Nejste přihlášen/a.
Milí rádcové, dcera s manželem se rozhodli, že poletí o příští dovolenou do Mexika. Tak to doma s manželem probíráme a bojíme se, jestli je tam bezpečno. Asi už jsme v letech, možná příliš starostliví, ale přece bychom měli rádi nějaké informace, jak to tam chodí. Děkuji předem. - pt
Pokud nemají v plánu jednání s drogovým kartelem a budou si dávat pozor, aby si nezlomili nohu, můžete klidně spát Ale vážně, i podle MZV je Mexiko pro turisty bezpečnou zemí, pokud se neocitnete ve špatný čas na špatném místě. Ale to se může stát kdekoliv na světě.
Informace Ministerstva zahraničních věcí ČR:
Zdravím, před 4 roky tam byl syn s kamarádem. Také jsme o ně měli strach (co já tehdy přečetla článků o drog. kartelech, hurikánech..). Záleží kterou část M.chce vaše dcera s manž. navštívit. Oni letěli na Yucatán do Cancunu a odtud se přesouvali busem. Byli v Chichen Itza (obrovský komplex pyramid a chrámů),poté Uxmal, Palenque, Teotihuacán, Mexico City, Acapulco, Quatemala -Tikal (v husté džungli, spousta opic, varani), v Belize na malém ostrově šnorchlovali na otevřeném oceánu za přítomnosti žraloků, viděli barakudy, murény, rejnoky, překrásné korálové útesy..Lidé usměvaví, přátelští, veliké vedro a vlhko...byli tam 14 dní a vrátili se nadšení. Fotky odtamtud jsou úžasné, prostě super neopakovatelné zážitky...a to ani nestihli vše, co měli původně v plánu...
"mexiko", děkuji moc za Vaši zkušenost, ty vypsané oblasti by rádi viděli, určitě je to krásný zážitek, ale obavy bych také měla, dokud by nebyli zase doma.
V Mexiku jsem nebyla, ale před několika lety strávila moje nejstarší dcera se svým partnerem půl roku v Jižní Americe. Měli v plánu i Mexiko, ale vynechali ho kvůli tuším prasečí chřipce. (Také jsem měla obavy.)
Pokud se Vaše dcera s manželem nebudou pouštět někam mimo turistické oblasti, mělo by to proběhnout v klidu.
"zajda888", naše dcera je totiž takový cestovatel, slítala, kde co, jí se v Mexiku bude líbit určitě.
Cestovat do Mexika je balancování opravdu na hraně. Velice se tam šíří únosy lidí z Evropy, o čemž byl jeden dokumentární fílm. Naše dodavatelská firma tam plnila kontrakt a za dobu jejich pobytu se staly 2 vraždy přímo v místě. Nikdo nezaručí, že se vám to v takovém pomateném společenství nestane. Lidský život v Mexiku není vůbec nic a bezpečno tam není.
Milí rádcové, ani jsem nečekala tolik odpovědí, děkuji. Vidím, že jsou zkušenosti různé. Mladí by určitě neletěli sólo, ale s nějakou cestovkou se skupinou a s průvodcem, aby navštívili turistické oblasti, ne na vlastní pěst. Ale člověk nikdy neví, to je pravda, to je risk vždy a všude, ale stejně mně to na klidu nepřidá. Uvidíme, jaká bude siruace za rok.
Záleží na oblasti kam se vydají.Máme v Mexiku neteř už přes 10 let má 2 kluky a manžel je také Čech,oba pracují v hotelu a kluci tam chodí do školy a melou španělky,anglicky a česky.Švagrová za nimi lítá každý rok přes zimu a oni ji platí cestu tam i žpět.Jsou na ostrově Cozumel kam také jezdí herec pan Zedníček s přítelkyní.Oni se ani touží vrátit do ČR,chtěji si tam koupit domek,nyní bydlí v nájmu v bytovce. Jinak jezdí na pevninu bez problémů,buď letecky taxi nebo lodí a jsou šťastni nic jim nechybí.
V Mexiku jsem nebyla, ale měli jsme na SŠ vyměnu studentů. Měla jsem tu mexickou skupinu na turistickém kurzu na horách. První, co se ptali, v kolik hodin poteče voda. Když zjistili, že pořád a že máme i kohoutky na teplou vodu, zajímali se, který den v týdnu jim ta teplá poteče. Jinak už druhý den se sháněli po kostele. Tak jsem je svezla pomocí lesácké techniky do kostelíka v jedné podhorské obci. Pan farář si oživil latinu a oni mu na oplátku vystřihli před oltářem takovej gospel, že to bylo slyšet až na náměstí. Dodnes místní na naše Mexičany vzpomínaj. Co bylo zajímavé, jak pořád cucali malé hliněné nádobky s džemem. Dali mi jednu plnou nějaké marmelády, ale něco tak šíleně pálivého, jsem dosud nejedla.
Doporučuji milou a čtivou knížku Jardy Lhoty: O horách, řekách, slonech a lidech. Mexikem to začíná.
Autem jsme projeli od Tijuany na severu po Los Cabos na jihu Mexikem - Baja .Velkem pul roku Pouze 2 zeny a 4lete dite, spali pod stanem,jak v campu,tak divoce ,v aute,hotelich, u novych mexickych znamych v domech .Kazdy nas strasil,ze nas urcite nekde zabiji .Poznali jsme spoustu noveho,pro nas neznameho ,nasli pratele navzdy ,meli krasny cas.Jidlo neni problem,na prvni pohled se zda treba v Tijuane spina,ale uklizi casteji v obchodech ,nez u nas a nesetkali jsme se se zapachajicima a spinavyma ,,banos tak ,jak zapachaji a jsou nechutne u nas v centru Prahy a Metru.Maji jiny system.
Jsou tam celkem caste vojenske kontroly,kde zapisi SPZ,znacku auta,pocet lidi a prohlednou a kdybyste se nahodou ztratili,asi by vas nasli lepe nez jinde.
Jako vsude po svete,pokud nepolezu do neznamych koncin s podivnyma lidma je zde mozna bezpecneji ,nez v centru Prahy.
Znama cestovala sama s batohem v centralnim Mexiku sama a take bez problemu.
Z Baja doporucujeme Tijuana ,Ensenada ,Mulege, San Jose de Cabo a dalsiiiii
"ak", to Vás obdivuju, pustit se i s malým dítětem, ale je jedině dobře, že jste cestovali, zážitky Vám nikdo nevezme a jsem ráda, ze pěknou zkušenost.
Včera jsem mluvila s dcerou, určitě by jeli se skupinou a průvodcem, aby za dva týdny stihli vidět hodně památek a zajímavostí. Jinak chodí do práce a tolik volna není. Zatím našla nabídku na 15 dní s vnitřními mezi lety (to už má zkušenost před pár lety z Egypta, kdy měli mezilety a týdenní jízda lodí po Nilu až k Súdánu).
Nyní přílet do 1/ Mexico City (3 dny), pak 2/ Teo Teyhuacan, 3/ Puebla, 4/ Cholula, 5/ Oaxaca, 6/ Mitla, Tule, Tehuan Tepec, 7/ Sumidero, San Cristobal De Las Casas, 8/ San Juan Chamula, Zina Cantan, 9/ Ageua Azul, Palenque, 10/ Campeche, 11/Kabach, Ux Mal, Merida, 12/ Izmal, Dzidzantun, 13/ Dzilam De Bravo, 14/ Chichen Itza, Valladolid, 15/ Cancun, pak let domů Brusel. Tak je to přehled zajímavostí přes celé Mexiko, myslím dobrá volba. Uvidíme, co bude dít ve světě za rok.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.