Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše příspěvku na bydlení, opravte

Od: majka1950 odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, opravte mě prosím, ve výpočtu příspěvku na bydlení. Mě vychází nárok na 2343Kč, obdržela jsem písemě oznámení o přiznání dávky: 277Kč.

Kalkulačka tady:
penize.cz/...

Obrázek vyplnění v příloze.

Jedná se o společnou domácnost dvou dospělých osob(bytové jednotce) v domečku v soukromém vlastnictví. Obě trvale bytem. Žádala jsem v červenci, takže rozhodujicí/příjmy náklady na bydlení:

příjem:

duben:
8 791

květen:
8 791
17 235 (přeplatek za plyn, vybráno 25. 5. 2016)

červen:
8 791
----------------------------------------------
náklady(ele, plyn, vodné):

duben:
1500
4600
460

květen:
1500
3000
460

červen:
1500
4600
460

Výše příspěvku na bydlení, opravte

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

2x

Co kalkulačka, to jiný výpočet, zároveň Vám mohu napsat, co úřednice, to taktéž jiný výpočet.

Podívejte se na www.lovelykodiak1/... na ,,odhalení sladkého tajemství úřednic úřadu práce,,.

30 položených dotazů na výpočet příspěvku pro jednu osobu přímo kompetentním osobám. Pouze osm správných výpočtů.

Viz tabulka ke konci článku.

Takže nejen kalkulačky na internetových stránkách, ale ani pracovníci ÚP, nedokáží dobře odpovědět. Úspěšnost 26,67%.

Myslím, že kalkulačka kterou jste použila na www.peníze.cz je správná.

Záleží, co pracovnice při výpočtu použila, jestli normativní, nebo skutečné náklady.

majka1950
hodnocení

Dobrý den, díky moc za reakci...ale když se na to dívám, pokud to dobře chápu, normativní náklady měsíčně jsou: 6 703 a skutečné průměrné náklady měsíčně jsou menší ale ne zase o tolik: 6027.. Takže to neospravedlňuje nijak tak obrovský rozdíl, jaký úřednice vypočítala nebo ano?...

iz*

Nezvolila jste správný postup, naopak úřednice na ÚP příspěvek vypočetla správně. Je nutné si uvědomit, že přeplatek není příjmem domácnosti, ale že o výši přeplatku jsou nižší skutečné náklady na bydlení.

O přeplatek → 17.235 Kč je nutné ponížit náklady na bydlení za období, v němž byl vyplacen. Jinak by docházelo k tomu, že si lidé stanovením neúměrně vysokých záloh prostřednictvím příspěvku na bydlení "naspoří" na přeplatek.

Nemám právě po ruce kalkulačku, ale při výpočtu "z hlavy", mi z uvedených částek příspěvek vychází kolem 280 Kč měsíčně.

Doporučila bych zálohy na energie vhodně upravit – tak, aby nedocházelo k velkým přeplatkům ani nedoplatkům. Potom nebude docházet ani k velkým výkyvům ve výši příplatku na bydlení.

uska*
hodnocení

2x

Neberu žádné dávky a neumím je spočítat. Napadl mě důvod nižšího doplatku :

Po vratce za plyn vám byla snížena záloha na 3 tis. Nižší zálohu jste zaplatila jen jeden měsíc a opět jste si sama zvýšila zálohu o 1 600,- Kč . Proč? To jste se rozhodla tuto částku spořit u plynárny? Spoření se do výdajů nemůže započíst nebo se snad pletu?

Pozn. 4 600,- měsíčně za plyn nelze protopit v bytové i nezateplené jednotce. Lze protopit pouze v případě, že plyn platí někdo jiný než vy. Asi úřednici nejsou tak hloupí jak se povídá.

doplněno 13.08.16 13:45:

A co tak snížit spotřebu plynu, vody? To vás nenapadlo? Vymykáte se zcela průměru ostatních rodin. Vadí mi, že i já vám musím připlácet na váš nehospodárný způsob života.

Druhá varianta je jít do práce, do lepší práce, mít dvě práce, začít soukromničit a ne žebrat o soc. dávky. To by vám potom na topení stačilo i 2000,- Kč měsíčně. Promiňte, ale vytočila jste mě.

doplněno 13.08.16 13:50:

Plný inv. důchod není překážkou na přivýdělek. Jak vidno, nejste ležák, tak pracujte z domova. Také mám plný ID a ne jeden živňosťák. Tak se snažte.

majka1950
hodnocení

Záloha je na takové výši proto, že když je zima silná, tak potom mi dojde platit jednorázově 20000 a není z čeho to zaplatit, už se mně to stalo, takže si dávám pozor. To co neprotopím zase vrátím v započítaných příjmech, mimo to je tu strop, který splňuji, jak jsem před chvílí zjistila...Takže nikde nevidím důvod, pro tak obrovské snížení.

doplněno 13.08.16 13:47:

V plném invalidním důchodu jistě do práce nepůjdu, protože to není možné. To, že na mě doplácíte je fajn, uvědomte si, že jednou bude zase na Vás doplácet třeba můj syn. Tak se můžete z vytočení zase uklidnit.

doplněno 13.08.16 13:56:

Pokud vám to zdravotní stav umožňuje buďte ráda. Lidé zcela zdraví mají problém najít práci, já mám důchod invalidní a mám léta i na důchod starobní. Své odpracované léta jsem společnosti odevzdala. Navážejte se do jiných, kteří třeba nikdy nepracovali a mě nechejte na pokoji.

plavest*

Jsem ráda, že jste tady napsala, jak přemýšlíte, že je fajn, že na vás ostatní doplácí. Jedna moje zaměstnankyně také topila a topila nestarala se kolik protopí. Pak jí přišlo vyúčtování s nedoplatkem 45000 Kč. Víte jak to snadno vyřešila? Podala žádost o oddlužení. A uspěla. Dopředu ví, že celý dluh nezaplatí, jelikož v zaměstnání končí.( PP na dobu určitou). Ale to nevadí, stačí zaplatit 30 procent.

hodnocení

2x

dobrý den, asi by bylo nejjednodušší vytisknout si váš výpočet a zeptat se příslušné úřednice, která s vámi sepisovala žádost, ta by měla nejlíp vědět, v čem je zakopaný pes, jestli jsou tam např. max.částky pro jednotlivé platby... podle mého názoru jste si to spočítala správně a rozdíl je opravdu velký, za optání to stojí...

plavest*
hodnocení

1x

To je jasné.Máte obrovské náklady na plyn. Žádná rodina,která pracuje a platí si to ze svého takové náklady nemá.Takže vám to úřednice nezbaští. Jsou stropy,kolik vám mohou platit jak u vody, tak u elektřiny i plynu. A já tohle moc dobře znám,měla jsem několik rodin nájemníků žijících z dávek.

Bydlím v rođinném domku čtyřčlená rodina a náklady mam poloviční.Co takhle nějaká brigáda.

doplněno 13.08.16 13:45:

Dorých 17 000kč na které mi stát přispěl.

doplněno 13.08.16 14:00:

Osum roku jsem pracoval s plným invalidním důchodem jako vrátný za minimální mzdu.Vazoneuroza.Teť jsem ve starobním.

majka1950
hodnocení

Dům je stary nezateplený a náklady odpovídají realitě. Když je teplá zima a je přeplatek, tak stejně se do příjmu započítá a příspěvek tím klesne..., takže tohle pravda nebude. Mimo toho strop maximálních nákladů splňuji. Ještě jsem nikdy problém neměla. Problém spíše může být v tom, že je zde prvně nová úřednice, která udělala někde chybu.

plavest*

Náklady neodpovídají realitě. Realita je to, že vytápíte starý barák a chcete na topení peníze ze od státu. Tak se uskromněte a vytápějte jen 1-2 místnosti. Já pracuji a za topení dám 2000 Kč. Dám rovněž méně za el.i vodu.

pohanka*

No jo, to mě netrklo, vždyť já mám 600 za el., a to se říká, že se svítí a televize hraje jak pro jednoho, tak pro dva, tři.

pohanka*

Záloha na plyn je velká. A tudíž těch 17 tisíc je velký přeplatek.

Já mám též nezateplený domek a platím 2100 korun.

A každý rok mi dodavatel hýbe se zálohou, aby byl rozdíl co nejmenší.

.

Mám každoročně spotřebu stejně velkou, i když se říká, že byla letos mírná zima, tak jsem přeplatek neměla.

Majko, Vy tam máte za plyn jeden měsíc 3000 korun, tudíž Vám plynárny tu zálohu snížili? Ale další měsíc je opět na staré výši. Asi jste si zálohu upravili na tu původní?

Pokud 17 235 vydělíme 12, tak vyjde 1436 měsíčně navíc. Myslím, že byste mohli zálohu na plyn snížit o 1200 korun, na 3400.

Malá rezerva Vám tam stejně zůstane.

Jinak, zkuste si zvýšit příjmy nějakými brigádami, pokud Vám to zdravotní stav dovolí, vše bude dražší a dražší a budeme stále něco platit.

Já mám důchod a stejně chodím na brigádu, protože na domku je pořád něco potřeba opravit. Ale jsem sama, tak vy to máte lepší, jste dva. Jinak topím na 18 stupňů, což komu to řeknu, tak se oklepe. Ale já bych víc platit nemohla.

hodnocení

1x
Ve výpočtu děláte zásadní chybu. Přeplatek za plyn není příjem, ale je nutné započítat ho / odečíst/ do nákladů.Do kalkulačky/ penize.cz/... /Zadejte:1. průměr příjmů za rozhodné období/ 3 měsíce/ t.j ve Všem případě 8.791.- Kč2. Stisknutím na symbol kalkulačka doplňte udaje a vypočítejte životní minimum3. V kalkulačce v části náklady na bydlení zadejte průměr nákladů na bydlení za 3 měsíce.Ve vašem případě je to součet nákladů na plyn, elektřinu a vodu, odečtete přeplatek za plyn a vydělíte 3, tím Vám vyjdou náklady pro výpočet příspěvku na bydlení.Výpočet vašich nákladů: 1500+4600+460+1500+3000+460+1500+4600+460=18.080,- 18.080-17.235=845,- 845:3=281,66= 282,-Průměrné náklady na bydlení v uvedeném rozhodném období jsou 282,- Kč.Toto číslo zadejte do kalkulačky do kolonky např. elektřina a vyjde Vám skutečný příspěvek na bydlení který odpovídá písemnému oznámení o přiznání dávky t.j.277,- Kč doplněno 14.08.16 22:26: Takže nemusíte mít obavy že by Vám úřednice příspěvek vypočítala špatně. Většina odpovědí v tomto tématu neodpovídala k věci, t.j. na to co jste požadovali. Doufám, že odpověď je dostačující i když výsledek pro Vás není příznivý.Hezký den!
Výše příspěvku na bydlení, opravte #2

hodnocení

0x

Kde máte započítáno 17 235 (přeplatek za plyn, vybráno 25. 5. 2016). Dříve nebýval.

majka1950
hodnocení

17 235 je započítáno do průměrného měsíčního příjmu.

uska*
hodnocení

0x

Majko, nenavážím se do vás, ale mám jiný pohled na problém. Vy jste i dlouhodobě ve starobním důchodu, takže váš syn je dávno zletilý a nemůže se postarat o svojí mámu? Co druhá osoba co s vámi žije? Ta také nemá příjem nebo je to syn na soc. dávkách? Jen z vás mám pocit, že přemýšlíte jak nejvíce nás všechny podojit na váš bezstarostný život.

doplněno 13.08.16 18:58:

Že jste pracovala je v pořádku a také ze své práce máte vypočten důchod. Tak co chcete po nás? Živit synem se nechcete nechat a námi ano? Stát = my všichni.

majka1950
hodnocení

Syn, když dojede, pomáhá tím, že nakoupí věci do domácnosti, opraví zdarma kdeco, posledně koupil a dovezl nový sporák, nový radiátor..na to bych z důchodu vůbec neměla.. ale živit se nenechávám. Mám své odpracováno i daně za celý život také odvedeny. ID mám pátým rokem. Mám nárok na důchod i bezstarostný sklonek život. Ano, mám zcela jiný pohled na problém, jako Vy.

plavest*
hodnocení

0x

Nerozumím tomu, kdo je ta druhá osoba, která je hlášena k trvalému pobytu. Syn, jak píšete občas přijíždí. Máte měsíční příjem- důchod s vratkou za plyn 14500 Kč. To je přece krásný příjem. Který důchodce to má?

rv*
hodnocení

0x

Syn po vás jednou domek zdědí. Požádejte ho, ať zajistí tepelnou izolaci baráku, výměnu oken. Starý neizolovaný domek má nejen vysoké náklady na otop, ale prostředí (průvan a plísně na prochladlých zdech) v něm nesvědčí starému člověku.

hodnocení

0x
Ve výpočtu děláte zásadní chybu. Přeplatek za plyn není příjem, ale je nutné započítat ho / odečíst/ do nákladů.Do kalkulačky/ penize.cz/... /Zadejte:1. průměr příjmů za rozhodné období/ 3 měsíce/ t.j ve Všem případě 8.791.- Kč2. Stisknutím na symbol kalkulačka doplňte udaje a vypočítejte životní minimum3. V kalkulačce v části náklady na bydlení zadejte průměr nákladů na bydlení za 3 měsíce.Ve vašem případě je to součet nákladů na plyn, elektřinu a vodu, odečtete přeplatek za plyn a vydělíte 3, tím Vám vyjdou náklady pro výpočet příspěvku na bydlení.Výpočet vašich nákladů: 1500+4600+460+1500+3000+460+1500+4600+460=18.080,- 18.080-17.235=845,- 845:3=281,66= 282,-Vaše náklady na bydlení v uvedeném rozhodném období jsou 282,- Kč.Toto číslo zadejte do kalkulačky do kolonky např. elektřina a vyjde Vám skutečný příspěvek na bydlení který odpovídá písemnému oznámení o přiznání dávky t.j.277,- Kč

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]