Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
objednal jsem si něco přes inzerát na dobírku. Samozřejmě mám trochu nahnáno, co bude v balíčku. Všeobecně se doporučuje zkontrolovat zásilku před převzetím. Co to přesně znamená?
Předpokládám, že se myslí pouze kontrola balíčku, zda není otevřen. Rád bych naopak měl svědka (doručovatele), když otevřu balík a bude tam cihla, aby mi to dosvědčil. Jde to?
díky
No doručovatel zodpovídá za to, že je balíček do přepravy přijmán bez zjevného poškození a není nebezpečný, stejně jak ho převezme jej musí předat na druhé straně zákazníkovy .. to co v balíčku je jej vůbec nezajímá - v případě, že to není věc co je v přepravě zakázána, to je věc mezi odběratelem (vy) a dodavatelem (obchod) ..
Na internetu nakupuji běžně, i na inzerát, nikdy jsem neměl žádný problém. Ta cihla na dobírku, to myslím není nic tak běžného, aby se člověk musel stresovat. Naprostá většina lidí je poctivých.
Pošta ti nedovolí otevřít balík před převzetím, jedině zkontrolovat neporušenost obalu. A nejspíš ti nebude chtít dělat svědka - není to rozhodně jejich povinnost. Chceš-li svědka, obstarej si ho sám.
Na netu nakupuji dlouhá leta. Bohužel, já mám jednu patnou zkušenost a to právě s onou cihlou. Kdysi dávno, před lety (snad 10 let zpět?) mi místo telefonu přišla obkladačka zabalená do deky. 3la jsem podat TO, nicméně částka byla pod 5000,- policajti se mi ještě vysmáli, co chci, když kupuji od neznámého člověka a nic neřešili. Dobírka šla na účet, jehož majitel musel být snadno zjistitelný.
Ale k Vašemu dotazu - zkontrolovat obsah nelze, sama jsem se dotazovala na poště, pošta je jen přepravce.
Všichni mají pravdu. Můžete kontrolovat pouze obal, jestli není poškozený. Dokonce i u normálního internetetového obchodu píší, že musíte zkontrolovat obal. Pokud by byl poškozen, máte právo zásilku nepřevzít a musíte s dovozcem na místě sepsat protokol proč balík nepřevezmete. Ale obsah můžete kontrolovat až doma a v případě nějakého problému, okamžitě reagovat emailem, fotem a tak podobně. Svědka si můžete na poštu přivést, tam balík otevřít až po převzetí, ale nebude Vám to k ničemu, protože Vám to žádný zaměstnanec nepodepíše. Takže to samé můžete udělat doma.
Pokud nakupuji v novém eshopu nebo od neznámého obchodníka, zeptám se, jestli by bylo možné osobní převzetí zboží, kdy a kde je možné si pro to přijet. Obchodník s cihlou asi tuto možnost nenabídne nebo se může vytáčet, že to není možné.Po ověření si objednané zboží stejně nechám zaslat poštou a zatím nebyl žádný problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.