Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Záleží co jste si sjednali ve smlouvě. Pokud pracujete na některou z dohod, pak ve Vašem případě Vám šéf volno dát může, ale opravdu nemusí.
Viz. zákoník práce § 77:
Společné ustanovení
(1) Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti musí být uzavřena písemně; jedno vyhotovení této dohody zaměstnavatel vydá zaměstnanci.
(2) Není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak, vztahuje se na práci konanou na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr úprava pro výkon práce v pracovním poměru; to však neplatí, pokud jde o
a) převedení na jinou práci a přeložení,
b) dočasné přidělení,
c) odstupné,
d) pracovní dobu a dobu odpočinku; výkon práce však nesmí přesáhnout 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích,
e) překážky v práci na straně zaměstnance,
f) dovolenou,
g) skončení pracovního poměru,
h) odměňování (dále jen "odměna z dohody"), s výjimkou minimální mzdy, a
i) cestovní náhrady.
(3) Právo zaměstnance činného na základě dohody o pracovní činnosti na jiné důležité osobní překážky v práci a na dovolenou je možné sjednat, popřípadě stanovit vnitřním předpisem, a to za podmínek uvedených v § 199, 206 a v části deváté. U dohody o provedení práce a u dohody o pracovní činnosti musí však být vždy dodržena úprava podle § 191 až 198 a § 206
Takže jedině se s ním domluvit za jakých podmínek by Vás na ten den z práce uvolnil.
Nemůžeš si směnu přehodit s kolegyní, kolegou? Šéfovi se nesmíš divit, protože by mu ta jedna síla hodně chyběla. Volno se dává při úmrtí nejbližšího příbuzného.
Já jsem blbá! Já jsem četla teta! Na dědu by ti volno měl dát!
Nesmí se divit šéfovi? A co to je za kreténa, který nepustí brigádnika na jeden den na pohřeb rodinného příslušníka?
Asi bych se s takovou brigádou rozloučil.
A jaký je rozdíl mezi dědou a tetou? Oba snad patří do okruhu nejbližších příbuzných ne? Někomu může být bližší teta, někomu děda, nicméně v obou případech se jedná o velmi blízké lidi (a to i z pohledu práva).
V zákoníku práce a v nařízení vlády č. 590/2006 Sb., se píše o překážkách v práci:
článek zde:
Zdravím.!
To není brigáda, nýbrž novodobá otročina, jak je dnes zvykem.
Vzal bych si všechny možné potvrzení a doklady o pohřbu rodinného příslušníka..
(kterým byl i děda). Pokud to nebude "šéf" akceptovat, pak je slabomyslný dement a
já bych tuto práci okamžitě opustil.
Nemáte co ztratit.
Pokud si chce vydělat nějakou zlatku, tak proč hned práci opouštět, když tam bude dobré ovzduší a vedoucí se nebude po zbytek brigády po ní vozit.
Pokud to děvče zvládne psychicky /a je to na domluvě a možných provozních podmínkách/, pokud by byl pohřeb dopoledne, tak jít na odpolední směnu. Ale jak píšu, je to o domluvě a možnostech. Nevíme, ve kterém městě se pohřeb koná a kde je pracoviště.
Kde jste všichni vzali info, že se jedná o kuchyň se směnným provozem, aby bylo možno si směnu s někým vyměnit?
Co když je to kuchyň s jedním kuchařem a jednou až dvěmi pomocnými silami, co pracují pouze na denní směnu? To by pak musel jako náhrada nastoupit do kuchyně ke škopku pan šéf.
Na tuto otázku nejde odpovědět neboť tazatelka neupřesnila slovo - brigáda. Toto slovo v zákonech neexistuje.
Pro tazatelku - napadlo mě, zkuste domluvit za vás zástup na jeden den se svou kanarádkou. Navrhněte to šéfovi. Jistě děláte pomocné práce (hlavní kuchařem nejste), tak by to kámoška mohla zvládnout.
Správně už odpověděla KapkaNaděje, částečně i Vilík, takže jsem už ani nechtěla odpovídat. Ale sešlo se tu toho víc, tak přece jen zareaguju.
Tazatelka nenapsala, co míní pojmem brigáda, takže se můžeme jenom dohadovat. I já se přikláním k názoru, že jde o DPP nebo DPČ, při nichž není při překážce v práci nárok na omluvené volno.
I když mne Vilíkova důvěra těší, mrzí mne, že tu rozpoutal hádku. Myslím si, že každý, kdo zde odpovídal k problému, chtěl pomoci → to je podle mne důležité i přesto, že ne všechny odpovědi byly přesné.
A nezatracovala bych úplně ani zmíněného zaměstnavatele. Nevíme, jestli jde o firmu, kde by šlo zařídit prohození směn, nebo jestli jde o drobného podnikatele, který nikoho na zástup nemá. Mohl sice tvolit jinou formu sdělení, ale podle mne bychom museli znát jeho důvody.
Zajímavé je, že tazatelka nic nedoplnila a na odpovědi neraguje...
O omluvu mi nešlo, napsala jsem přece, že mne Vaše důvěra těší. Já vím, že k hádce musí být minimálně dva, a vím, že jste to mínil dobře. Ale výsledek jste viděl sám...
O (částečné) promazání jsem poprosila já. Bylo tu dost reakcí nesouvisejících s dotazem. Myslím, že bylo obtížnější se dostat ke správným odpovědím.
Tak jsem to prostudoval.
Účast na pohřbu prarodiče je osobní překážka v práci odstavce 7c nařízení vlády číslo 590/2006, na které se odkazuje §199 zákoníku práce. Podle tohoto nařízení přísluší zaměstnanci volno na nezbytně nutnou dobu, nejvýše 1 den, s náhradou mzdy.
Ovšem to platí pouze pro zaměstnance v pracovním poměru! Na zaměstnance mimo pracovní poměr (dohoda) se §199 nevztahuje.
Napadlo mě to samé. Myslím, že prarodiče jsou přímí příbuzní.
Tedy to volno by jsi měl dostat. Ale pokud děláš jenom přes léto, tak bych si směnu také přehodila za někoho jiného. Dojdi za vedoucím, ať někoho vhodného kontaktuje /vybere, u koho nebude problém směnu přehodit, ten dotyčný bude prostě ochotný/ a ty půjdeš na jeho směnu. Netratíš alespoň peníze. Kdybys onemocněl, tak za tebe bude muset mít též náhradu a nějak záskok vyřešit. Nemyslím, že by nikoho neměl. Někdy i ten vedoucí musí jít do roboty, aby zabezpečil provoz a to se jim právěže nechce..
Nebudu dávat rady jen malé podotknutí-pravděpaodobně je to na Vás byste se pokusil si kolegou vyměnit směnu,Nevím osobně bych to tak řešil! Ale jem je zajímavé jak tu každý tvrdí kdo je blízlý příbiúzný! je to jen a pouze-matka a otec bratr a sestra.Vše ostatní nejsou blízcí příbuzní byť jde o babičku či dědu-tam by to byli jen v případě že.by dotyčného vychovávali místo rodičů!
Je to v tomto jen na vedoucím,osobně- když jsem byl v pozici vedoucího (už je to dlouho,už bych to nechtěl dělat a jsem rád že nedělám!) ,tak jsem se i v tomto případě snažil vyhovět a dotyčného pustit jakože v tom zaměstnání to nebylo jednoduché!
To je ono. Držet se striktně zákona, ale já považuji z lidského hlediska prarodiče jako nejbližší a důležité osoby vedle rodičů.
Lidi by měli k sobě být trošku vstřícní a vnímaví. Tazatelka /omylem jsem ji přiřkla mužský rod,omlouvám se/ je ještě mlaďounká. Kdoví, s kolika úmrtím blízkého člověka se doposud setkala. To my, životem otřískaní, si již jenom povzdechneme, další náš ze souputníků nás opustil.
Jestli měla slečna hezký vztah k dědovi, neměla by mít kvůli brigádě a nechápajícímu vedoucímu v sobě špatný pocit, pocit ublížení a nespravedlnosti, popřípadě výčitek, že se nemůže s dědou rozloučit. Ta práce za to nestojí. Možná namítnete, že to zvládne, že se svět nezboří, ale ty vzpomínky tady zůstanou a může si vzpomenout kdykoliv v životě, když jí někdo umře a nemusí mít z toho dobrý pocit.
Dnes se ty rodinné vazby zpřetrhávají, stát rozbíjí rodiny, nepodporuje sňatkovost, manželství, jako kdyby rodina byla něco špatného. Zato menšiny jsou in.
Diesel, tento příspěvek je sice pod Vámi, ale není to přímo reakce na Vás, to jenom tak povšechně, i na ,,vilika,,.
Pohanka&Šemík.
Správné řešení to, že se milá tazatelka sebere a podle svého nejlepšího svědomí na pohřeb pojede.
I bez svolení pana vedoucího a za cenu, že z toho budou sankce.
Tak bych to udělala já. Ale jsem již letitá, a o nic se mi nejedná.
Děvče nemá zřejmě peníze a byl by to citelný zásah do rozpočtu.
Viliku, nebuďte tak přísný, puntičkář, berte život s nadhledem. Je ale pravda, že zde na poraďte je dost důchodců. A je také pravda, že nám to někteří dávají pěkně zežrat, že tady pindáme a zdržujeme a na naše vejšplechty není nikdo zvědavý. Nejste jediný, to jste zvolil ještě slušnou formu.
Poraďte mi /nám jinou stránku, třeba se tam přesunu a budu oxidovat tam. Děkuji předem
Pokud píšete, že Pt odpověděla asi v mezích možností nejlépe, tak bych chtěla upozornit na pravidlo Z4, tedy zákaz odkazovat tazatele na jiné stránky - tady si to najdi.
A protože je dovoleno doporučit firmu, nebo výrobek, na základě zkušeností v odpovědi na otázku a nevztahuje se tak k bodu Z3, já z vlastní dobré zkušenosti doporučím firmu, která odpoví ohledně pracovně právních problémů, a tím je firma Aditus. www.aditus.cz
Dotaz směřovat na paní Danu Blažkovou.
Pt, nerada jsem se Vás dotkla, jestli to takto lze, tak omluva. Mě to osobně nevadí, když je odkaz.
Hmm, zemřel děda, tedy osoba velmi blízká. Ač se jedná o brigádu, šéf by měl vyjít vstříc, pokud není "magor" (v tomto případě patrně je. Dobrý šéf si najde záskok za nepředvídatelnou situaci. Já bych se sebral a šel i za cenu následných sankcí.
"pohanka", jenže jsem dala odkaz přímo na citaci zákona, čili na zákon samotný a to je naprosto jediná a přesná odpověď...
ahoj "pohanko", nedotkla, nebojte...
Diesel, když si přečtete druhý odkaz , který uvádí pt ( Nařízení vlády 590/2006 ) , zjistíte, že zaměstnanec má narok na placené volno na účast při pohřbu prarodičů.
Úmrtí
Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne naa) 2 dny při úmrtí manžela, druha nebo dítěte a na další den k účasti na pohřbu těchto osob,b) 1 den k účasti na pohřbu rodiče a sourozence zaměstnance, rodiče a sourozence jeho manžela, jakož i manžela dítěte nebo manžela sourozence zaměstnance a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob,c) nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka zaměstnance nebo prarodiče jeho manžela nebo jiné osoby, která sice nepatří k uvedeným fyzickým osobám, ale žila se zaměstnancem v době úmrtí v domácnosti, a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob
Pokud máš standardní pracovní smlouvu, tedy ne dohodu nebo podobnej nesmysl, tak jsi podle zákona zaměstnanec. Přes to nejede vlak. Děda je nejbližší příbuzný a i na jeho pohřeb se ze zákona vztahuje volno. Každopádně bych se pokusil jít nějakou cestou, aby byli všichni spokojení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.