Nejste přihlášen/a.
Po dlouhé době Vás zase oslovím rádci
Už delší dobu mám v hlavě otázku ohledně podnikání, jestli ano či ne. Je to pro mě hodně složitá otázka jelikož můj otec už podniká dlouhou dobu v odvětví řeziva (pořez dřeva na katru) a když se s ním chci pobavit o podnikání jestli bych měl podnikat tak mě odbyde že to nemá cenu že jsou to jen starosti ať radši zůstanu jen jako zaměstnanec. Jelikož dělám team leadera na jednom nejmenovaném call centru tak práce mě baví ale má to své pro a proti. Podnikání mě láká ale mám strach že když se mi nepodaří prorazit, získat si klientelu tak se akorát jen zadlužím a budu ve finančních potížích a to si nemohu dovolit, v září mě čeká svatba a máme s partnerkou malého 7 měsíčního syna.
Nějaké nápady na podnikání mám ale otázkou je jak je zrealizovat? A jestli vůbec je realizovat.
Měli by jste nějakou radu?
Nějaké nápady na podnikání mám ale otázkou je jak je zrealizovat? A jestli vůbec je realizovat.
Pokud chcete začít podnikat, musíte bezpečně vědět jednak v čem podnikat a musíte vědět také jak to zrealizovat. Prostě minimem je vypracovaný klasický podnikatelský záměr. Pokud toto nemáte, jak jste sám napsal, tak Vám mohu poměrně jednoznačně a stručně odpovědět: ne - v takovém případě podnikat nezačínejte. Doporučuji otce přinutit více k hovoru, určitě Vám může hodně pomoct. Podle toho, jak dotaz stylizujete a jak o podnikání uvažujete = moc to potřebujete.
Když ono je to s otcem těžké, podniká už 20 let, teď začal hodně se zajímat o americkou burzu a investování. Co vím tak se mu v tomto začalo dařit a odmítá se o tom bavit
Burzu ani investování nepovažuji za regulérní podnikání. Bez zkušeností tam k penězům nepřijdete, naopak budete tratit.
K podnikání musíte umět (nabízet) něco (službu či produkt), za co Vám bude někdo ochoten zaplatit. Zároveň by to mělo být něco, co nenajdete na každém rohu, jinak byste se těžko prosazoval.
Co dobře umíte? Jaké nápady máte?
V práci máte jistoty ... ať se vydělá co má nebo ne - zaměstnavatel vám prostě váš plat dát musí, ten je stejný bez ohledu na zisk firmy (ponechme stranou bonusy, nemoci apod.), máte benefity, dovolená apod.
To v podnikání není, ze začátku nemáte jistotu žádnou .. váš měsiční výdělek může být obrovský, šance že nebude žádný je ale také poměrně vysoká. Dovolenou nemáte, tedy nevezmete zakázky a máte volno - ovšem peníze se zastaví, nikdo vám nic neproplatí. Doslova jste svého štěstí strůjcem.
Z toho, že by jste natvrdo zkrachoval, zadlužil se a skončil na dlažbě bych strach neměl, dodavatelů v tomto odvětví je málo, klientelu si najdete, většina podnikatelů to položí protože to časově není žádná legrace - máte vše na starost - někomu to vyhovuje - někomu prostě ne.
Doporučuji si najít nějaké partnery, kterým budete dodávat služby nepřetržitě, tedy budou platit paušálně, tak budete mít zajištěný alespon nějaký měsíční zisk.
Začátky podnikání jsou složité, musíte se v tom naučit chodit, nemáte reference, nemáte zákazníky ani nárazové ani trvalé - tím pádem jsou zisky dost skokové, opravdu se mi na začátku stávalo, že jeden měsíc jsem vydělal třeba 50tis a druhý 5tis Kč.
Podnikání bych definoval jako práci ve chvíli kdy se ostatní baví ... Ale když se to po čase rozjede stojí to za to.
Je to jako valící se sněhová koule, ze začátku malá, s nejistou budoucností, která se jen tak tak pomale kulí a jen velmi málo nabírá sníh- nakonec velká koule, která se dál sama od sebe valí a nabírá další sníh naprosto jednoduše.
V tuto chvíli vám asi jen těžko podnikání lze doporučit, svatba, dítě, manželka na rodičovské (tedy mizerné peníze) v takové době, víc než kdy jindy je třeba stabilní a jistý příjem. Počkejte, zatím můžete podnikat při práci (tedy živnost vedlejší) a zkusit si to, třeba si i získat nějaké jméno a pak třeba když se bude dařit začít podnikat až bude manželka v práci.
Jako vedlejšák bych do toho určitě šel. Nemáte moc co ztratit, kromě peněz, které do rozjezdu investujete. Ale počítejte s tím, že vás rodina uvidí ještě o to méně. I kdyby to ve finále nevyšlo, aspoň můžete říct, že jste to vyzkoušel.
A zcela jistě bych to doporučil i těm chytrolínům - a že se jich najde i zde na Poradte.cz! - pro které jsou podnikatelé vyžírky, kteří nic nedělají a pečení holubi jim létají do úst.
Tak to je potom čistě na vašem uvážení, jde zde spíše o to vybavení, které si nejspíše budete muset pořídit ... když je to při práci, tak vlastně o tolik nejde, když vyděláte peníze, je to jen dobře do rozpočtu, když nic nevyděláte, nic se vlastně nestane.
Doporučuji se informovat u svého zaměstnavatele, jak se k podnikání svých zaměstnanců staví. Většině to nevadí, jen o tom chtějí vědět.
Pokud nepodnikáte nebo nechcete podnikat jako vedleší příjem ve stejném oboru jako zaměstnavatel, tak mu do toho vůbec nic není a rozhodně nedoporučuji se s tím vůbec chlubit. Nemají právo to vůbec chtít vědět. Je to jen vodítko k tomu, když se bude propouštět, tak půjdete jako první.
Radím nepodnikat, alespoň zatím ne.
Pokud se Vám nebude dařit, partnerka je na mateřské, z čeho chcete žít? Navíc rodina Vás potřebuje, při rozjezdu a možná nejen při něm, Vás ani neuvidí. Fakt vím, o čem píši, věřte mi,
Podnikám již čtvrtstoletí, už bych do toho asi znovu nešla, tedy v dnešní době určitě ne.
Jen bych ještě doplnila.. já nevím, o co se jedná, ale věřte tatínkovi, určitě to s Vámi myslí dobře. Kdyby viděl nějaké pozitivum, jistě by Vám podnikat doporučil a poradil.
Otec se teď věnuje burze a co jeho firma v odvětví dřevařství? Tu by vám otec zatím nepronajal? Později byste jí mohl začít splácet. Do hrobu si jí nevezme
Za mne - nejhorší je nedělat NIC. Začít podnikat , ale opatrně, rozkoukat se. Pokud možno ze začátku neopouštět své zaměstnání.
Děkuji všem zúčastněným za vyčerpávající odpovědi. Moc mi to pomohlo, je to tak jak jsem plánoval. Nebudu se určitě vzdávat práce ihned protože je to jediný příjem finančních prostředků které mohu do podnikání investovat, půjde to pomalu ale sám se řídím mottem: Nikdy to nevzdávej!
Rizokové by bylo pouze to že bych se práce vzdal a šel do podnikání po hlavě což dle mého uvážení je 50 na 50 buď se to podaří nebo mě to srazí na dno. Takže své podnikání nejprve důkladně proberu s rodinou, naplánuji si obchodní plán a strategii a postupně při zaměstnání se tomu začnu věnovat. Uvidíme co bude dál.
Ale mockrát všem děkuji za rady a pochopení.
To je otázka jak noha druhů a oblastí podnikání je tolik že je potřeba to rozvést je rozdíl rozjet nákladní přepravní firmu nebo si založit e-shop tak jako já já podnikám 3 rokem je mi 24 a rozhodně si něstěžuju vše jsem rozjel sám od nuly a dnes si žiji jako pán dneska může podnikat kde kdo v kdečem nevidím vtom nic složitého
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.