Nejste přihlášen/a.
Ahoj, vím, že mi nikdo z vás nepomůže, ale musím se aspoň svěřit. A taky zeptat, jestli to taky máte takhle v práci. Už máme úplně všechno na počítači. Všechno je naskenované a zpracování všeho se samozřejmě dělalo už od pradávna. Jenomže někdy to tomu počítači všechno tak strašně dlouho trvá. Než naskočí dokument, který mám zpracovat, než se to pohne k dalšímu kroku. Někdy bych vylítla z kůže! Kdybych měla papíry jako dřív, bylo by mi líp. Celý den čučím do tý kysny a čekám, až se to rozhýbe. IT oddělení toho má nad hlavu, takže nepomůžou. Na všechny se to valí. Chce se od všech všechno zaznamenávat do počítačů. Když vypadne jeden článek (někdo něco nezadá), další se nemůže zpracovávat. Pořád jen čekám a čekám. A kazí se mi oči.
Máte to taky tak? Taky cítíte, že změny k lepšímu jsou vlastně k horšímu?
Kde to skončí?
Ano. Máme všichni stejné. Počítače nám pomáhají řešit problémy, které by jsme bez nich neměli.
Ano, naprosto vše a ještě se snažím si ušetřit práci tímto způsobem i doma. V principu na tom není nic špatného, naopak. Problém je v tom, kdy se to nepodaří vzít za správný konec jako ve vašem případě.
Jinak oči se nekazí o nic víc než při přehrabování v papírech. To je pověra.
Pověra to není, ale záleží na tom jestli na PC pracuje zdravý člověk nebo nemocný. Ale asi o tom nic nevíte jinak byste sem ten nesmysl nepsal.
Informace o tom nejsou snadno dostupné a málo se o tom mluví. K seznámení s informacema jsou blíž spíš lidé, kteří najakou oční chorobou trpí. Hledat je třeba v odborných lékařských kruzích. Kdo chce si informace najde, ale jedná se o specializaci na konkrétní téma. Aby našel nějaký zdroj, hledal jsem na Masarykově Univerzitě v dyplomových pracích (které samy uvádějí zdroj, takže kdo nevěří ať najde zdroje).
"V Austrálii byla provedena studie zaměřená na děti ve školním věku, která porovnávala vliv času stráveného venku a času stráveného prácí na blízko na vznik a progresi myopie.
Výsledkem bylo zjištění, že děti, které tráví více času doma například čtením či prácí na počítači, jsou 2 - 3x více náchylné k myopii než ty, které tráví více času hraním venku. Další dodatečné studie zkoumaly vliv sportu na vývoj myopie, porovnáváním dětí provádějících indoor sporty s dětmi provozujícími sporty venku. Z tohoto srovnání vyplynulo, že sport nehraje ve vzniku myopie žádnou roli, nejvýznamnějším faktorem byl samotný pobyt venku"
(Pan, 2011).
"
Mechanismus vlivu světla zatím není zcela vysvětlen. Zatím existují dva předpoklady této spojitosti. Prvním je tvrzení, že přirozené venkovní světlo má vyšší intenzitu a jiné spektrální složení, čímž se zvýší hloubka ostrosti. Tím druhým je vliv světla na produkci dopaminu, který může inhibovat růst oka. V roce 2011 byly provedeny studie na zvířatech, kdy zkoumaným vzorkem byly opice vystavené osvětlení nad 15 000 lux a tyto byly porovnávány se vzorkem opic přebývajících v uzavřených prostorech s osvětlením 500 lux. Při porovnávání výsledků vykazoval první vzorek nižší stupně myopie. Z výsledků tedy plyne, že by pobyt venku mohl mít pro děti protektivní účinek před rozvojem myopie."
(Pan, 2011).
"Za práci do blízka můžeme považovat všechny činnosti, které vyžadují akomodační úsilí, jako je čtení, psaní, práce s počítačem a sledování televize z blízka. Projevy myopie se čím dál tím častěji začínají projevovat ve věku, kdy děti nastoupí do školy. Z tohoto důvodu je práce do blízka považována za rizikový faktor jejího vzniku (Saw, 1996)."
Ke krátkozrakosti. Citace jsem převzal z dip.práce Bc. Lucie Kotrlové
oprava... Abych našel nějaký zdroj, hledal jsem na Masarykově Univerzitě v diplomových pracích
Vámi citované texty hovoří o vlivu světla na zdraví - jde o to, zda jedinec pobývá venku na přirozeném světle nebo je zavřený v místnosti. V posledním odstavci se hovoří o činnostech vyžadující akomodační úsilí. Ale opět jde o činnosti, které se obvykle provádějí uvnitř v místnosti.
Stále tam nevidím rozpor s tím, co jsem psal. Tedy to, že při práci na počítači se neničí zrak o nic víc než při přehrabování v papírech. Zrak se ničí srovnatelně. Takže platí to, že je to pověra.
Je pravda, že firemní sítě velkých podniků bývají přetížené a odezva je někdy dlouhá. Ale co byste si lidi počali s papíry? To nechápu. Stejně by je zas někdo buď skenoval, nebo ťukal do počítače. A prodleva by byla daleko větší. 25 let pracuju s PC, oči mám zdravé a nepotkaly mně ani problémy s karpálními kanálkami.
Nechápu, jak by se chtěl někdo hrabat v 50, či v 500 dokumentů, našel ty dva a pak zjišťoval odchylky. I pomalý počítač v pomalé síti to dokáže dřív a rozdíl vyplivne sám.
Řeknu vám, co bych si počala s papíry. Dřív to bylo tak, že přišly papíry, které mi měli odsouhlasit zase jiný lidi. Tak jsem to rozdělila do desek jednotlivým odsouhlasovatelům, oni si to odvezli, kdekoliv se na to podívali a podepsali. Poté mi to vrátili a já to nacpala do počítače. Ještě dřív jsme ty údaje psali ručně na takové lístečky a několikrát za měsíc se to odvezlo do děrovny.
Teď všechno chodí do externí firmy, která to má skenovat. Plno se toho poztrácí, spoustu toho dají do jiného "pořadače", než kam to patří. Důležité údaje mají zadávat na základě skenu, ale protože se tam pořád střídají lidi, nikdo to v podstatě neumí a my stejně musíme všechno kontrolovat a věřte mi, že se toho daleko víc přehlídne, než kdybyste to zadávala sama. Taky jim to strašně dlouho trvá, než to vůbec naskenují a zadají. Potom to máme v počítači k dispozici my. Mezitím jiný lidi (kolegové) zadávají do tabletu údaje, které se mají s těmito našimi dokumenty shodovat. Tablety jsou taky pomalé, síť je přetížená. Proto tam rozhodně nedávají všechno. Když tam není všechno, musím jim to posílat k odsouhlasení. Strašně dlouho se jim to otevírá a je to mrňavé, že nevědí, co to tam je. Vůbec se nedivím, že nechtějí průběžně kontrolovat a odsouhlasovat to všechno. Hromadí se to. Všichni nadávají, nevymýšlím si. Nikdo to nechce, takový způsob práce.
... několikrát za měsíc se to odvezlo do děrovny? Děrný štítky patřily do poloviny minulého století! Nedivím s, že firma, kde pracujete má v dnešní době potíže v oblasti IT, podcenila a zmeškala vývoj.
No tedy to skenování mi připadá jako zcela absurdní operace, to bude zřejmě kámen úrazu. Přece zpracování jakýchkoliv dokumentů nemůže stát na jejich předchozím naskenování, to je úplná blbost, měli byste ty údaje zadávat z originálních dokumentů. Pokud váš popis průběhu skenování v té externí firmě je pravdivý, tak je to neuvěřitelné. Kam ty originály, po jejich naskenování, jdou? Doufám, že do archivu... a na blázinec je zaděláno. Neskutečné.
Nj, mně připadá, že právě ty naskenované podklady jsou tím hlavním problémem, jejich kvalita, co do třeba čitelnosti, tak i co do věrohodnosti. To je špatně, protože pak je zpochybněna i věrohodnost dalších výstupů... teda, jestli to někoho ve firmě vůbec zajímá . Skenování těch dokladů mi připadá jako zcela zbytečná operace, může to být "přihrávka" nějaké firmě, aby si také přivydělala. Přínos pro vás nula, mimo komplikací. Údaje, které potřebujete zadat, lépe vyčtete z papírových dokumentů, ve kterých se na rozdíl od pracovníků cizí firmy dobře vyznáte, líčíte to dost přesvědčivě, zatímco luštění blech z obrazovky atd. je "poněkud" náročnější. Jenže zrušit tu operaci (a spolupráci), to může být oříšek, nehledě k tomu, že může (někdo někomu) nepříjemně šlápnout na kuří oko. A ještě jedna věc, je zajímavé, že ty papírové doklady uchovává ta externí firma.
pro host: ...pohled do praxe. Je to pěkný guláš, ten systém. Když si ale uvědomíme, že největší zátěž/práce je, "nakrmit" PC potřebnými daty, není to žádné překvapení. Zpracování vložených dat je pak pro "mašinu" jenom hračka.
pro magdalen: Je pravda, že firemní sítě velkých podniků (pošta,pojišťovna, Č spořitelna a obzvlášť velké státní úřady ...) jsou (až na řídké výjimky) přetížené a pomalé a odezva je vždy dlouhá (opět řídké výjimky). Jinak souhlas, kancelářská práce a administrativa ( účetnictví, statistiky, obchod a tisíce jiných oborů a činností) - všude PC extrémně zvyšují produktivitu práce a umožňují využití dat, které klasickým "papírováním" vůbec získa nelze, nebo jen v horizotu dnů, týdnů i měsíců. Pravda ale je, že pro získání relativně jednoduchých dat a údajů se může klasický archiv někdy hodit ( "spadlá" síť žádná data nevydá ).
Váš firemní informační systém pravděpodobně pracuje na nějakém centrálním serveru, který je buď přetížený anebo máte ke svému PC pomalé připojení. Zkuste si ho změřit. Vsadím se, že v rámci úspor tam bude na Download rychlost něco kolem 3 GB/s. adsl.cz/...
No ono je to taky dost o kvalitě té techniky .. levná, nepříliš výkoná technika je o nervy, pořád se to jen seká, pamatuji si jak jednou kolega střašně dlouho vyplnoval na notebooku formulář, potom ji chtěl uložit a počítač se zasekl a musel to celé dělat znovu tenkrát jsem se přiučil spousty nových slov
.
Nedávno byli zakoupeny nové, drahé zařízení a ta práce je o úplně něčem jiném .. pryč jsou ty časy kdy se word načítal 5minut ...
Tento trend je opravdu trendem úpadku. Vrtá mi v hlavě jestli je to chyba líných vývojářů nebo těch co jim zadávají projekty. Spíš těch zadavetelů. Já nevím ale mě příjde že oni musí být úplně blbí. Proč dělají všechny programy tak že si nemůžete nastavit takové barvy při které se nebudou vaše oči unavovat? Příjdete do práce a nic s tím nemůžete udělat protože i kdyby to šlo tak tam to nastaví tak aby se s tím nehýbalo, ale přitom vlastní konfigurace barev by těm lidem pomohla. Ale je mi to jasné. V této zemi se na zaměstnance s..e... Přece unavený zaměstnanec podá nižší výkon. Jasné jak facka. Leda je nahradit strojema a robotama.
Dělají i z nás blbce, tím, že si člověk nemůže upravit některé věci v programu. A není to jen o barvách.
Na to by měl existovat nějaký zákon na ochranu zaměstnanců, nemyslíte? Myslím aby si mohl nastavit program tak jak potřebuje k práci. Ale jinak je celkem logické že se tím předchází problémům. Vy něco rozštelujete a kolega na jiné směně pak nebude vědět jak to dát dohromady. Tohle by se dalo řešit uživatelskýma profilama s nastavením pro více lidí, ale to programátory nenapadne. Stačilo by na to chytré API kterou tu práci udělá za programátora jinak dost prác kolem toho to zavést.
Co se týče odezvy, četl jsem kdysi studii na toto téma. Autor, myslím že se jmenoval Martens, v ní dokazoval, že počítač musí reagovat tuším že do 1.5 vteřiny a pokud reaguje za více než 3 vteřiny, pracovník není schopen se na práci soustředit, protože po 3 vteřinách čekání začne myslet na něco jiného.
Co se týče monitoru, záleží na jeho kvalitě. Měl jsem problém s koukáním na monitor, ale od té doby, co užívám monitory značky Eizo (prví byl ještě CRT, druhý a třeti jsou už LED), nemám potíž.
Já pracovník myslím na to, že se asi zblázním, když to nejde a nejde. A když si pomyslím, že bych byla nevím kolikrát rychlejší než ta příšera přede mnou!
Myslím si, že máme docela slušné vybavení, že je všechno v té síti.
Pomalost může být zapřičiněna mnoha věcmi, například:
- málo místa na disku
- zafragmntovaný nebo porouchaný disk. Co je zafragmentovaný disk - to je jako mít nepořádek v kartotéce nebo v knihovně
- vadný kabel který vede v disku nebo řadič na základní desce uvnitř PC
- špatně napsaný algoritmus programu nebo špatná správa paměti
- málo operační paměti
- vir v operačním systému
- někdo na síti má permanentně zapnutý bittorent nebo něco podobného a provádí přenost dat
pro h4ever : ... myslím, že s tím vadným kabelem, či dokonce řadičem hdd jste to dost přestřelil. Takové závady by byly pro činnost systému fatální a téměř s jistotou by se s ním nedalo pracovat, nejspíš by "zamrzl".
Jojo. Trva to dneska vsechno strasne dlouho.
Zatimco drive se prislusny dokument pouze nasel v tlustem sanonu v poradaci, natahnul spolu s kopirakem a dalsim papirem do psaciho stroje a pomoci otaceni valce, radkovaci paky, tabelatoru a mezerniku hledalo spravne misto, kam se co ma vyplnit a jeste si u toho hlidat preklepy, aby nakonec vznikla jedna jedina kopie, ktera se pak mohla o xeroxovat - pokud byla jiz kopirka dostupna a nasledne se dokumenty roznaseli po firme, nebo obalkovali a posilali postou,
tak dneska se musi nekolikrat kliknout za pomoci milimetroveho pohybu ukazovacku aby se dokument nasel a otevrel, do predpripravenych policek natukali informace a treba se jeste desetkrat prepsali a pak se to poslalo na tiskarnu treba ve 100 kopiich nebo e-mailem na druhy konec sveta.
Tomu se rika ztrata casu...
axus - Opravdu bych vám přála to, co někdy zažívám já. Zírání do bedny, čekání, kdy se to konečně rozpohybuje a vědět, že máte neudělaných 80 dokumentů a nikdo to za vás neudělá. Nemůžu tu rychlost nijak ovlivnit, zatímco papír bych otočila jedna dvě a čísla napíšu taky rychle. Je vidět, že to vůbec neznáte.
Musíte také někdy čistit PC od TMP souborů, které výkon zpomalují. Nedovedu si práci bez PC vůbec představit. Jen vyhledávání určité položky odeslané před měsícem do kooperace na jinou halu a stavem její výroby by bylo prostě nemožné. Chyba bude mezi klávesnicí a uživatelem..
@axus to napsal docela dobře. Počítače jsou opravdu rychlé, k dispozici je daleko víc údajů, než dřív, zamezí se vzniku mnoha chyb, na stroj se dá hodit spousta nudné a rutinní práce. OVŠEM musejí se používat odpovídajícím způsobem a musejí mít správné pracovní podmínky i ty počítače. To, co popisuješ, může vzniknout, když vedení firmy nedbá na kvalitu oddělení IT a o informačních záležitostech rozhodují hloupí managoři. Ze tvého popisu vyplývá, že informatiku u vás řídí nějaký blbec.
Pokud je něco důležitého, tak si to vytisknu a přečtu na papíře. Byď bych ten papír za 2 dny vyhodil. Je to pořád lepší než něco přehlédnout a dostat se do maléru.
Soudce čte taky spis vytištěný na papíře a né na PC!
Obrazovka PC a papír je pro oko velký rozdíl. To poznáte např. tak, že si přečtete knihu. Velice záleží na kvalitě a seřízení monitoru a na okolním světle.
Není dobré mít okolo "tmu" ani "ostré" světlo. Jsou lidi, kteří nesnaší dívat se do monitoru a slzí jim z toho oči. Zeptejte se očních lékařů, kolik dětí musí mít dnes brýle a kolik to bylo před 40.lety.
Já ještě neviděl ani jeden fungující počítačový informační systém. Ani v práci, ani ve státní správě. O práci psát nebudu. Ale například: může mi někdo vysvětlit, proč musím na novou občanku, na přepis auta, na žádost o živnosťák, v podstatě na cokoliv, vždycky vyplnit papírový formulář, když VŠECHNO co tam vyplňuju, už v tom systému je? Proč si úřednice za přepážkou nezkontroluje nebo neopraví všechny údaje u toho okýnka kde sedím, a nenechá mě podepsat jen vytištěný papír, když už ten podpis potřebují?
Všechny ty povídačky o rychlosti práce na PC jsou platné jen a jen tehdy, když si buď vše spravujete každý sám(což vezme nějaký čas, ne že ne), nebo když máte za zády schopné IT oddělení, které ta kvanta dokumentů dokáže třídit a zadávat do databází, a ty databáze zpracovat a poskytnout uživatelům v nějaké "přijatelné" formě.
Všechno ostatní je plácání. On je totiž rozdíl, jestli vyprodukuji jeden-dva dokumenty denně, nebo když ve firmě vznikají tisíce dokumentů denně.
pro nikdo: ... jen bych vložil jedno slovíčko : Neviděl jsem dobře (optimálně) fungující systém. Jinak souhlas do posledního písmene.Nenapsal bych to lépe.
Problém není ve Vás ale v tom, že se vám nepovedlo náležitě zatlačit na ty správné lidi aby problém vašeho počítače řešili. Počítač pravděpodobně má problém buď pomalým procesorem, nedostatkem paměti a nebo pomalým úložištěm.
Je potřeba to říci nejdřív IT oddělení, opakovaně a poprosit aby vám aktualizovali součásti počítače (upgrade hardware) dali nový počítač. Dokument by se vám měl otevřít tak za 5 sekund i dříve. Internetová stránka za cca 3 sekundy. Jinak je něco špatně. Pokud IT oddělení na svou práci kašle, měl by to vědět váš nadřízený. a stěžovat si opakovaně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.