Nejste přihlášen/a.
Manžel pracoval u PČR a z dovolené ho odvolávali běžně, pokud ale řekl, že je v zahraničí, šlo to vždy zařídit bez něj. Já bych zavolala, že jsem v zahraničí a nemám možnost se vrátit dřív, není volná letenka, myslím si, že nepracujete na místě kde by byla vaše přítomnost nutná a nemohl by vás někdo zastoupit.
" Jak mám něco re/... jsi se ptala předevčírem a dneska už jsi v Řecku? A už tě stihli i odvolat, to je teda fofr.
Podle Zákoníku práce je sice zaměstnavatel povinen vzniklé náklady uhradit, ale pochybuji, že by to dobrovolně udělal. Zvláště u řadového pracovníka. Vždycky lze situaci, náhradu pracovníka, vyřešit jinak.
Firma Vám všechny náklady za přerušení dovolené zaplatí.
Vědí o tom, že jste mimo území republiky? Komunikujte s nimi. Většinou si to zařídí jinak.
h4ever: Viz odpověď od Kapky naděje, ale i ostatních. Dodržení je už věc jiná. Jednou jsem si to v zákoníku přečetla a s údivem zjišťuji, že i zapamatovala. Po tolika letech.
Nebo fakt chcete, aby na tuto otázku odpovídala osoba, která se zabývá pracovním právem? To bychom tady byli opět o několik týdnů nazpět, kdy se probírala rubrika zdraví. Snad založil Ben, ale též propírání ,,Poraďte,, na TV Prima. Zrušit, nebo založit novou - ,,Babské recepty,,. Nepracuješ v oboru, tak neodpovídej.
Je to hloupá situace, ale stát se to může. V každém případě je zaměstnavatel povinen vám náklady nahradit. Ukládá mu to Zákoník práce. Viz.:
Čerpání dovolené § 217 odst. 3:
Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci náklady, které mu bez jeho zavinění vznikly proto, že zaměstnavatel změnil jemu určenou dobu čerpání dovolené nebo že ho odvolal z dovolené.
Hrajte s nimi jejich hru. Řekněte, že přijdete zítra do práce ale trváte na písemném potvrzení o úhradě nákadů za dovolenou. Hned jim můžete poslat i vámi spočítanou částku. Letenka úhrada výdajů.
cite:
Firma je v takových případech zaměstnanci povinna nahradit náklady, které mu změnou či odvoláním vznikly. Nejčastěji jde o stornopoplatky cestovním kancelářím či výdaje za cestu z dovolené. Proto by měl zaměstnavatel svého práva využívat jen za výjimečných okolností, pokud se například změní provozní situace ve firmě. Lze si představit odvolání z dovolené u top manažerů, u zdravotnických pracovníků, vypukne-li epidemie, ale například i u prodavačky, pokud všichni ostatní v prodejně onemocní.
Zdroj: finance.idnes.cz/...
Zavolej do práce jestli ti firma proplatí dovolenou. Teda já bych se jim na to 100% vybod! A nevěřil bych jim že mi to proplatí. Sliby jsou chyby, co není na papíře jsou jen vzdušné zámky. A nemyslím si že by váš plat v továrně byl tak Boží že by to za návrat z dovolené stálo! Jak se znám, já bych si počkal až mi příjde písemné potvrzení a peníze na účet.
Můžete nějak zdůvodnit, proč berete na dovolené telefon z práce? Copak můžete jezdit z Řecka jak někdo pískne a vše hradit ze svého, protože rto sice firma má uhradit ale zatlačí na vás a cvaknete to sama. Telefon se prostě vypíná. Nemáte dohodnutou pracovní pohotovost, která je mimochodem také placená.
To bych neřešila.Zavolala bych,že není místo v letadle a basta,však ona to nakonec třeba bude i pravda. :--))
Zaměstnavatel má právo vás tahle odvolat z dovolené, ale musí vám zaplatit náklady (letenku) a cenu zájezdu (tedy odpovídající část). Tak to uvádí zákon.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.