Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak konkrétně se dají zneužít osobní údaje?

Od: privateid odpovědí: 2 změna:

Před nedávnem mi byla ve vlaku odcizena kabelka, kde jsem měla všechny své doklady - zejména tedy občanku a řidičák. Zloděj byl natolik "poctivý," že mi kabelku i s doklady vrátil, ačkoli samozřejmě už bez peněz.

Ty peníze jsem oželela, co mě však zaráží je, že ta dotyčná osoba z mých dokladů v peněžence ví v podstatě kompletně všechno o mě - zná mé jméno, rodné číslo, bydliště, místo narození, rodinný stav (to vše z občanského průkazu), na kartičce z banky založené v peněžence jsem měla napsané i číslo účtu banky a na lístečku číslo svého mobilu... Samozřejmě jsem krádež dokladů ihned nahlásila na policii a karty k účtům zablokovala, ale i tak mám obavy, jestli by se tyto informace o mně nedaly nějak zneužít.

Tak mě zajímá, co nejhoršího by se mi mohlo stát, když někdo zná výše uvedené údaje o mě? Jak konkrétně například by se to dalo zneužít?

A ještě podotázka - Myslíte, že je nebezpečné zveřejňovat třeba číslo bankovního účtu nebo číslo mobilního telefonu? Dá se to v kombinaci s RČ a adresou bydliště nějak zneužít?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle mě je riziko velmi malé pokud vám dotyčný doklady vrátil.

Zde je užitečné čtení co dělat:

" Na policii si vyžádejte protokol o nahlášení ztráty osobních dokladů a pečlivě dokument uchovejte. Budete jej potřebovat při případné obraně v soudním sporu."

Zdroj: denik.cz/...

" V případě krádeže by však vaše první cesta měla mířit na policii. Ta vaši starou občanku zanese do evidence jako odcizenou a vydá vám potvrzení, se kterým pak zamíříte na městský úřad. Pokud jste občanku ztratili, na policii nutně nemusíte. Vždycky ale hrozí, že váš doklad najde nějaký vykuk, který se ho pokusí zneužít, takže se doporučuje policii kontaktovat i v těchto případech."

Zdroj: penize.cz/...

hodnocení

0x

Doklady je potřeba nahlásit a karty zablokovat (doufám, že si nezapisujete pin), což se stalo.

Adresa, telefon a bankovní účet prakticky zneužít nejdou - například živnostníci tyto údaje běžně zveřejňují (jak jinak by se o nich lidi dozvěděli a mohli jim zaplatit?)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]