Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel nezaplatil celou výplatu?

Od: david33 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

poradíte mi prosím? Mám ve smlouvě smluvní mzdu 13 000,- , splatnou ke konci měsíce. Do dnes jsem za měsíc červen dostal 9000,- . Byl jsem ale 8 pracovních dnů na nemocenské. Nevím teď jestli mi zaměstnavatel zaplatil kolik měl. A nevím jak to spočítat.

Moc děkuji za vaše rady

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

To jste obdržel víc, než mi vychází: V červnu jste z 22 pracovních dnů odpracoval 14. Čistá mzda za těch 14 dnů činí 8.273,– Kč.

Zbylých 8 dnů jste byl nemocen, z toho Vám za 5 dnů náleží náhrada mzdy za nemoc (za první tři naplánované pracovní směny není nárok na nic).

Náhrada za nemoc mi u Vás vychází zhruba na 74 Kč za hodinu, za 40 hodin (5 x 8 hodin) vychází na 1.599 Kč.

8.273 + 1.599 = 8.961,– Kč.

Pozor na první odpověď: Výpovědní doba nečiní tři, ale dva měsíce. Ledaže byste měl v pracovní smlouvě sjednánu delší výpovědní dobu.

Kalkulačku náhrady mzdy od zaměstnavatele a kalkulačku nemocenského si můžete stáhnout z webu MPSV (pro Excel).

doplněno 15.08.16 22:46:

Oprava:

74 Kč je průměrná hodinová mzdy, z níž se teprve stanoví náhrada za nemoc. Ta je v tomto případě 66,60 Kč za hodinu. Při 40 hodinách (5 pracovních směn po 8 hodinách) vyjde náhrada za 8 dnů nemoci 1.599 Kč. (Omlouvám se za nepřesnost v původní odpovědi.)

david33
hodnocení

Moc Vám děkuji za pomoc

repkin*
hodnocení

0x
Ve smlouve je hrubamzda, po zdaneni a odecteni tusim prvnich 3 dnu marodeni zdarma to +/- vychazi. Zamestnavatel to poslal spravne. Kontrolu provedete ve vyplatni pasce.
doplněno 15.08.16 11:45: Mate trimesicni vypovedni dobu, takze muzete dat vypoved kdykoliv bez duvodu. Nekde jsem slysel i o dvou mesicich,tak je mozne, ze to zmenili. Kazdopadne to co uvadite.se na Vas nevztahuje. Kde konkretne to najit nevim, ale vim, ze kdyz zadate na googlu vypocet ciste mzdy, tak na to jsou kalkulacky. Spis se divim,ze Vas Vas doktor neupozornil, ze se Vam nevyplati marodit jen 8 dni.
david33
hodnocení

Děkuji. A nevíte prosím, jak to výpočítat přesně? Chtěl bych využít situace a skončit pracovní poměr z důvodu nevyplacené části mzdy.

krtek*

existují na to kalkulačky...ale s tímto neuspějete...jak řekl kolega...je to s největší pravděpodobností správně

krtek*
hodnocení

0x

základní pravidlo dnešní doby...nebrat nemocenskou, ale dovolenou! dovolená je vám placena do 100% nemocenská nikoliv

vanad1*
hodnocení

0x

Lhůta je 15 dní po splatnosti. Tedy do konce následujícího měsíce + 15 dní a pak teprve vzniká nárok na okamžité zrušení pracovního poměru. Nemocenská byla kdy? V červnu? Tak by to ještě mohl dorovnat a jste zase na začátku.

vanad1*
hodnocení

0x

Jestliže teď v srpnu dostáváte teprve peníze za červen, asi bude něco špatně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]