Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuce a výživné

Od: tomask® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, byl by tu někdo, kdo se v tom vyzná.

Kolegova dostal exekuci na plat. Ale k tomu platí ještě výživné na 2 děti. Děti nemá v péči a víživné má stanovené soudem na cca 4000,- Kč. Ale mzdová účetní mu na děti odečítá jen 3090,- Kč ( nějaká zákonem daná částka na dítě je prý 1545,- Kč a víc mu odečíst nemůže )

Exmanželka by s tím problém tak nějak neměla, ale šla na sociálku pro přídavky na dítě, a sociálka s tím problém má. A teď to o čem se dohadujeme. Já trvdím, že alimenty jsou jasně a soudem dané, a proto by mu účetní měla nechávat celou částku, kterou má soudem určenou.

Účetní tvrdí, že mu může nechat jen to, co mu nechává, i když jí dodal veškeré doklady. Ale moc jí nevěříme, když si vezmu, co dokázala mě udělat s přesčasama.

A sociálka říká, že musí dát to co soud určil, jinak že ho dají k soudu znovu.

Předem děkuji za rady.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xy
hodnocení

0x

Při výpočtu nezabavitelné částky ( ta dále slouží pro výpočet výše exekuce ) se počítá nezabavitelná částka na osobu toho povinného , k tomu se přičtou nezabavitelné částky na děti, no a nezabavitelná částka na 1 dítě skutečně činí 1.545,- Kč.

počtěte si,jak se počítá exekuce.

vypocitejto.cz/...

sebod*

xy. Tvůj výpočet je správný v případě, kdy dlužník žije s dítětem ve společné domácnosti. Jestliže ale je určeno výživné soudem, tak se z příjmu odečte výživné v této vyši.

xy

díky za podstatnou informaci. V tom případě se omlouvám za matoucí odpověď.

naši dlužníci mají buď děti ve společné domácnosti, nebo zase mají na výživné a dlužné výživné exekuci a pak takové dítě nezapočítávám do vyživovaných osob vůbec.

hodnocení

Já si právě také myslím, že pokud je určeno výživné, tak by se mělo odečítat v plné výši.

Dlužník nemá děti v péči a nežije s nimi ve společné domácnosti, jen je navštěvuje. Nevíte náhodou jaký paragraf toto určuje?

mytrix*

Soudem určené výživné patří mezi přednostní pohledávky, které musí být hrazeny prvotně.

Postup a paragrafy zde: https://www.vyplata.cz/zakony/z99-1963sb.php (§279)
Vaše účetní to dělá blbě a může Vašemu kolegovi způsobit velké problémy (např další exekuci v krajním případě kriminál)

xy

Ale to že má soudně určené výživné nemusí znamenat, že se mu sráží ze mzdy jako exekuce? Třeba platí alimenty sám?

doplněno 22.08.16 11:06:

Pokud by zaměstnanec měl na alimenty srážky ze mzdy ne základě dohody o srážkách ze mzdy, ale alimenty by se mu srážely na základě nařízení výkonu rozhodnutí pro pohledávku výživného, tak by se mu děti, v jejichž prospěch se sráží, vůbec do nezabavitelné částky nezapočítávaly.

hodnocení

Ano, alimenty platí on sám, ale jde o to, že má platit 4000,- ale zůstává mu jen 3090,- a jde o ten rozdíl. Ten má doplácet z minima, které mu zůstává? Nebo je to jako celé výživné odpočitatelné ze mzdy.

Jinak má každé výživné podepsané od ex, že si ho převzala a v jaké výši.

Toho soudu a kriminálu se bojí, tím mu sociálka vyhrožuje.

xy

v předchozím příspěvku jsem reagovala na to, že alimenty jsou přednostní pohledávkou. Pokud ale platí alimenty sám, a není žádný výkon rozhodnutí, tak žádná přednostní pohledávka na ně neexistuje.

Zatím jsem v nařízení vlády, č. 595/2006, o způsobu výpočtu nezabavitelné částky nenalezla , že by se pro nezabavitelnou částku započítávalo vyživované dítě v jiné výši než 1.545 Kč Budu pátrat dál.

Jakého soudu se bojí? neplatí to výživné ve stanovené výši?

když se od čisté mzdy odečte nezabavitelná částka, tak zbytek mzdy se dělí třemi, a třetina jde na exekuci.

jemu tedy nezbyde po stržení exekuce jen ta nezabavitelná částka , ne?

hodnocení

Ano, že neplatí ve stanovené výši, ale jen to, co mu nechávají. 2/3 jsou na exekuci a jedna třetina zůstává, Ta ale tu zbývající tisícovku prý stejně nedá dohromady.

xy

takže má asi přednostní exekuci, když na ni jdou 2/3. Na výživném mu tedy naroste dluh - možnost další exekuce.

hodnocení

Špatně jsem se vyjádřil. 3090,-Kč mu zůstává ( předává ex ), a jak psala účetní, tak 1/3 mu dávají, 1/3 jde na přednostní exekuci a 1/3 jde na zbytek. Má toho víc.

A jestli to správně chápu, tak je s odpuštěním blbec že výživné platil. Protože kdyby na něj měl také exekuci, tak mu prakticky zbyde víc, protože teď doplácí rozdíl mezi částkou na dítě a výživným. Kdyby neplatil, tak by mu přednostně zaplatili celé výživné a jemu by ta třetina zůstala a celá.

xy

Kdyby měl na výživné exekuci, tak si ty dvě děti, v jejichž prospěch by se srážky prováděly, nemůže započítat do nezabavitelné částky. Strhli by mu tolik, kolik by vyšla ta jedna třetina ze mzdy bez nezabavitelné částky. Pokrylo by to celé výživné, ty 4 tisíce, ta třetina? nebo by pořád část dlužil.

Ve skutečnosti ale jednu přednostní ex. už splácí, takže další přednostní ( na to výživné ) by asi čekala v pořadí, až splatí tu první přednostní exekuci . Nevím , jak mnoho dokáže měsíčně splácet, jak rychle splatí tu přechozí. Dluh na výživném by mu narůstal každý měsíc.

Hlavní problém asi je v tom, mít víc dluhů, než mohu splatit.

mytrix*

Je to tak jak páíše xy. Ve své odpovědi jsem předpokládal, že se mu alimenty strávají rovnou ze mzdy. Pokud to nemá nařízeno jako srážku, pak to účetní dělá správně. Je jeho problém, z čeho ty alimenty zaplatí - v tomto případě tedy zřejmě ze svého zbývajícího minima.

xy

vždycky mě potěší si přečíst, jak to ty účetní dělají blbě :) Ale teď jsem se docela vyděsila, že to našemu zaměstnanci počítáme špatně - má jedno dítě ve společné domácnosti, na druhé soudem určené alimenty, které ( snad ) platí, na třetí dítě se běžné i dlužné alimenty srážejí na základě výkonu rozhodnutí .. no aspoň že se nám z něj podařilo vypáčit dva rodné listy dětí...

xy

Tak, Sebod, vypadá to, že není tomu tak. v Nařízení vlády 595/2006 jsem to nemohla najít, a tak opět se ptám zkušenějších

business.center.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]