Nejste přihlášen/a.
Vážení rádcové, zajímal by mě váš názor. Letošní prázdniny jsme utratili cca 20 000,- za různé výlety s vnučkama. Manžel tvrdí, že bychom spíš měli holkám víc šetřit třeba na vzdělání, na bydlení a podobně. Já si naopak myslím, že děti zážitky potřebují a kdo ví co bude za 20 let. Jak to máte vy? Děkuji za váš čas. L
Já jsem dědila. Nebylo toho zas až bůhvíjak, ale něco jsem si nechala na vybavení bytu a něčím jsem podělila dcery. Starší také použila na vybavení bytu. Mladší jsem nabádala, ať to schová na horší časy, až bude potřebovat na vybavení svého bytu. Když jsem ale viděla, že se tak rychle usazovat nebude, uvědomila jsem si, jak hodnota koruny jde do kopru, že za pár let za ty peníze koupí snad jen sadu talířů, řekla jsem ji, ať ty peníze procestuje, ať vidí svět. Fakt procestovala. Je zajímavé, že když studovala a dostudovala a začala se usazovat, že jí ty peníze nechyběly. Nelitovala, že je procestovala.
Dobrý den. Bez peněz se špatně žije... otec dětem nenašetří a ani matka nemá z čeho. Takže já bych se to snažila vyvážit. Zážitky ano, ale nikterak drahé, ale na druhou stranu bych i šetřila. Děti nepotřebují drahé zážitky, ale bez peněz se například nedá vystudovat vysoká škola. Takže aby to nedopadlo tak, že v devatenácti letech budou vaše vnučky vzpomínat na to, jaké to bylo fajn na těch výletech, ale sen o vytoužené vysoké škole si budou muset nechat jen zdát...
eulalie
Já bych se nechtěla dožít, že vnoučata nemohou jít na vysněnou školu z důvodu financí. Již dnes je VŠ velká pálka a budete to ještě horší. Jezdíme s vnoučaty hodně my i rodiče, ale útrata není velká. Z domu beru svačinu + krabici nakrájeného ovoce + pití pro každého, to vše v chladící tašce. Na výletě se málokdy jde na oběd, maximálně na polívku + se dokoupí pití + mlsek, obyčejně zmrzka. Obyčejně v 17.00 hodi je doma oběd, den předem uvařený. Takže útrata za jídlo na výletě je minimální, doma se musí jíst také. Na vstupech se ušetřit nedá. Nejezdí se na výlety pá + so + ne, ale pouze jeden výlet za víkend. Zbytek volna je les, rybník, bojovka, táborák atd. Záleží na počasí. Hodně utratíme v zimě za skipasy. ALE..
mám jeden účet pro vnoučata. Je na mé jméno, šetříme jim na studia. V budoucnu se uvidí, kdo budete penízky potřebovat. Rodiče jim také šetří na svých účtech. Takže vaše výlety bych omezila a vnučkám i šetřila.
Omlouvám se všem ale body už jsem rozdala, děkuji. L
Holky mají stavebka, nějakou korunu mít budou ale děda si myslí, že místo výletů mohly mít víc, taky si myslí, že třeba nemusela ta starší dostat tablet , já dnes techniku považuji za nutnost, zrovna tak považuji za nutnost některé interaktivní hračky, spoustu knih co jsou dnes dost drahé, lego a taky boty sice drahé ale kvalitní, tepláky na chalupu a obyčejné tenisky koupím klidně na tržnici nebo v sekáči.
Eulálie ta starší chce být řidič autobusu a ta mladší popelář, tak abych na tu školu nešetřila zbytečně i já věřím, že to časem přehodnotí. Vstupenky jsou všude dost drahé, třeba Vida je 2dospělí + 2 děti do 15ti let 490,- k tomu 1x ZTP za 110,-, ZOO + DINOPARK 440,-, hvězdárna 500,- a to bylo ZTP zdarma, Buchlov hrad 250,-, a td. vždy stejný počet lidí, k tomu nafta, oběd (dělat si doma řízky na cestu a jíst je na lavce to jsem ochotná tak 1 výlet).Na výletech kupujeme jen ty turistické známky, žádné hračky a předražené blbosti. Ale já na rozdíl od manžela nevidím důvod, proč nedopřát dětem 1x za rok pouť kde za 2h utratí na atrakcích 1000,- a to rozhodně nebyly na všem.
Tak nevím, asi se budu muset zamyslet a taky by mi mohli přidat na důchodu. Jenže já si říkám, nač čekat když nás může už za hodinu přejet auto.
Liduš, obdobím, kdy dítě chce být popeláře, řidičem autobusu, případně policistou, si asi projde každý. Starší dítko se asi až v páté třídě základní školy zmínilo, že by chtělo být lékařem. Spočítala jsem si, že k vystudování takového oboru by to chtělo aspoň půl milionu Kč...Mladší chce být zatím jen princeznou. Takže mě asi čeká šití nějakých princeznovských šatů. Letos jsem bohužel musela omezit návštěvy jakýchkoliv akcí - žádné vstupy do hradů, zámků, zoo apod. Jídlo pouze z domova. Návštěva lesa je většinou zdarma. Sběr hub je taky zadarmo. Nedá se nic dělat, peníze netisknu.
Liduš, ahojky, zrovna Vy řešítře diléma vnoučat a mladých. Doprčic. Vy potřebujete lepší vozík a ještě pár nutných pomáhátek a přes tyto naléhavosti se staráte mimo. Klobouk smekám, na kolena padám, aspoň pohlazení posílám. Úcta!
Dam já si nikdy nemyslela, že dcera s holkama zůstane sama na soc. dávkách. Nebojte, já myslím i na sebe ale nové tělo není nikde k sehnání a to, že jsem si koupila na chalupu sedátko do vany je mi prdlajs platné, stejně do ni bez pomoci nevylezu. Mějte se krásně. L
Jo, některé souběhy jsou nepublikovatelné, pak si ani nevšimnem, že občas svítí sluníčko, dneska v Ov taky zataženo, no co už..
Liduš, podle mě byste se měli s manželem zaměřit spíše na jiné věci, které děti mohou obohatit a moc nestojí.
Pokud například žijete na vesnici a máte domácí zvířectvo a děti jsou z paneláku a podobně, zkuste jim ukázat hospodářství, zahrádku, okolní přírodu, vemte je do lesa, atd., už to je obohatí, ať to všechno neznají jen z obrázků, ale také na živo. Děda je může vzít i na houby.
Věnujte jim spíše svůj čas, povídejte si s nimi, najděte si čas na různé hry, například karty, člověče nezlob se, hrajte se bavte se s nimi, na tyto zážitky se vzpomíná nejlépe. Důležité je, abyste si našla čas vy, i děda. Zkuste se obohatit i domácí stravou, něco připravte, zkuste jim ukázat a trochu naučit i něco praktického, co se jim v životě neztratí.
Výlety bych organizoval s mírou. Občas je někam vezměte, ale zase to nepřehánějte, mělo by to mít pro ně své kouzlo, nezapomeňte fotografovat, naplánujte i něco nenáročnějšího u vás doma nebo okolí ( trochu "zálesácké" povahy - spaní ve stanu, koupání v nějakém malém bazénku, opékání buřtíků a jiné...)
Pokud můžete, nějaké peníze zkuste dát stranou a našetřit je pro další potřeby vnuček, nemusí a ani nemělo by to být ale mnoho, spíš to pojměte jako překvapení, ať děti zase nenabydou dojmu, že jim ZAPLATÍTE VŠECHNO, učte je znát hodnotám peněz, vemte je na nákup a zdůrazněte, jak je potřeba uvažovat, občas jim něco můžete koupit lepšího a zdravějšího, co jim rodiče dovolit nemohou.
Přesto byste ale měla myslet na to, že v první řadě byste měla mít vy a manžel, vy jste si děti nepořídili a také by se měl trochu snažit tatínek vnuček spolu s maminkou, ti jsou hlavní, nemělo by to být tak, že si na něco zvyknou a vy budete všechno dotovat, a podporovat je v jejich nečinnosti.
Pokud už jste v důchodu, měli byste si užít kromě vnoučat s manželem i něco vy, na co jste celý život neměli nebo nestihli.
Lidus. Víš, že to máme dost podobné? Já ty vnoučata mám tři. Po výletech po ČR s nimi toho najezdím hodně moc. A stojí to taky hodně moc. Ale stojí mi to za to . Přesně jak tu někdo psal, zatím jsou menší a tak je to se mnou baví. Takže si fakt užíváme. No, někdo jim musí ukázat, jaké to je spát pod širákem, ráno ještě za šera se jít vykoupat do písáku a v noci se zase koupat. Pěkně na nahato
. Tuhle jsem si taky říkala, že jsem letos neušetřila "na horší časy" ani korunu. Nu, což už. Třeba mi to ta drobotina jednou až vyroste vrátí. A když ne? Tak se nedá nic dělat. Ale ty úžasný zážitky s nimi mi nikdo nikdy nevezme. A oni budou snad s láskou vzpomínat na svoji bláznivou babičku Klotyldu
Říká se "Být nebo mít". Šetření bych nechal rodičům a vnoučata bych vozil na výlety. Nemusí se zrovna rozhazovat, dětem dá víc procházka po lese než hogo fogo zábavní park kam pojedou 300km autem... Tím se ušetří a dětem bych koupil třeba kolo, nářadí do dílničky atd.
Holky mají matku,ta nemá z čeho šetřit, otec je nepoužitelný, zadlužený, když si děti bere a jde s nimi třeba do ZOO, dostane na vstupné od svých rodičů nebo od nás. Nejezdíme daleko, hledám na internetu co je v okolí ale vstupné je poměrně vysoké i do té ZOO, na hrady a zámky, skanzeny... 6ti letá vnučka sbírá turistické známky a reklamní brožury z míst co navštívila, sama si pak hledá na nettu kam by chtěla. Máte pravdu, uvařit guláš v kotlíku nebo noční výlet s krásnou oblohou plnou hvězd a rybníkem plným žab je super, to se nám moc líbilo a nic to nestálo ale další den (díky té hvězdné obloze a babiččině neznalosti souhvězdí) jsme byli na hvězdárně a tam už to zadarmo nebylo.
Díky víme. Sice jsem na hvězdárně byla za blba jelikož vnučka nahlásila, že jsme viděli padat 4 hvězdy a slečna ochotně vysvětlovala, že hvězdy nepadají, co je to meteor a co meteorit a vnučka s pohledem na mě řekla, babi tobě asi uletěl mozek, že to nevíš. Další chyba byla s kuřátkama, o cestě na Mars raděj nemluvit, no zkrátka babička holt bude muset některé věci dostudovat, těšilo mě, že děda také věděl prd.
Kdybych byla na Vašem místě,tak bych si to s vnoučaty užila dokud můžu,protože člověk nikdy neví ...a taky už to třeba nemusí příště vyjít,můžou být zdravotní problémy atd.To šetření pro děti bych nechala na rodičích,my taky dětem šetříme a ukrajujeme si tkzv.od huby,a potřebujem peníze na opravy domu atd.,ale snažíme se aby nějakou korunu v budoucnu měli,ikdyž si někdy říkám,aby to za těch pár let mělo taky stejnou hodnotu,ale to už je další otázka. Jinak jste museli hodně projezdit podle vaší utraty na výletech ,ale je fakt že nás vyšel jeden výlet se vstupným,jídlem atd asi na 1500kč.Jinak být vámi a pokud samozřejmě máte chut a nějaké penízky navíc,tak bych určitě něco dětem šetřila a pak jim to v budoucnu jako babi a děda dala.
Ono je to vlastně jedno. Nám jako děckám nikdo peníze nešetřil ani s náma nikdo nejezdil na žádné výlety a nezařizoval nám žádné zážitky a taky žijeme. Život jde pořád dál s penězi i bez peněz, se zážitky i bez nich...
No vidíte, já mám 55 let a rodiče nejen dle možností šetřili (spoření mladých asi 18 000) ale jezdilo se vlakem nebo autobusem na výlety, ZOO, hrady, divadla, cirkus, většinou jen s maminkou a její kamarádkou s dětmi, od ROH byly tehdy u jejich podniku vstupenky za pusu nebo zdarma a mnohdy to bylo i s dopravou. Já i sestry na to dnes vzpomínáme.
Liduš, musíte to dělat, jak to jde. Něco na výlety, něco šetřit. My s vnoučaty toho moc nepojezdíme, ale rodiče jsou aktivní a stále s dětmi někam jezdí, my máme holt zahrádku a nějaký ten rok na svém hrbu, takže spíše vnoučatům šetříme. My nebyli nikde na dovolené a přesto jsme utratili peněz, jak želez. Musela jsem si dát dělat nové brýle, takže 20 tisíc, manžel nové zuby, přes 3 tisíce, doplatek za plyn, 9 tisíc, na podzim to bylo nové topení, to už ani nemluvím... Není to každý rok takové, ale počítat se musí se vším. Takže dokud zvládáte výlety, dopřejte jim zážitky, budou mít pěkné vzpomínky na babičku a dědečka. Až nebudete schopni jezdit, budete víc šetřit. To je můj pohled.
Vnoučata zatím nemám , ale když byly moje holky malé , tak jsme absolvovali nějaký výlet alespoň jeden den nebo půlden o víkendu . ( hrady , zámky , hory, ap. ) . Beru to jako investici do všeobecného vzdělání. Naučily se znát česko, učily se komunikovat s lidmi , kteří byli mimo okruh rodiny a školy , učily se samostatnosti . Je to už spoustu let a pořád si to pamatují .Přestaly s námi jezdit kolem 13- 14 let. To, co do nich vložíte v dětství je celoživotní generačně předávaná zkušenost , která se nedá penězi vyvážit. Když šetřit , tak jedině na vzdělání , ale na to budete mít dost času až s Vámi děti přestou na výlety jezdit.
Já bych 20 tisíc ušetřila. Nebo aspoň část z toho. Ale má to svoje důvody: v budoucnosti budu velké obnosy peněz potřebovat (stavebko za celý rok - za 4 měsíce, nový notebook - než kiksne ten současný, hypotéka - do 5 let, zubní ošetření - časté částky kolem tisíce, dvou průběžně, auto - do 5 let). Pokud takové výdaje nemáte a máte fin. rezervy, není proč šetřit na zážitcích.
Jsem ráda, že jste si potvrdila, že děláte správně. Uvažuji, jestli i já, když to dělám opačně... problém je ten, že když mi selže notebook (vypadá, že to bude každou chvíli), mám problém v práci - neudělám ji (a nebo mi bude trvat 2x déle). Když nebudu mít na zubaře, když budu v důchodu pod mostem, tak mi budou výlety k prdu. Možná bez toho auta se obejdu asi jo
Kolikrát si říkám, jaké mám štěstí, že mě většinou moje zážitky moc nestojí, spíš naopak. Do Skotska, Anglie a Španělska jsem cestovala jako au-pair, na náklady jsem si vydělala. Plno zážitků mám s dětmi, které hlídám, a ještě z toho mám pár kaček. Letos dělám práci u rodičů na baráku, za kterou mi mamka něco dá. To se nepoštěstí každému
Hypotéku nemáme, PC i notebok co na něm právě píši mají 10 a 8 let, zatím fungují dostatečně, auto je loni nové a já věřím, že vydrží až do smrti, zubař-zatím vše na ZP, vím, že se to může rychle změnit. Jenže já jsem nemocná 32 let a dnes si říkám, že jsem měla žít jinak dokud jsem ještě chodila. Pravdu má Sebod, já si ty výlety užívám a vnučky také, pravda z některých nemám nic, rozhledny jsem nebyla ani na jedné, čekám pod kopcem ale jsem ráda, že tam jsem. Celý život jsem stále myslela na zadní kolečka a dnes vím, že nutně potřebuju jen ty na inv. vozíku a kdo ví jak dlouho ještě.
Z příspěvků jsem nabyla přesvědčení, že šetřím dostatečně a dobré je si něco užít, věřím, že vnučky na to budou vzpomínat až tady jednou nebudu.
Všem moc děkuji za příspěvky. L
Manžel tvrdí, že bychom spíš měli holkám víc šetřit třeba na vzdělání,
Už jsem na to přišla jak to vyřešit, aby vlk se nažral a koza zůstala celá Liduš, asi vám od srpna přidali pár korun, odhadnu 400,- Kč. Navyšte platbu na st. spoření o 200,- Kč každé vnučce. Manžel bude spokojený, že se holkám více šetří a vám doma z rozpočtu na výlety neubude.
Uško přidali málo, zvedl se nájem ale nápad to byl dobrý. Letos i loni jsem na výlety použila peníze z přeplatků, v Brně ušëtřím na vodě a elektřině (4 měsíce jsme na chalupě), na chalupě ušetřím hlavně za plyn jelikož jsem zakázala sahat na čudlík plynového kotle a topí se dřevem jen tolik aby barák nevymrzl, stejně sem jezdí v zimě jen manžel na jeden den, za vodu jelikož je vlastní studna a elektřina jelikož je fotowoltejka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.