Proč smaží české brambůrky na palmovém oleji?

Od: Datum: 29.08.16 15:08 odpovědí: 24 změna: 30.08.16 21:37

Proč na palovém když řepkový je mnohem lepší zdravotně (omega nenasycené kyseliny) a pěstuje se v česku?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: rv
Datum: 29.08.16 15:24

Protože má pro toto využití optimální vlastnosti. Neobsahuje nenasycené kyseliny, takže je dlouhodobě stabilní i za vysokých teplot. Nehrozí tedy vznik rakovinotvorných látek.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: hjj
Datum: 29.08.16 19:05

já bych řekl,že hrozí stejně.Protože afričané na nějakou ekologii kašlou a prý tam lejou pod palmy syntetická hnojiva proudem,aby byly velké výnosy a kšefty.Říkali to i v tv.Samá rakovina ze syntetiky.Jěště jsem mimo toho neslyšel,aby v africe se kontrolovalo množství umělých hnojiv na hnojení.Šamoňáci to sem dovezou a tady to s klidem prodají a nikoho to nezájímá.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: rv
Datum: 29.08.16 19:32
Předpokládám, že hnojiv dávají tolik, aby rostliny optimálně prosperovaly. Vyšší dávky zvyšují náklady, ale nepřinášejí zisk. Syntetická hnojiva se dají dobře dávkovat dle momentální potřeby rostlin.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.08.16 19:44

Ano, i v USA to dobře vědí a dobře aplikují.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: hjj
Datum: 29.08.16 20:51

jste demagog .Rostliny se dají vesele hojně hnojit chemií až rostou velice hodně.Ale s velkým obsahem pesticidů,co v sobě kumulují

Ohodnoceno: 0x
 
Od: cicko
Datum: 29.08.16 21:29

To vypadá, že v Plzni přešli z práv na agronomii a začali produkovat řádně nahnojené a rychlené experty!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: rv
Datum: 29.08.16 21:41
Žádný výrobce nemá zájem, aby jeho produkt určený na vývoz překračoval bezpečné limity škodlivin, protože ví, že v cílové zemi bude podroben důkladné kontrole. Pesticidy/fungicidy chrání nejenom rostlinu před škodlivými vlivy, ale i spotřebitele, protože pak dostává třeba produkt s menším množstvím karcinogenních plísní.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: hjj
Datum: 30.08.16 16:30

takže ode dneška jím jen zeleninu nabitou pesticidy a podobně,abych nejedl plíseň.Bravo.Tady je to opravdu samý expert na rady a demagogii.*smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: rv
Datum: 30.08.16 17:35

Podívejte se na prospekt jednoho velkého výrobce chemických přípravků, kde popisuje vliv nejběžněji používaných fungicidů na koncentraci karcinogenních produktů plísní.

http://www.bayercropscience.s…spx?dontparse=true&FileID=469

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.08.16 07:19
avatar

80% palmového oleje pochází z Indonézie. Ale možná to tam pěstují afričané, co já vím *afro*

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 29.08.16 15:28
avatar

Palmový se nepřepaluje, nežlukne a kvůli velkému obsahu karotenů dává smaženým potravinám hezký vzhled.

Některé organizace vyvolávají na internetu proti palmovému oleji téměř hysterii, což nesdílím.


doplněno 30.08.16 07:21:

Kromě toho, čím vyšší teplota smažení, tím méně výrobek nasákne tukem. Takže brambůrky na palmovém jsou méně mastné než třeba na řepkovém, a proto i snad méně škodlivé.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 30.08.16 07:27

Vlastně to je o rychlosti smažení. Čím vyšší teplota tím dříve budou hotové. Mě by ale zajímalo proč se to nedá udělat bez oleje třeba na velmi horkém vzduchu. Možná by pak připadaly suché nebo by nekřupaly?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: rv
Datum: 30.08.16 08:59

Můžete si je vyzkoušet a nepřidat olej. Jíst se to dá, ale uvidíte, že s olejem/máslem vám budou chutnat více.

https://www.toprecepty.cz/rec…pt/27624-chipsy-z-mikrovlnky/

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.08.16 09:20

Vždyť je to v oleji.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: rv
Datum: 30.08.16 13:23

Olej tam dávat nemusíte, někdo ho tam nedává a nahradí ho kořením, ale uvidíte, že to není ono.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.08.16 11:37
avatar

Olej (obecně tuk) je nositel chuti. Nemastné jídlo prostě nechutná, je plané.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.08.16 18:25
avatar

Protože je levný.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: cicko
Datum: 29.08.16 21:31

Kde a kdy?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.08.16 07:28

To je mýtus. Kdyby byl levný tak by ho nikdo nevyráběl (nevyplatilo by se to).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.08.16 21:37
avatar

Ha? Je levný a vydrží vysoké teploty. Jinak nezdravý.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 29.08.16 18:40
avatar

Například Bohemia chips dělá brambůrky na slunečnicovém oleji, protože má lepší chuť.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.08.16 19:18

Protože to tak prý Češi mají radši! Stejně jakou fruktozu v kole nebo drůbeží separát v uzeninách a konzervách!

... říkali výrobci ... ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.08.16 19:29

Ano, řepkový olej je velmi dobrý. Na mazání závitníků.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 29.08.16 21:02
avatar

Jj anebo místo nafty do předkomůrkových vznětových motorů!

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.