Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer.Chci se zeptat jak se posuzuje úraz na pozemku zaměstnavatele.
Stalo se to při odchodu z práce.Zvrtla se mi noha a jsem již 5 týden v pracovní neschopnosti.O pracovní úraz samozřejmě nejde,to vím.Ale jak postupovat v případě,že pozemek-parcela je mého zaměstnavatele.
Podle reakcí to nevypadá,že by měli zájem nějak tento problém řešit.
Děkuji za odpověď
Správně píšete, že nejde o pracovní úraz. Cesta do zaměstnání a zpět se nepovažuje za úkon související s plněním pracovních úkolů. A že se stal úraz na pozemku zaměstnavatele? Každý pozemek někomu patří, není možné, aby každý vlastník pozemku odpovídal za úrazy, které se na něm přihodí, pokud nezanedbal nějaké své povinnosti (neoznačený výkop a pod.)
Dle některých dotazů zde...to vypadá, že v ČR to bude za chvilku jako v USA...
Opravdu nevím, co by zaměstnavatel měl s Vámi řešit, když jste si cestou z práce zvrtla nohu.
Ne, obec to neřeší. Pouze v případě, že se úraz stane např. když je neuklizený chodník v zimě...a ještě třeba v případě, že na Vás spadne z obecní budovy obecní okap..
Pokud já osobně v zimě spadnu na chodníku patřící obci, tak by mne ani v případě náledí nenapadlo obec "žalovat".
A pokud bych spadl na cestou z práce na parkoviště...na pozemku zaměstnavatele, také by mne to ani nenapadlo.
Jenže to je právě ta otázka - pokud se například ukáže, že zaměstnavatel rozvrtal dvůr a žádnou schůdnou trasu tam neposkytl, tak má šanci případnou žalobu vyhrát.
předpokládáme, že tazatelka je natolik inteligentní, že by to za tu dobu už napsala, ale třeba jsme se v ní spletli ... když děláme ty předčasné závěry ...
Bohužel to obec řeší, respektive je nucena to řešit. Jak to dopadne je věc druhá. Dle informací z našeho OÚ probíhá soudní spor o náhradu škody. Občan upadl na obecním chodníku (nikoliv v zimě a na náledí) a žaluje obec o náhradu za rozbité brýle .
Takže nejen podle dotazů na poraďte to tu začíná vypadat jak v USA. Z něčeho ti právníci musí být živí...
repkin: Neznám podrobnosti a též mám pochyby. V každém případě si vydělají nejméně 2 právníci (a asi nejen na jedny brýle)
martincakl: Doteď jsem si myslel, že Vaší předností jsou "jen" odborné vědomosti. Ale musím konstatovat, že jsem se hluboce mýlil, musím ocenit i Váš smysl pro humor
Správná odpověď obce (zaměstnavatele) by v tomto případě měla znít nějak takto:
Velmi litujeme Vašeho úrazu a přejeme brzké uzdravení. Nicméně není věcí obce (zaměstnavatele), že neumíte chodit. Základy chůze se většina populace učí již v ranném věku někde kolem 1 roku po narození (základy chození na jehlách pak u dívek kolem puberty). Za Vaše případné nedostatky v chůzi tedy plně zodpovídají rodiče a nikoliv obec (zaměstnavatel). Kontakt na své rodiče jistě znáte, doporučujeme se o odškodnění přihlásit u nich. Za případný výprask od rodičů nemůžeme a dokonce ho v tomto případě plně schvalujeme.
Na základě množících se podobných dotazů od našich občanů obec pořádá v podzimním období následujíc kurzy:
- jak si nerozbít hu**...na jehlových podpadcích v zimním období aneb na "jehly" přezujte až v šatně před zahájením plesu
- udělej si sám aneb jak dobře namíchat kvalitní sádru a vsadit nožičku do dlahy
- orientace v mapách aneb kde je nejbližší ortopedická pohotovost
amper: do naší školy o třídu níže chodil Shakespeare...říkal jsem mu důvěrně Wille...něco jsem od něj okoukal...Děkuji, zase takový suchar nejsem Ale někdy musím také pracovat a tak své odpovědi musím zkracovat. Zde mi to ale opravdu nedalo..
Podle dotazu na trhu evidentně chybí příručka "Jak využít vlastní blbost ve svůj prospěch"
Hledání viníka chápu např. pokud někdo spadne do otevřeného kanálu - tam je viník zloděj kovů nebo pracovník který dekl sundal a neoznačil. Ale chtít odškodnění za to že neumim chodit, to mi hlava nebere. Včetně namrzlých chodníků - je zima a v zimě to klouže, to je normální přirozený stav. Kdo neumí chodit po ledu ať na něj neleze. A když na něj vleze a namele si, tak si za to může jen on sám a nikdo jiný.
Lidstvo těžce degeneruje...
Z dotazu to vyplývá. Proč by jse mu to jinak hlásila a ptala se jak postupovat a na jeho povinnosti?
Ale dnes je možné snad i to, že vlezu sousedovi krást švestky a rupne se mnou suchá větev, tak vysoudím odškodné protože tu švestku řádně neošetřoval a měl na ní suchou větev...
Pokuď tam nebyl neoznačený výkop a Vy nejste asi "slepá",tak asi nic...Snad jste měla aspoň pořádnou obuv...nejlépe kotníčkové pohorky!
Obuv byla dostačující a právě se jedná o něco podobného výkopu.Voda,díry aj.Tahle debata mě přesvědčila v jedné věci.Jen se člověk na něco zeptá,okamžitě je kamenován a nařčen,že chce žalovat zaměstnavatele,neumí chodit,je to prostě kretén,který chce vymáhat po všech kdoví kolik.takže Vám všem chytrolínkům přeji krásný podvečer a mějte se krásně.
Tak dobře.Nechtěla jsem to rozvádět až tak.Bohužel pro mě jsem si mylně myslela,že bude stačit takový dotaz.Je cesta po které musíme jít a přes cestu díry.Za normálních okolností jdou vidět.Ale bohužel zrovna pršelo a díry vidět nebyly.Jen člověk odhaduje kde která je.Takhle se to stalo.To že bych navštívila právníky a něco rozjížděla mě ale upřímně fakt nenapadlo.Jen jsem chtěla vědět jestli se dá v této věci něco dělat a co.Nějaký žaloby a kdoví co ještě mě ani nenapadají.Chci to vyřešit v klidu.No a když by to nešlo,tak to rozmazávat nebudu.Jsou důležitější věci v životě
...jsem již 5 týden v pracovní neschopnosti...jak postupovat v případě,že pozemek-parcela je mého zaměstnavatele?
Již ostatní rádcové píší, že nijak. A já jen dodám, že v případě, že pozemek je Vašeho zaměstnavatele, tak zbytečně neprovokovat. 5 týdnů za Vás dělá někdo jiný a zaměstnavatel to musí řešit. A teď snad ještě uvažujete podnikat proti němu nějaké nespecifikované právní kroky. Vy už tam nechcete pracovat? Já bych tu viděl jistá rizika.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.