Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuji Vaši pomoc.
Je mi 20 let. Před rokem jsem odmaturovala a odjela do Anglie. Odtamtud jsem se vrátila a chystala jsem se zaevidovat na úřadě práce. Bohužel mě nevzali - důvod - můj zaměstnavatel v Anglii se na mě vykašlal a neposlal mi slíbený doklad o ukončení pracovní činnosti, několikrát jsem ho urgovala, bezúspěšně. Nejsem tedy na ÚP - a musím si sama platit zdravotní pojištění, v Brně jsem si pronajala s přítelem pokoj a stále hledám práci - opět bezúspěšně. Mí rodiče jsou chudí - mamka na pracáku, taťka má asi 10. 000 čistého, takže od nich neočekávám žádné příspěvky, i když mi teď mamka vnutila 1000Kč. V bytě, kde teď bydlím, nemám trvalý pobyt, jsem pouze nájemník. Mé výdaje za měsíc jsou 5000,- ale jsou to opravdu jen ty nejzákladnější - nájem, ZP, doprava a strava. PROSÍM VÁS, co mám dělat? Mohu získat nějaké dávky nebo tak nějak? Přece není možné abych skončila jako bezdomovec, peníze z Anglie mi už brzy dojdou! Dokonce uvažuji nad prací v LiveChatu, ale tam opravdu nechci skončit.
Budu ráda za jakoukoliv odpověď.
Jestli máte klasickou nájemní smlouvu, můžete na základě toho získat trvalý pobyt. K tomu už nepotřebujete souhlas majitele bytu. Ale jestli máte pouze podnájem a nebo nájem bez smlouvy, to je problém. Nevím, ale mám takový dojem, že špatně hledáte. Protože i když je nezaměstnanost - s maturitou bych šla třeba i ke kase marketu. A přitom bych hledala dál něco vhodnějšího. Je jasné, že výdělek by neodpovídal příjmu v Anglii, ale alespoň by za Vás zaměstnavatel hradil platby pojištění. Nespoléhejte jenom na ÚP a hledejte sama.
Děkuji za odpověď. Bohužel takovou tu legální nájemní smlouvu nemám, nevím přesně jak to tam funguje, přítel byt našel - prostě že ten majitel to někomu pronajímá a ten to pronajímá nám - nevím zda to je legální. Věřte, že se opravdu snažím aktivně shánět práci a odpovídám na všelicos - má zkušenost s těma nejhoršíma podmínka a těžkou prací,... chodím na pohovory...bohužel...oni chtějí praxi i na prodavačku třeba V posledních dvou firmách jsem neuspěla dokonce proto, že jsem znamením Rak ...a raci jsou citliví. A takové ty firmy s MLM, kde berou každého, na to nejsem, nechci své zákazníky oblbovat. Na pracák se přece spoléhat nemůžu, když na něm nejsem registrovaná.
No takže to vypadá, že mou hrozící situaci stát ani nikdo jiný nezachrání...
Takže to je jasné, že Vám vlastně nájemník žádnou smlouvu nedá, asi to nebude úplně čisté. Zkuste tedy ještě pohledat skutečný nájem s nájemní smlouvou. Potom na základě toho si můžete přehlásit trvalý pobyt. Tím získáte možná i šanci na příspěvek na bydlení a sociální dávku. Věřím Vám, že to není zrovna růžová situace, ale musíte doufat v obrat. Určitě umíte dobře anglicky - uvažujte i znovu o práci v Anglii. Zrovna včera se mi pochlubila přítelkyně vnuka, že sehnala práci. Po maturitě i bez praxe jde prodávat do podnikové prodejny. Zkuste i sama oslovit personální agentury. Aby Vám to nebylo líto, jsem také Rak. Je to šílená blbost vybírat si zaměstnance podle znamení narození. A jestli neste vázaní přímo na Brno, hledejte v místě, kde by Vám mohli nabídnout i ubytování. Teď mě napadlo shánět v rekreačních horských oblastech - určitě někde budou hledat recepční. Brzy začne sezóna, tak nezaváhejte.
Plne souhlasim s Vasim navrhem.Bydlim v horske rekreacni oblasti v Jizerskych horach a na chalupy a hotely shaneji zamestnance.
Hando zdravím! Zdá se, že bydlíme blízko sebe - proto mě to napadlo. Sháníme totiž místo pro kuchaře. Tak uvidíme, zda uspějeme.
Nesmíte brát váženě rady místních "mudrců". Samozřejmě na ÚP se zaregistrovat můžete a ve vašem případě byste se dokonce měla. Už jenom to, že stát za vás bude platit zdravotní pojištění je velká pomoc. Na dávky v nezaměstnanosti zřejmě nárok mít nebudete (neprokážete, že máte odpracováno 12 měsíců za poslední tři roky), ale evidence na ÚP je pro vás vstupenkou na sociálku a alespoň nějakým penězům.
Milý brendi, na úp se můžete registrovat po dobu a v průběhu půl roku po dokončení studia, což slečna nesplňuje, anebo taky pak po 12 měsících prokazatelně odpracované doby, což splňuje, ale žel bohu to nemá jak dokázat, neb jí anglický zaměstnavatel neposlal kýžený formulář E308 (číslo možná bude jiné dle země). Kdyby mohla, jistě by ji neodmítli.
Skutečně nevíte, o čem hovoříte. Na úřadu práce se může zaevidovat kdokoliv a kdykoliv, rozhodující je, že není zaměstnán (kromě přivýdělku ve výši 4000 Kč brutto/měsíc), nestuduje v denním studiu, není plně invalidní, není na nemocenské či nemá pozastavenou živnost. Možná by bylo dobré si nejdříve přečíst jednoduchý zákon o zaměstnanosti a vědomě nemást lidi v nouzi.
Zvláštní...že by tedy odmítali na úřadě schválně a schválně podávali špatné informace? Ještě že vás tady máme...
Pro vás asi jednodušší si vymýšlet nesmysly, než použít PC, najít si zákon o zaměstnanosti a vyhledat příslušné paragrafy. Neuvádějte to nebohé dítě v omyl, nic zlého vám neudělalo.
To dítě má štěstí, našlo vás! Předávám informace, které byly na úp dány mně. Nečekám, že by mi tamní dámy podaly info špatné. Ale od té doby, co jste tu vy, jsem klidná. Camperses může být taky, neboť s Vaší pomocí už bude za vodou!
Na pracák tě opravdu nevezmou, to by jsi musela mít odpracováno tuším půl roku což sice máš, ale jak se zdá tak to moc nedokážeš. Nicméně pokud nebydlíš s rodičema (nevim zda je to dáno přes trvalé bydliště) tak by jsi měla dostávat životní minimum.
doplněno 12.10.09 01:49:Nu jelikož tu někdo hodně slovíčkaří tak to upřesnim páč jsem to napsal docela divně. Pracákem myslim dávky v nezaměstnanosti, ty nedostanete určitě, ale registrovaná tam budete kvůli sociálnímu a zdravotnímu. Jak je to s životním minimem opravdu nevim zcela jasně, teď to řeší kamaradka která bydlí s přítelem v bytě své matky a ač tam matka nežije tak papírově tam mají obě trvalý pobyt takže teď snad dávala nějaké prohlášení o tom že tam matka nežije aby dostala nějakou podporu. Ale to by vám měli říci přesně na pracáku, tohle neni muj obor
Camperses, jednou jsem v průběhu studiíí na VŠ na tom byla podobně - sice jsem dostávala peníze od rodičů, ale moc to nebylo, žádat o víc jsem je nechtěla, najednou začaly docházet úspory...a bylo mi hrozně. Pravda, nemusela jsem platit zdravotní sama, ale i tak, prostě to byl děs. Nikde mě nechtěli vzít ani na půl úvazku, zoufalství se stupňovalo...ale pak jsem začala hledat víte co? Ne firmy, ale inzeráty soukomých lidí. Např. někdo potřeboval uklidit/vyžehlit/pohlídat dítě...vy byste taky mohla doučovat angličtinu. Nebo zkuste brigády - růzé agentury shánějí třeba brigádnice za pokladnu apod. Já vím, že je to přechodné řešení a nemá to vliv na zdrav. pojištění, ale na překonání toho nejhoršího a hlavně pro vás, abyste neměla pocit té velké nuly, která hrozí vašemu účtu, by to prozatím mohlo stačit. Zkuste mrknout do annonce, na různé inzerce apod. V té době jsem našla majitele domu, který potřeboval každý víkend celý dům uklidit - a nakonec z toho bylo pěkných pár tisíc měsíčně (cca 5) - a nezdaněných (pst!), protože mi platil hotově na ruku. Alespoň trochu se tím dostanete z toho pocitu, že NIC nenajdete - a mezitím můžete dál zkoušet ty klasické pohovory a pracovní nabídky a uvidíte, něco se rozhodně najde. Není možné, abyste v Brně nenašla práci, byť zpočátku mizerně placenou. Zkuste třeba taky McDonald apod. - není to nic moc a ze začátku plat taky nic moc, ale je to lepší než se takto trápit. A nebojte, něco se najde, uvidíte! Držíme pěsti a dejte vědět, hlavně to nevzdávejte!
Slečna se může zaregistrovat na Úp v místě svého trvalého bydliště. Myslím, že by se pak mohla nechat přepsat i na ÚP v místě, kde teď bydlí, takže by nemusela dojíždět do místa svého trvalého bydliště. ÚP jí zaplatí zdravotní pojištění. Pokud by po čase na ÚP seznali, že s nimi nedostatečně spolupracuje, tedy že systematicky domítá pracovní nabídky, mohou ji z evidence vyřadit a přastanou jí tedy hradit ZP.
Jak během evidence, tak v případě vyřazení z evidence, si může zajít navíc na sociálku, ovšem to je možné vždy pouze v místě trvalého bydliště. Protože asi nemá od bydlení žádný papír, tak bude posuzována jako žijící ve společné domácnosti se svými rodiči a podle toho se bude odvíjet výše té sociálky. Kolik by to přesně bylo, nevím. Asi se to posuzuje případ od případu.
Omlouvám se, pokud to zde již bylo řečeno.
Jelikož místní lidoví vypravěči vás zcela záměrně uvádějí v omyl, tak pěkne polopaticky:
1. musíte se evidovat na ÚP v místě trvalého bydliště (stát bude za vás hradit zdravotní pojištění + budete mít možnost požádat o sociální dávky, což s ohledem na příjem otce a matky by nebylo marné - vypočítává se z příjmu domácnosti). Právo vyplývá z § 25 zákona č. 435/2004 Sb. zákona o zaměstnanosti
2. pak můžete odjet do Brna a hledat dále práci. Nesmíte zapomenout se dostavit na ÚP v místě bydliště v dohodnutém termínu (byla byste sankčně vyřazena).
3. problémem je váš nájem bez nájemní smlouvy. Pokud byste měla nájemní smlouvu, pak by nic nebránilo tomu, abyste požádala ÚP o převod evidence ze stávajícího místa trvalého bydliště do Brna dle § 28 výše uvedenéhpo zákona.
4. pokud na sebe nějak mimořádně neupozorníte svou zprostředkovatelku, pak se dá předpokládat, že do místa svého trvalého bydliště ke kontaktu na ÚP budete dojíždět cca 1x za 2 měsíce - a to se dá zvládnout.
Přeju vám štěstí při hledání práce a hlavně hlavu vzhůru, všechno je řešitelné
Kopete okolo sebe a obviňujete ze záměrného zkreslování skutečnosti. To je velice snadné. To dokáže každý arogantní a neomylný člověk.
1/ Sama tazatelka uvádí, že ji na ÚP nezaregistrovali, vzhledem k tomu, že nesplnila požadavky na vzetí do evidence ÚP. Podle Vás je to ovšem nemyslitelné a odporuje to Zákonu o zaměstnanosti. Zároveň ji slibujete sociální dávky, i když s rodiči nebydlí ve společné domácnosti, bydlí s přítelem. To se domníváte, že je správné?
2/ Doporučujete ji hledat si práci - to ji doporučují lidoví vypravěči také.
3/ Že je problém nájem bez nájemní smlouvy - to došlo lidovým vypravěčům také.
4/ Ale asi jste jasnovidec či jasnovidka, protože víte i to, o čem nebyla řeč. Je škoda, že nejste zaregistrovaný/á/. Hned by bylo všechno snažší a všechny problémy v cukuletu vyřešeny.
Takže co jste vlastně tak světoborného poradil/a? Jedině, že tazatelku musí ÚP zaevidovat. Dojděte tam tedy s ní a trochu to tam provětrejte.
Možná jste v rozrušení přehlídla drobný detail, že to dítě potřebuje peníze. Peníze od státu získá jedině v případě, že bude evidovaná na ÚP. Pokud ji někdo tvrdí, že na ÚP nemůže být evidovaná, tak lže. Pokud vám vadí, že by uplatnila nárok na případné sociální dávky v místě svého trvalého bydliště, byť přechodně bydlí se svým přítelem v Brně, pak byste měla konat ....
Nejsem rozrušená a samozřejmě jsem pochopila, co slečna potřebuje. Dneska je tolik lidí, co se vlastni vinou předlužili, ale i bez vlastního přičinění přišli o práci a peníze potřebují. A naše tazatelka už není dítě, ale dospělý člověk, který se živil rok v cizině a pravděpodobně nesplnil podmínky, které zákon uvádí. Nevěřím tomu, že by si někdo dovolil na ÚP postupovat v rozporu se zákonem. A jistě slečna nejednala pouze s jedním pracovníkem. A toho si je ta slečna plně vědoma, že musí z Anglie získat určitý dokument. A nejsem žádný fízl, který by měl konat, když ani není co konat. Žádné dávky nebere a my "lidoví vypravěči" jsme ji pouze radili, jak je získat - co pro to udělat. Nevím, kde se ve Vás bere ta zloba, kterou si zde vylíváte na lidech, kteří zde ve volném čase a bez nároku na odměnu pomáhají. Radami se tazatel může, ale nemusí řídit. To je pouze na jeho rozhodnutí. A samozřejmě nejsme nikdo neomylný. Poradíme si navzájem, doplníme třeba i odpověď druhého, nebo s ní i nesouhlasíme a uvedeme svůj názor. Ale snažíme se to dělat s taktem a ne tak jízlivě, jak jste to tady předvedl. Možná jste byl někdy "velký šéf", ale tady si na to nehrajeme! Hezký večer!
Děkuji všem za pomoc a rady,
takže abych to shrnula, jediné co mi teď dává naději, je nějak usmlouvat své nynější bydlení na trvalé bydliště, doufám, že se zadaří, alespoň bych tak měla nějaký příjem během doby, co si budu hledat práci.
Zdravím, je mi líto, co se Vám stalo, ale když čtu rádobyodpovědi, je mi zle, dámy si tady propírají "své zlo". Nebylo by lepší znovu zajít na ÚP a tam se znovu zeptat? Ať Vám to vysvětlí polopaticky, nejsou všude jen nenávistné osoby. Také si zajděte na sociální odbor v místě trvalého bydliště a tam se také zeptejte. A ptejte se na všechno na co máte nárok. Příslušná pracovnice Vám musí podat vyčerpávající odpověď. Co se týče potvrzení z Anglie, obraťte se se svou stížností písemně na zastupitelský úřad (tuším jen v Praze), kde se Vás zcela ochotně ujmou (mám tuto zkušenost). Pokud si otevřete oficielní stránky úřadu práce, najdete tam i podmínky, za kterých Vás budou evidovat, případně vyplácet podporu v nezaměstnanosti. Přeji Vám mnoho trpělivosti a úspěchů.
Dobrý den, děkuji.
Na ÚP se už opravdu neodvažuji jít, byla jsem tam třikrát, naposledy jsem brečela, protože už jsem fakt byla zoufalá, ale oni mi pořád tvrdí to samé. Do té Prahy se asi na pomoc neobrátím, začínám se totiž obávat, že moje agentura mě opravdu zaměstnávala na černo, a peníze, které mi strhávali, jim šly do kapsy...jinak si neumím vysvětlit jejich ignoraci.
Na ten sociální odbor to zkusím, ale opravdu nevím o co bych si měla konkrétně zažádat. Mamka mi třeba říkala, že aby mi něco mohli dát, tak musím doložit příjmy, které bych neměla jak doložit...takový začarovaný kruh.
Dobrý večer, ještě by šlo, že si uděláte Živnostenský list na volnou živnost a za 1 měsíc živnost zrušíte /od 1. - do 31. posledního data měsíce/
/od počátku živnosti jděte ihned na neschopenku na celý kalendářní měsíc to je od 1. - do 31. posledního data měsíce a nebudete muset platit ani zdravotní, ani sociální pojištění - aby se živnost kryla s neschpností! - doufám, že v tomto ohledu není žádná změna v zákoně/,
tím dostanete ze správy soc. pojištění, doklad, který stačí pro přijetí do evidence na ÚP, a pak dostanete alespoň životní minimum. Musíte se přihlásit na správě soc. zabez. a na zdr. poj., jako živnostník a pak taky podat daňové přiznání i když nebudete mít žádné příjmy ze živnosti.
Poraďte se, ale s nějakou účetní a nebo přímo s pracovnicí na spr. soc. zabez., tam by to měli vědět přesně! Je to v rámci zákona, ale žádný úředník Vám to tak neporadí. Asi se Vám to zdá složité.
Možná jste už vše vyřešila jinak, tak nám tady dejte vědět, držím palce, Pavla
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.