Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poradíte mi prosím? Mám ve smlouvě smluvní mzdu 13 000,- , splatnou ke konci měsíce. Do dnes jsem za měsíc červen dostal 9000,- . Byl jsem ale 8 pracovních dnů na nemocenské. Nevím teď jestli mi zaměstnavatel zaplatil kolik měl. A nevím jak to spočítat.
Moc děkuji za vaše rady
To jste obdržel víc, než mi vychází: V červnu jste z 22 pracovních dnů odpracoval 14. Čistá mzda za těch 14 dnů činí 8.273,– Kč.
Zbylých 8 dnů jste byl nemocen, z toho Vám za 5 dnů náleží náhrada mzdy za nemoc (za první tři naplánované pracovní směny není nárok na nic).
Náhrada za nemoc mi u Vás vychází zhruba na 74 Kč za hodinu, za 40 hodin (5 x 8 hodin) vychází na 1.599 Kč.
8.273 + 1.599 = 8.961,– Kč.
Pozor na první odpověď: Výpovědní doba nečiní tři, ale dva měsíce. Ledaže byste měl v pracovní smlouvě sjednánu delší výpovědní dobu.
Kalkulačku náhrady mzdy od zaměstnavatele a kalkulačku nemocenského si můžete stáhnout z webu MPSV (pro Excel).
Oprava:
74 Kč je průměrná hodinová mzdy, z níž se teprve stanoví náhrada za nemoc. Ta je v tomto případě 66,60 Kč za hodinu. Při 40 hodinách (5 pracovních směn po 8 hodinách) vyjde náhrada za 8 dnů nemoci 1.599 Kč. (Omlouvám se za nepřesnost v původní odpovědi.)
Děkuji. A nevíte prosím, jak to výpočítat přesně? Chtěl bych využít situace a skončit pracovní poměr z důvodu nevyplacené části mzdy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.