší hlavě.

tonig*
hodnocení

Zkuste si přečíst celý text...nejedná se jen o vyfocení, které udělal záměrně aby uškodil.

72mona3*
hodnocení

2x
§ 12
(1) Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením.
(2) Svolení není třeba, použijí-li se písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky nebo obrazové a zvukové záznamy k účelům úředním na základě zákona.
(3) Podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy se mohou bez svolení fyzické osoby pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby.
§ 13
(1) Fyzická osoba má právo se zejména domáhat, aby bylo upuštěno od neoprávněných zásahů do práva na ochranu její osobnosti, aby byly odstraněny následky těchto zásahů a aby jí bylo dáno přiměřené zadostiučinění.
(2) Pokud by se nejevilo postačujícím zadostiučinění podle odstavce 1 zejména proto, že byla ve značné míře snížena důstojnost fyzické osoby nebo její vážnost ve společnosti, má fyzická osoba též právo na náhradu nemajetkové újmy v penězích.
(3) Výši náhrady podle odstavce 2 určí soud s přihlédnutím k závažnosti vzniklé újmy a k okolnostem, za nichž k porušení práva došlo.
Pokud se chcete pouštět do sporu, stejně vás nemine konzultace s právníkem. M.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, předpokládám, že Vaše přítelkyně chodí do oné firmy radit se souhlasem svého zaměstnavatele (pokud je to v pracovní době) a tudíž v práci lehce vysvětlí, že se dívala na mobil pracovně (což její šéf pochopí). A spekuluji, že pracovní vztah mezi Vaší přítelkyní a tím majitelem firmy, kde k události došlo, není nejlepší, tak ji chtěl takto prásknout - ovšem, to jako trestný čin nevidím. Zdravím!

doplněno 31.08.16 08:39:

Doplnil jste, že Vám jde o pomstu - a to není nejlepší způsob, jak řešit spory, které tam jistě jsou.

Spory si musí vyřešit Vaše přítelkyně a ten majitel firmy (když už ji tam akceptuje a nevyhodí ji, když tam není zaměstnána). A pokud se chová majitel firmy jako prase, tak ho jistě prásknete za něco jiného.

doplněno 31.08.16 09:03:

tonig - už jsem Vám psal, že pomsta není řešení a někoho naštvat také ne. Ovšem, Vám zřejmě o nic jiného nejde, tak si počkejte na radu, která Vám vyjádří účast a navrhne onu pomstu, po které bažíte.

Více nemá význam diskutovat (možná až vychladnete a vše uvážíte i s ohledem na bodoucnost a pracovní vztah Vaší přítelkyně v té firmě). To, že se lidé pohádají, není důvod k trestnímu oznámení.

tonig*
hodnocení

Mně jde o to jestli se nedopustil přestupku, když jí vyfotil bez souhlasu a dál tu fotku poslal třetí osobě též bez souhlasu.

Děkuji

tonig*
hodnocení

Já vím že to není řešení, ale když se mi přítelkyně s tímhle denodenně svěřovala, jak se k ní chová hnusně a arogantně,tak máte prostě potřebu stím něco dělat. Nejednoduší řešení by bylo dojít za ním a slovně ho napadnout a poslat do prde_e, ale to bych měl obavu že mě zažaluje za urážku na cti, kdyby si ten rozhovor nějakým způsobem nahrával.

ben®

Dobrý den, proč tam Vaše přítelkyně chodí, když tam není zaměstnána? Posílá ji tam nějaký její šéf? Proč to neřeší její šéf s majitelem firmy? Informovala vůbec svého šéfa, že je tam tento problém? Proč tam její šéf nepošle někoho jiného (např. statného muže)? Přeci nemůžete řešit pracovní problémy Vaší přítelkyně - od toho má šéfa (a navíc jste u toho ani nebyl a vše znáte pouze z jejího vyprávění). Zdravím!

doplněno 31.08.16 09:53:

tonig - a Vaše přítelkyně také chodí řešit do Vašeho zaměstnání Vaše pracovní problémy? Proč to tam nejde urovnat její otec nebo matka? Jak už bylo řečeno dále, tak to není Váš problém a nezasahujte do toho aktivně. Na poradě to Vaše přítelkyně vše řekne, vysvětlí a její šéf už to posoudí a bude jednat on. Vy maximálně doma přítelkyni pohlaďte, řekněte jí, že jí věříte a ať to vše práskne (ale v rámci své firmy).

doplněno 31.08.16 10:07:

babkazov - jo, to se nás zde snaží vysvětlit více, ale tazatel to chce vyřešit jako Zoro-mstitel .

tonig*
hodnocení

Posílá jí tam její zaměstnavatel a tenhle problém se má řešit zítra u nich na poradě, ale já chci mít trošku náskok a být v obraze.

Děkuji

hm*
hodnocení

1x

Pořád opakuješ to focení. Takže kdyby ten majitel jen zavolal šéfovi tvé partnerky, tak by bylo vše v pořádku? Je, podle tebe, v tomto případě nějaký významový rozdíl v "pouze zavolání" a v "zavolání doloženém jinak neškodnou fotkou"? Bude snad mít druhý případ mnohem větší dopad? Nebude.

Tady přece záleží na (pracovním) vztahu tvé partnerky a jejího šéfa. Jestli má partnerka telefon povolený, tak o nic nejde, jestli nemá, stačilo i pouhé slovní nabonzování (a pak by záleželo na toleranci šéfa).

Majitele cizí firmy by nejvíc naštvalo a usadilo, kdyby mu na jeho udání šéf tvé partnerky doporučil, ať se stará o své zaměstnance a ne o cizí. Ale to záleží na šéfovi tvé partnerky. Každopádně jí se nestalo nic, do čeho ty by ses měl míchat.

tonig*
hodnocení

Ten majitel firmy právě dělá vše naschávli a ke všem se chová arogantně. Ale ted už překročil práh, když se zachoval takhle i k mé partnerce, takže hledám způsob jak nejvíce mu uškodit.

repkin*

Jste moc zatvrzelý. Chápu, že Vám to vadí, sám jsem byl nejednou v dost podobné situaci jako Vy. Bohužel nadřízený mé přítelkyně byl můj "vzdálený kolega" z téže firmy, takže rozbitím držky bych spíš udělal problém sobě, než jemu. Chce to jít na to takticky a přemýšlet u toho. Přes kamerový záznam se na něj bohužel nedostanete. Zkuste něco jiného, ale jak již ostatní dobře napsali, aktivně se nezapojujte. Rozumím tomu, že své přítelkyni bezmezně věříte, ale 1) jak říká Dr. House "lidi lžou" 2) jak někdo chytrý (nepamatuji si bohužel kdo) kdysi řekl "a ženský dvojnásob". Ať je to jak chce, určitě to, co Vám přítelkyně řekla není 100% pravda, nic není černobílé a vše má i svou druhou stranu. Je to jako když si malé dítě doma stěžuje, že si na něj učitelka v třetí třídě zasedla. Přítelkyně pracuje, je dospělá a svéprávná, pokud se to na poradě nevyřeší a stále jí to bude vadit, ať jde pracovat jinam. Buďto se s žádosti o "přeložení" obrátit na svého zaměstnavatele a pokud by neuspěla, tak zaměstnavatele změnit. Není to tak složité, bohužel potom asi jediné a nejjednodušší řešení. Jakmile tomu chlápkovi s kamerama ukážete, že máte navrch, tak určitě nezačne být milý, pozorný a já nevím co všechno, ale naopak přitvrdí. Pokud bude chytrý, udělá to tak, aby se to nedalo nijak právně/trestně/přestupkově napadnout. Jak se říká kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.

tonig*
hodnocení

Přítelkyně se doopravdy dívala jen na mobil a co se týče té situace, tak bychom aspoň rádi nějak toho majitele naštavali nebo mu to nějak vrátili (legálně samozřejmě), protože jak on se choval k mé přítelkyni a o ostatním zaměstancům, tak by si to nenechal líbit nikdo, kdo by byl na mém místě. Ch těl bych to svama jen nějak prokonzultovat a najít vhodně řešení.

Děkuji vám všem co se podílíte na téhle diskuzi.

hodnocení

0x
Vyfotil ji na vlastnim pozemku. Ktomu to vypada , ze neni normalni. Reste to se zamestnavatelem , vysvetlit to musite mu. A ne nam. Zakon je v tomto kratky.
jofa*

Snad přítelkyně má pusu. tak se snad může zeptat majitele na důvod jeho jednání. Předpokládám, že majitel asi není nadšen s tím co probírá, konzultuje se zaměstnanci. Doufám, že přítelkyně má nějaký papír, že může na pozemek a provádět tam činnost kterou popisujete. Nebo tam přijde jen tak, nebo přes plot.? Pokud dělá na čem se dohodli, tak ať vysvětlí přitelkyni co je špatně.

tonig*
hodnocení

Tak jako pusu má, ale né všichni dokážeme řešit tyhle problémy v momentu překvapení. Ano nějaký papír se podepisoval o dohodě.

cechacek*
hodnocení

0x

Jako v USej žaloby, žaloby, koukla se na mobil kolik je hodin, žádný problém, neb tam byl Pokémon

repkin*
hodnocení

0x

Předpokládám, že cedule, že objekt/prostor, je monitorovaný kamerovým systémem tam je. Takže o nějakém focení či natáčení nemůže být řeč. Vám vadí, že Vaše přítelkyně dělala něco, co neměla (hrála si v práci s telefonem) a její zaměstnavatel na to přišel. Obávám se, že tady jste asi bez šance na úspěch. Nic Vám ale nebrání podat na něj žalobu a zkusit to. Budou to podle mne ale vyhozené peníze.

doplněno 31.08.16 10:48:

Ptáte se, zda se ten člověk nedopustil nějakého "přestupku" a nedopustila se ho náhodou Vaše přítelkyně tím, že si v pracovní době hrála s telefonem? Takže člověk, který jejímu zaměstnavateli platí její výplatu to nahlásil. Děje se to tak např. v obchodních domech, nákupních centrech apod.

tonig*
hodnocení

Problém je jen v tom vyfocení bez souhlasu.

repkin*
Jenze problem je v tom, ze pokud je tam cedule (jako ze na 99,8% je), ze je objekt monitorovan/strezen kamerovym systemem, tak ten problem ma jen Vase pritelkyne a tim padem musi jit pracovat jinam, kde kamery nemaji. Fotka byla udelana z videozaznamu a to neni nic proti nicemu. Kdyby ji fotil nahou v satne, je to neco jineho.
tonig*
hodnocení

A když tam ta cedule nebudu čistě náhodou?

repkin*
Tak by pak nemohl porizovat kamerove zakony a zajimalo by to urad na ochranu osobnich udaju.
asd1

Pokud je cedule, tak může točit a zaznamenávat. Ale bez souhlasu to nesmí použít jinak než pro svojí potřebu příp. úřady typu policie atd. Pokud to bez souhlasu přeposlal někomu jinému tak zákon porušil.

tonig*
hodnocení

Děkuji ... to je přesně to co jsem chtěl slyšet. Takže můžu podat trestné oznámení nebo to mám jít nahlásit na nějaký úřad? Děkuji moc

lidus*
hodnocení

0x

Vůbec nechápu oč vám jde, snad jen, že se domníváte, že by přítelkyně dosáhla nějakého odškodného a vy tak díky tomu přišel k penězům. Přítelkyně má zakázané mobil používat v prac. době? Celé je to nesmyslné.

tonig*
hodnocení

Nejde o žádné peníze. Mobil povolený má. Chci mu to jen vrátit, za to,že jednal s moji přítelkyní, tak jak jednal.

asd1

viz mona..

§ 12 (1) Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením.

= oznámit UOOU a ten by měl jednat. Odškodnění = vzít si právníka a vymáhat soudně nemajetkovou újmu - podle mne to za to nestojí...

Ve svojí práci ať se hájí sama.

Tamtoho bych jako partner suše informoval o oznámení úřadu (že jsem to oznámil já a ne přítelkyně) a že jestli bude ještě někdy šmírovat a udávat mojí přítelkyni a někam posílat její fotky, tak já začnu šmírovat a udávat jeho. Inspektorát práce, finančák, odbor životního prostředí, stavební úřad atd. Ať si užije.

Ale celkově lepší je říct si "je to blb a blbem zůstane", vykašlat se na to a mít svůj klid... A v práci si tu fotku obhájit - vysvětlit situaci o co šlo..

tonig*
hodnocení

No jo ale tam je ten problém že tu fotku pořídil na vlastním pozemku,... to nevadí? a navíc nemůže to být bráno zhlediska právního jako vyhrožování, že na něho pošlu finančák atd.?

Děkuji

repkin*
Pokud ma porizovani zaznamu ohlasene a ma tam ceduli o monitorovani, pak to UOOU zajimat nebude, protoze on tu fotku nijak nepouzil (v nejakych svych materialech) ani nezneuzil (ve svuj prospech, napr. neprodal televizi apod.).
doplněno 31.08.16 13:23:

Ale on to nepřeposlal do "jiné" firmy, ale pouze jejímu zaměstnavateli.V tom problém nevidím. To je jako by PČR porušovala zákon, jelikož záznam přeposílá správnímu orgánu. To je přeci absurdní. Ale tazatel to může klidně zkusit, kolik stojí podání žaloby na soudě + náklady na právní zastupování? vím o lepším způsobu jak investovat peníze ...

asd1

Přeposlat fotku do jiné firmy není použití? Na to pořebuje její souhlas, pokud ho nemá tak porušil zákon a UOOU to zajímat bude.

knvg
hodnocení

0x
Uvedomujete si, ze ženský takový věci vypráví proto, aby si ulevily (sdílená starost, poloviční starost). A neocekavaji, ani NECHTĚJÍ od přítele žádné řešení, ani jiné stourani se v tom, co vypráví. To se vám bude v životě hodit. Navíc přítelkyně není malé dítě, abyste za ni šel do zaměstnání řešit problémy jako u dítěte ve škole.

plavest*
hodnocení

0x

Nejprve musí přítelkyně ve své firmě obhájit, že si s telefonem nehrála, ale že ho použila k práci nebo se podívat, kolik je hodin. A až ji zaměstnavatel uvěří a nebude mít žádný posih, můžete špekulovat o ,, pomstě". Anebo jí neuvěří, a třeba ji propustí, potom se můžete obrátit na soud v občansko právní žalobě., že kvůli pomluvě byla propuštěna. Policii do toho netahejte, žádný trestný čin se nestal. Ale nachystejte si peníze na žalobu 1000 Kč, a právníkovi alespoň 10 000, když to půjde dobře a nebude odvolání.Ale radši počkejte, nic není tak horké...

balzerka
hodnocení

0x

Jestli to dobře chápu? Ten člověk, co poslal snímek Vaší partnerky jejímu zaměstnavateli se jí takhle mstí za to, že ona prostřednictvím své sociální práce vlastně odhaluje jeho praktiky. Rozmlouvá se svými klienty, jeho zaměstnanci a to ho vytáčí. Ale tohle ona může snad sama sdělit svému zaměstnavateli, že to je pravděpodobně ten důvod, proč byla focena. Při svém povolání by měla mít tolik sebejistoty. Může třeba veřejně odmítnout tam příště jít právě kvůli tomuhle individuu. Mstivej je, když si dal tu práci posílat kompromitující foto. Věřím, že byste mu nějraději jednu natáhl. Ale nešpiňte si s ním ruce.

Popravdě řečeno, moc té práci přítelkyně nerozumím. Buď si ji zaměstnavatel sám pozval, pak bych předpokládal, že budou spolupracovat, nebo ji nepozval a pak u něj nemá co dělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]