Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodiče se chovají lhostejně - proč?

Od: eddie odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mám problém, který mě velmi trápí a chtěla bych se zeptat na váš nezávislý názor. Vše to začalo, když jsem odešla do Prahy studovat vysokou školu. S rodiči jsem se rozloučila v dobrém, nezpozorovala jsem žádnou neobvyklou situaci. Po dobu, kdy jsem byla v Praze jsem si s nimi telefonovala. Zezačátku byli velmi vlídní, dávali mi najevo, že se těší, až přijedu domů. Po několika týdnech se mi zdálo, že se mnou po telefonu hovoří jakoby bez zájmu. Vím, že moje máma má potíže s prací a bojí se, že o ni přijde, proto jsem to chápala a nepřikládala tomu velkou důležitost. Ani vztahy mezi nimi samotnými nejsou zrovna nejlepší, rozuměla jsem tedy jejich ne moc dobré náladě. Po necelém měsíci jsem se však rozhodla, že přijedu domů. Mamka mi do telefonu řekla jen "Jo, přijeď, jestli chceš...", otec se mnou nemluvil radši vůbec. Po příjezdu do rodného města mě máma čekala na nádraží, aby mi pomohla odnést tašky domů. Vypadala bez zájmu, jako by mě nikdy neviděla. S příchodem do domu přišel další šok, otec mě nepřišel ani přivítat, jen ze vzdáleného pokoje jsem slyšela tiché a bezvýznamné "ahoj". Ani se na mě nepřišel podívat! Tuto situaci jsem už psychicky neunesla a rozbrečela jsem se. Máma tvrdila, že neví o tom, že by se chovala jinak, otec vše omlouval tím, že byl unavený. Před mým odjezdem jsem s mámou měla dobrý vztah, sice jsme se často hádaly, ale také jsme si všechno říkaly a dávaly si najevo náklonnost. S otcem jsem nikdy vřelý vztah neměla, ale aby mě nepřišell ani pozdravit, mi přišlo přehnané. Byla bych ráda, kdybyste mi sdělili na danou problematiku svůj názor, ani jeden z rodičů neuvedl kloudný důvod svého odtažitého jednání, vše to byly jen výmluvy. Teď se ve svém rodném domově cítím ještě více sama než kdy předtím a počítám hodiny, kdy se vrátím zpět do Prahy ...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kt8d5*
hodnocení

2x

Dobrý den, nezávidím Vám Vaši situaci, myslím, že Vaši rodiče mají problém - buď se rozvádějí, přišli o práci, některý z nich je nemocný a také vůbec nevylučuji možnost, že jim nějaká "dobrá" duše z okolí nakukala, že v Praze šlapete (o takovém studentském přivýdělku prošlo několik reportáží médii). Chce to s nějakým (asi s mámou) vážně promluvit. Držím palce :)

hodnocení

2x

Je to sice nepochopitelné, ale určitě důvod je, ale ne vaše chyba. *plac*Víte, manželství je jako samostatný svět. Děti, rodiče a kamarádi jsou tam jakoby součástí, ale i jen na návštěvě. A občas se v tom světě něco zchumelí, nějaká nedobrota. A to se stalo vašim. Něco je rozhodilo tak, že nejsou schopni chovat se normálně.*ee* Možná, že se úplně bojí pohnout, ať z nich nevypadne důvod, proč tomu tak je. A to takový důvod, který by ten svět mohl rozmetat. Bojí se toho. Možná syndrom "prázdného hnízda"? Vy se snažte chovat normálně a usnadnit jim to. Tvařte se, že se nic neděje. Nedolujte z nich důvod. Až to dozraje, řeknou ho. Vím, není to snadné, ale nesnažte se dopátrat pravdy. Budete se muset postavit na něčí stranu a to vůbec není jednoduché, ani možné. Nechte je, oni si to vyřeší sami, vy se jenom tvařte, že je chápete. Doopravdy nemůžete nic.*mala*

amlim*
hodnocení

1x

Většinou to bývají ekonomické problémy,které v nynější době ochromí spoustu rodin. I když by bylo lepší se v těžkých dobách a ty jsou ve spoustě rodin (lidé přichází o jistoty a mají závazky)držet při sobě. To,že jste odešla studovat ,také svým způsobem ovlivní rodiče,neumějí se s tím vyrovnat. Moje rada je. Vím ,že to není lehké,ale je to možné. Je to život rodčů,nejste za ně zodpovědná. Buďte vstřícná,nápomocná jen budou-li chtít.Rodiče si to vyřešíVy se zaměřte na svůj život na svá studia.Ne,není to sobecké,nepomůžete tím budete-li se trápit.Jste mladá máte život před sebou.Moc Vám držím palce,hlavu vzhůru!*placni*

durancea*
hodnocení

1x

Vůbec to neber osobně! Pro rodiče je vše novou situací, Tvé povídání vypadá, že jsi jim vyplňovala jejich život, sama píšeš, že komunikace mezi nimi není nic moc a po tolika letech se nediv. Musí se naučit žít zas SPOLU, bez starostí o to svoje robátko :)) , najednou nemusí řešit, kde jsi byla večer atd., prostě syndrom vyletění z hnízda - hnízdo se zdá být opuštěnější, dítě dospělé a oni musí najít cestu sami k sobě. Plus pokud mají strach o práci, nediv se, že mají třeba i chmury (živit vysokoškoláka není legrace) a jen jsou třeba i díky podzimu ještě unavenější - a holt to před Tebou neskrývají. Pokud jim chceš pomoct, tak se vzmuž :)), překonej se a snaž se vozit s sebou dobrou náladu a radost Ty, je to chytlavé, tím prospěješ Vám všem. Rozhodně si to nevztahuj na sebe, mají právo být unavení (i ze svých životů), aspoň na chvilinku, a buď Ty tím hybným činitelem. (moc dobře vím, jak to myslíš, taky jsem jezdila na VŠ, obdobný pocit jako Ty - touha povykládat, co nového, nadšeného a ono doma nic, všichni sedření - jsem mívala kdysi dávno, když jsem se vracela z výletů. A to máme vztahy taky super)... no a pokud to nepomůže, zkus někdy promluvit jen tak mezi 4 očima, zda se něco děje, jak to mají s prací ap.

lm®

Pod výše uvedené rady se lze jen podepsat.A tak jen dodám,že stejně tak jako Vy byste nebyla nadšená,kdyby Vám rodiče zasahovali v budoucnu do Vašeho partnerského života,tak ani oni neuvítají Vaše montování do života jejich.Ano jste součástí jejich života,ale je rozdíl mezi vztahem mezi manželi samotnými a rodiči a dítětem.

lidka*
hodnocení

1x

Eddie, určitě to souhrn různých důvodů, jak to popisuje kolega i kolegyně v přechozích příspěvcích. Nepíšete, jestli jste jedináček. Ale podle toho, že se zmiňujete jenom o matce a otci, tak to asi tak je, že? Pro ně to musí být veliká změna. Toto prožívá spousta rodičů, když děcko odchází z domova. Ať už to jsou studia a nebo svatba, vždy je to složité. My jsme byly dvě sestry a prakticky obě jsme je odstěhovaly ve stejnou dobu. Já sama a sestra s manželem a dvojčaty. Až vlastně po úmrtí táty mi matka prozradila, že můj milovaný táta se chodil tajně vyplakat do mých věcí ve skříni, které jsem ještě neodstěhovala. A to v žádném případě nebyl táta žádný slaboch - jenom jsem byla jeho zlatíčko. Každý z rodičů to prožívá jinak a je to vždycky zásah do nějakého dobrého stereotypu, který v rodině fungoval. Určitě jste byla prostředníkem mezi rodiči i samozřejmě poutem. Teď se musí vyrovnat s novou situací a také si na ni zvyknout. A určitě se to projeví i v jejich vztahu. Vy jste přijela s novými prožitky a chtěla od nich vidět zájem a pozornost. Ale naopak oni byli zaskočeni tím, že zůstali sami a možná, že najednou si neměli co povídat. A to se nezměnilo ani Vaším příjezdem. Dejte jim čas, hodně s nimi komunikujte i na dálku - ty možnosti dneska jsou. Doufám, že máte doma internet a třeba si posílejte i fotky a hlavně zprávy, co je doma i na škole nového. Uvidíte, že to bude zase dobré. Musíte jim v tom pomoci, aby to nesklouzlo do jejich většího odcizení. Moc Vám přeji, ať se to vše urovná a je dobře, že máte snahu to řešit. Jak? To už je na Vás. Vy nejlépe víte, co jim oběma pomůže. Hodně štěstí a nevzdávejte to! *placni*

doplněno 10.10.09 20:28:

A samozřejmě, jak píše amlim, mohou to být i finanční problémy. I to Vaše studium bude něco stát a mohou mít obavu, že v případě ztráty zaměstnání by to mohl být velký problém. Ale když se chce, dá se hodně zvládnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lhostejný

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]