Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obchodní zástupce

Od: dave1 odpovědí: 14 změna:

Dobry vecer, rad bych se zeptal co vsechno obsahuje post obchodniho zastupce, co vse ma na starost, jak moc narocna je to prace a jake jsou za to prumerne penize. Dekuji!

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

2x

Obchodní zástupce většinou prodává produkty firmy, kterou zastupuje. Dost častá je to pozice na živnostenský list a dost často je výdělek závislý na tom, jak schopný jste obchodník, jakou máte schopnost sehnat si sám zákazníky a prodat jim produkty. Plat? Může být i hodně velký, ale taky malý. Nedá se to jednoznačně určit. Nemáte-li v sobě obchodního ducha, tak na tuto pozici raději ani nemyslete.

mowla*
hodnocení

1x

Obchodní zástupce = prodejce... Od B2B po D2D...

Pokud máš schopnost ´ukecat´ potenciálního zákazníka, je to přesně pro tebe... K tomu trocha evidence, možná účta...

doplněno 07.01.13 18:08:

B2B - BussinessToBussiness - v podstatě velkoobchod...

D2D - DoorToDoor - ode dveří ke dveřím, podomní prodejce...

doplněno 07.01.13 18:13:

No jo - tak to je, chceš-li se vyjádřit ASAP...

:-D ;)

ladaadal*

Já bych se jen zeptal: co je to B2B, D2D? Už jsem to párkrát viděl a nevím, co to znamená.

doplněno 07.01.13 18:10:

*zed* zase ty anglicismy. Ale díky, zase jsem chytřejší. Ještě že to nedělám.

doplněno 07.01.13 18:16:

Jojo, tak zatím. BR, Láďa.*haha*

hodnocení

1x

Obchodní zástupce - to je široký pojem, je rozdíl prodávat čokotyčinky a nebo třeba specializované výrobní zařízení. V každém případě se vcelku hodí, když dotyčný obch. zástupce o tom, co prodává, má dobré znalosti. Konkrétně u nás ve firmě máme obchodní zástupce, kteří prodávají dřevoobráběcí stroje. Už tady také bylo pár lidí, co si mysleli, že je to ,,jen prodávání´´. Nevydrželi u nás dlouho, protože zákazník rychle odhalil, že ten dotyčný nepozná olepovačku od briketovacího lisu a je po obchodu, páč je dotyčný OZ akorát pro srandu.

Kromě toho, že obch. zástupci prodávají, mají ještě spoustu úkolů administrativního charakteru, takže upřímně řečeno, nedělal bych to. Ale to je firmu od firmy jiné, co ale bude stejné je ,,hmotná zainteresovanost´´ - tedy lidově řečeno ,, neprodáváš - nežereš´´.

Prostě v některých firmách jsou obchodníci tlačeni do prodeje co to jen jde, proto často jednají tak, jak jednají - tedy dělají podvody, podrazy a pod. Jen aby prodali.

pt®
hodnocení

0x

Záleží, zda hledáte zaměstnání, nebo chcete uplatnit své schopnosti a mít z toho finanční užitek. Jako OZ můžete pracovat i z domova, být na telefonu, ale zákazníky tolik nezískáte. Pokud jezdíte do terénu, oslovujete nové potencionální zákazníky a umíte nabízený výrobek prodat, zvýšíte tržby, odbyt i svůj příjem, tolik na ŽL. Pak můžete být v pracovním poměru, to už jste denně v terénu, v autě můžete mít zařízení, které kontroluje Váš pohyb, kde zrovna jste. Ale tato práce si žádá člověka více komunikativního, který umí vystupovat a působit na lidi, aby od něj kupovali. - pt

doplněno 07.01.13 18:36:

"obchodní zástupce"= "obchodní cestující": cs.wikipedia.org/...

Obchodní cestující nebo také obchodní zástupce je pracovník firmy, zabývající se prodejem zboží nebo služeb, který má na starost péči o nové i stávající zákazníky z obchodního hlediska, a to zpravidla formou návštěv na pracovišti zákazníků.

lidus*
hodnocení

0x

Obchodní zástupce je člověk co ho vyškolili ke lhaní bez uzardění, člověk co umí občas někde někomu šoupnout úplateček (hlavně prodejci veškeré zdravotnické techniky a léčiv). Člověk co ho dveřma vyhodíte a on vleze oknem. Když jste šikovný a rétoriku zvládnete velmi dobře dají se vydělat slušné peníze.

buss
hodnocení

0x

Pokud neumíte ukecat lidi, třeba si i zalhat (až doběhnout) tak na to zapomenout.

iz*
hodnocení

0x

Obchodní zástupce není "post" (nejde o zaměstnání), nýbrž podnikání vlastním jménem na vlastní náklady.

Budete si muset vyřídit živnostenské oprávnění, přihlásit se na FÚ, OSSZ i na své zdravotní pojišťovně a odvádět povinné zálohy.

Zisk bude odpovídat tomu, kolik času a energie budete svému podnikání věnovat, a tomu, jaké podmínky si se zastupovanými firmami dobrovolně sjednáte.

Doporučuji přičíst k základní představě výsledného zisku náklady na povinné odvody, zakalkulovat režii (jízdné, spotřební materiál, PC/NB (ten rozpočtěte na delší období), provozní náklady auta, nezapomeňte zakalkulovat neexistující dovolenou, neplacené 3 týdny nemoci, ...).

Vydělte předpojkládaným počtem hodin a na té sazbě (případně o trochu vyšší) začněte vyjednávat.

doplněno 08.01.13 01:26:

Promone, myslela jsem ty obchodní zástupce a finanční poradce, které firmy nabírají, aniž by je viděly.

Vycházím z inzerátů v pracovních portálech a ze zkušeností lidí, kteří se na tyto inzeráty nachytali.

Samzřejmě, že existují i firmy, které mají svá oddělení odbytu nebo obchodní oddělení a své zaměstnance. U těch jsem se ale nesetkala s označením "obchodní zástupce".

___ Pokud jsem se setkala s obchodními zástupci, vždy to byli externisté - lidé, spolupracující s firmami na základě ŽL. Tito lidé většinou zastupovali několik různých firem s různým sortimentem, odborné znalosti u nich byly mizivé.

To se tedy dost podstatně mýlíte, ivzez. Obchodní zástupce může být i zaměstnancem a u všech společností, kde jsem kdy pracoval, také vždy byl. Ať už šlo o výrobu nábytku, kde OZ sháněl zakázky a jednal s potenciálními zákazníky, tak i já jsem nějakou dobu prodával dřevoobráběcí nástroje. A i ve společnosti, kde pracuji nyní, jsou všichni OZ řádnými zaměstnanci. Takže jak auto, tak počítač a podobnou techniku mají ,,na kartě´´. Ovšem bavím se o OZ u nichž je předpokládán jistý způsob odborné úrovně.

hodnocení

0x

to je snad nejhorší práce co bych chtěl dělat, raději bych děla topiče, horníka nebo uklizečku než lhát lidem

josephos

Právě se o práci OZ zajímám a nemyslím si že by to měla být pokud to není D2D prodej nějak podřadná práce...a moc si například lhaní (či prospěšnost toho) u například distribuce nápojů, knih, autodílů apod nedokážu představit.

Děsí mě pouze managerská školeníčka "jak být úspěšný"a jak působit na zákazníka, myslím že mám vcelku dobré empatické a sociálníé cítění a ve vztahu prodejce (prodáváš něco co zákazník potřebuje) pro své živobytí (materiál, součástky, zboží) je prostě vždy jistota nějakého prodeje.

Samozřejmě výběr zaměstnavatele hrasje roli v tom, aby nekladl nesmyslné podmínky plnění plánu (neustálý růst) i v době kdy to není možné (mimosezonni obdobi)

martinaa*

Zdravím, kdysi jsem jedno podobné školeníčko absolvovala u mlm firmy. Hromada pitomců v obleku si poklepávala na rameno, jak jsou dobří a úspěšní, přičemž do dvou let polovina z nich měla minimálně podmínku za podvody apod.

Ale mlátit hubou, to jim šlo... naučené věty slovo od slova, přesně stanovené slovní obraty, aby se klient chytil na udičku.

doplněno 01.04.16 06:37:

Nejde přece o jednu vlaštovku. Stačí se jen podívat na firmy typu Amway, různých nabídek práce jako konzultant výživy s prodejem potravinových doplňků, nabízení na stáncích v supermarketech, prodej parfémů a jiných nesmyslů dům od domu. Všechno pracuje na stejném principu překecáš - vyděláš.

pt®

"martino", jedna vlaštovka jaro nedělá. Pokud jste jako OZ nepracovala několik let a u několika firem, tak nemáte objektivní názor. Není pravda, že jsou všechny firmy podvod. Podle mně je to dobré zaměstnání se slušným výdělkem, samozřejmě u dobře zavedené firmy.

pt®

Pokud jste trochu komunikativní, nemáte se čeho obávat. Dnes už budete v pracovním poměru, na živnost byste musel pracovat pro více zaměstnavatelů, jinak nelze, než do pracovního poměru, což je dobře a budete se starat jen o sortiment firmy, kterou zastupujete. Pokud nastoupíte do zavedené firmy, možná přeberete zákazníky po minulém zaměstnanci a popřípadě se budete snažit najít nové, a zboží firmy jim nabízet Jak jinak by se zákazníci (odběratelé) dozvěděli o nových výrobcích. Reklama v TV je drahá a tak pracují obchodní zástupci, nakonec osobní kontakt je lepší, můžete dát o výrobcích více informací, předat vzorky na vyzkoušení a předat různé informace v tištěné formě. Nebojte se toho. Pravděpodobně budete mít služební auto, které budete moci používat i k soukromým účelům. Není to o lhaní a vymýšlení. Jde o firmu a její výrobky, které budete reprezentovat a doporučovat, ale ve větší míře, budete komunikovat již se stávajícími zákazníky (odběrateli).

doplněno 31.03.16 21:43:

pro "josephos"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]