Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Duchod a záloha na duchod

Od: kaja89 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Mám zažádaný o předčasný duchod. Vše se oddaluje protože budu pobírat i duchod ze zahraničí. Byla se mnou sepsána žádost na OSSZ kde bylo taky udáno že budu chtít zálohu. Tak jsem volal na OSSZ do Prahy a paní mi řekla že žádost mi taky muže být zamítnuta protože pobírám duchod 1.stupně a je předpoklad že budu dále pracovat. Jenže pracovat nemužu ze zdravotních duvodu. Když jsem chtěl tel. číslo kde vyřizují zálohy tak mi jej nedala že je to jen další oddělení co to vyřizuje. Jak mám dále postupovat? Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

3x

Při sepsání jste zatrhli žádost o zálohu. Již nedělejte nic, vyčkejte na rozhodnutí.

Ono to tak dlouho netrvá, ale musí to projít vícerou kontrolou.

Ale již tam nevolejte, ono někdy se dá po telefonu vyřídit plno věcí, ale některé se prostě nedají a neuspíší.

uska*
hodnocení

0x

NIjak, vyčkat na vyřízení před. důchodu. Pokud byste nemohla pracovat, tak nebudete pobírat inv. důchod pouze 1. stupně. Pravidelný příjem máte vyšší než životní minimum, pokud vám to nestačí, najděte si brigádu. Práce se dostatek.

iz*
hodnocení

0x

Podle mých zkušeností s ČSSZ vyřídíte telefonicky jenom termín osobní návštěvy, vše ostatní musíte písemně nebo osobně.

Po podání žádosti o předčasný důchod je potřeba vyčkat. Pokud by se mělo řízení kvůli zahraničnímu prvku protáhnout, ČSSZ Vás o tom vyrozumí a zašle Vám zálohu.

Pokud by se ale později zjistilo, že jste nesplnil všechny podmínky pro přiznání předčasného důchodu, nebo pokud by byla vyplacena záloha vyšší, musel byste ji (nebo část) vrátit.

Jestli máte splněnu podmínku délky důchodového pojištění pro rok, v němž dovršíte důchodový věk, a žádáte-li o předčasný důchod tři*) roky před dosažením důchodového věku, nemůže být žádost o předčasný důchod zamítnuta "z důvodu, že je předpoklad, že ještě budete pracovat".

*) Tři roky je standardní doba. V některých případech tomu může být trochu jinak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]