Já jsem teď ve Skotsku a tady zas v červenci zapadá slunce kolem jedenácté večer. Do té doby je to světlo jak přes den. Je to dáno polohou a náklonem naší planety k Slunci. Proto např. v létě za severním polárním kruhem slunce nezapadá vůbec a v zimě tam mají zase celodenní tmu.
Protože je to blíže rovníku. Kdybyste byla úplně na rovníku, tak tam slunce v 6 náhle zapadne (v podstatě bez stmívání) a ráno zrovna takovým způsobem v 6 vyjde. Na rovníku mají celý rok rovnodennost. V Egyptě to tak ještě nebude, ale v létě tam musí být den zákonite kratší než u nás (až do 23. září - potom je tam už naopak delší než u nás).
Díval jsem se do mapy a Egypt leží více na východ. Možná proto se jim tam dříve stmívá - ale nevím, jaký je časový rozdíl od Prahy. Napadá mě ještě jeden důvod - zřejmě nemají letní čas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.