Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrubá mzda - prohlášení poplatíky - daně

Od: zatimosvc odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

potřebovala bych poradit se mzdou.

Do července 2016 jsem pracovala na základě ŽL jako OSVČ. Z leden - červenec 2016 jsem si vydělala jako OSVČ dohromady cca 210 tisíc Kč. Od srpna 2016, tedy od tohoto měsíce, mám nové zaměstnání jako klasický zaměstnanec. Půj hrubý plat činí 40 tisíc Kč, což mi z kalkulaček vycházela jako cca 29 600 korun čistého měsíčně. Nyní mi však personální asistentka oznámila, že na tuto čistou mzdu dosáhnu ve chvíli, když budu mít podepsané prohlášení poplatníka, abych mohla uplatňovat slevu. Jinak budu mít ještě o 2070 Kč měsíčně méně. Mohu toto prohlášení podepsat, když jsem byla do července byla OSVČ (hlavní činnost) a teď si jí převedu na vedlejší? Nebo bych potom v daňovém přiznání nemohla uplatit slevu 24 tisíc na daně?

Jsem trochu mrzutá z toho, že by mi z 40 tisíc zbylo pouhých 27 tisíc. S platem jsem mj. souhlasila proto, že jsem počítala s oněmi 29 tisíci.

Děkuji za všechny rady.

P.S.: Jde mi o to, zda bych slevu 24 tisíc mohla částečně použít na svojí dosavadní OSVČ činnost (lede-červenec) a zbytek na svoji zaměstnaneckou činnost, tedy mít každý měsíc 2 tisíce slevu.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

V příštím roce budete muset podat daňové přiznání a v něm se všechno srovná. Zaměstnavatel Vám vystaví potvrzení o zdanitelných příjmech a sražených zálohách a tom, za které měsíce jste měla podepsané daňové prohlášení, což bude příloha k přiznání.

hodnocení

0x

Základní sleva na poplatníka je 24.840,- Kč za rok, tj. 2.070,- za měsíc. Prohlášení podepsat můžete a zaměstnavatel Vám každý měsíc uplatní slevu na dani 2.070,- Kč = tedy budete mít mzdu, s jakou jste počítala. Za srpen až prosinec uplatníte slevu celkem 10.350,- Kč. Příští rok podáte daňové přiznání a "zbytek" roční slevy 14.490,- Kč si uplatníte na daň z příjmů z Vašeho podnikání za leden až červenec (24.840-10.350=14.490 Kč respektive 2.070,- x 7 měsíců OSVČ = 14.490,- Kč).*frajer*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]