Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím o zodpovězení dotazu: Chtěla bych podat výpověď u současného zaměstnavatele, mám smlouvu na dobu neurčitou, pracuji tam již 5 let. Jak mám postupovat v případě uvedení závažného důvodu, / stěhování, změna zaměstnání manžela / . V případě že toto lze považovat za vážný důvod ukončení pracovního poměru, měla bych nárok na 3 měsíční odstupné a popř 5 měsíční podporu v nezaměstnanosti v nezkrácené podobě? Děkuji
Dobrý den. Do písemné výpovědi uveďte důvod ukončení prac. poměru (stěhování, změna zaměstnání manžela). Na odstupné mít nárok nebudete, neboť výpověď dáváte Vy, ale podpora v nezaměstnanosti se Vám krátit nebude, neboť dáváte výpověď z pracovního poměru z vážného důvodu a ten ÚP uzná.
Diesel ale u tazatelky by se toto stát nemělo. Neboť kromě stěhování mění i její manžel zaměstnání. A toto je přímo jako vážný důvod zakotveno v zákoně o zaměstnanosti Viz. §5 pís. c) bod 4:
Vážnými důvody jsou důvody spočívající v místě výkonu nebo povaze zaměstnání druhého manžela nebo registrovaného partnera.
Takže pokud toto uvede tazatelka ve své písemné výpovědi, ÚP to uznat jako vážný důvod musí.
Nejsem si jist, jestli bude pro zaměstnavatele vážný důvod stěhování. Jestli je to kretén, tak ho to zajímat nebude. Bohužel to není zákonem přesně definováno a i kdyby bylo, když si postaví hlavu, je to na ránu klackem.
Nemáte pravdu, vážné důvody jsou definovány zákonem o zaměstnanosti, a to takto: Vážnými důvody jsou důvody spočívající v:
1. nezbytné osobní péči o dítě ve věku do 4 let,
2. nezbytné osobní péči o fyzickou osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost) 3a), pokud s uchazečem o zaměstnání trvale žije a společně uhrazují náklady na své potřeby; tyto podmínky se nevyžadují, jde-li o osobu, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu blízkou,
3. docházce dítěte do předškolního zařízení a povinné školní docházce dítěte,
4. místě výkonu nebo povaze zaměstnání druhého manžela nebo registrovaného partnera,
5. okamžitém zrušení pracovního poměru zaměstnancem podle § 56 zákoníku práce,
6. zdravotních důvodech, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání nebo plnit povinnost součinnosti s Úřadem práce - krajskou pobočkou Úřadu práce a pobočkou Úřadu práce pro hlavní město Prahu (dále jen "krajská pobočka Úřadu práce") při zprostředkování zaměstnání, nebo
7. jiných vážných osobních důvodech, například etických, mravních či náboženských, nebo důvodech hodných zvláštního zřetele,
Tak to se omlouvám, je to definováno. Nicméně co jsem napsal o zaměstnavateli pořád platí. Je spousta věcí daná zákonem a když fakt nebude chtít, vůbec nic nenaděláte. 11 měsíců požaduji výplatní pásky, nic. Poslal jsem podnět ke kontrole Oblastnímu inspektorátu práce. Je to už dva měsíce a nic. Neproplácel přesčasy a ani je neuvedl do výplaty. Při odmítnutí přesčasu základ na dva měsíce. Podanou výpověď osobně nepřevzal. Dopuručeně poštou - nepřevzal. Po vypršení výpovědní lhůty nevydal zápočtový list. OIÚP při podání napsal, že nemá žádnou pravomoc jej donutit. Tu má jen soud.
To jen jako veselou historku k táboráku.
Vanade, neplatí.
To, že Vy jste měl smůlu na nekorektního zaměstnavatele, neznamená, že tekto jednaní všichni zaměstnavatelé. A do "vážnosti" důvodu zaměstnavateli nic není. Ta je důležitá pro ÚP při posuzování nároku na podporu v nezaměstnanosti.
Inspektorát práce kontroluje dodržování zákoníku práce a v případě jeho porušování může zaměstnavateli udělit pokutu. Pokud ale jde o dlužné mzdy (nebo část – např. přesčasy), musí je zaměstnanec opravdu řešit soudní cestou.
Jenže platí důležité pravidlo: důkazní břemeno nese žalující strana.
Jako zaměstnanec nemáte nejmenší šanci získat důkazy, že byl porušován zákon. Svědectví kolegů není spolehlivé, ucuknou.
Co mi je platné, že Inspektorát udělí pokutu, když dluží peníze mě? Pak je stát jako správný pasák. Není důležité, že jsem měl smůlu, tady jde o sytémové nedořešení takových problémů. Stejných sviňáren se dopouští spousta jiných zaměstnavatelů a soudu nemáte možnost předložit konkrétní důkazy, protože se k nim nedostanete. Docházkové listiny, výplatní pásky atd.
Soudní cestou můžete pouze zmenšit své úspory, protože prohrajete a zaplatíte právní zastoupení hajzla zaměstnavatele, jehož právník cenu nastřelí do slušné výšky.
Už jsem byl v právní kanceláři a přesně takto mě varovali. To je skutečnost.
Když vám zaměstnavatel z trucu nevystaví zápočtový list, jak chcete prokazovat nárokovanou výši podpory? Nijak, zase vás odkáží na soud. A ten nebude za měsíc.
Já jen popisuji, co může nastat v horším případě.
Ovšem to nejsou důvody pro zaměstnavatele, ale pro ÚP při rozhodování o podpoře v nezaměstnanosti. Zaměstnanec může dát výpověď z jakéhokoliv důvodu, zaměstnavateli tedy není nic do toho, proč zaměstanec končí. Důvod výpovědi uveden být nemusí, pokud však chce člověk získat nekrácenou podporu, pak samozřejmě uvede jeden z výše uvedených důvodů.
Kapko-žel budu odporovat-letos známá dala výpověď (st.zam.-pracovala ve školce) z důvodu stěhování se z o.JH do o.PE -ale přesto že je to vážný důvod podpora je jí krácena!
No já se nehádám ale vím,že třeba žena -samoživitelka s dítětem do 6 roků odmítla pracovat ve 3 směnném provozu a u nás ji vyřadili z evidence pže odmítla práci.asi každý žijeme jinde i přes stejné zákony a předpisy!
Každopádně to krácení podpory je jen trest pro lidi co mění práci,ať již z důvodu ,že jsou šikanováni,že jim výdělektak tak stačí na živobytí atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.