Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Od 1.června jsem si zažádal o předčasný duchod. Vyřizování je zdlouhavé Musím doložit chybějící doklady. Mým jediným příjmem je 1.stupen invalidního duchodu. Mám taky své uspory ze kterých čerpám na své nutné výdaje. Pokud mi nebudou stačit mé uspory než mi bude vyplácen předčasný duchod mužu zažádat stát o peníze? Jaké jsou podmínky na vyřízení a tyto peníze mi potom odeberou z duchodu? Děkuji
Na zálohu důchodu není ze zákona nárok a Česká správa sociálního zabezpečení nemá povinnost zálohu poskytnout. Záloha může být poskytnuta až ve chvíli, kdy je zřejmé, že na výplatu důchodu budete mít nárok (získal jste potřebnou dobu pojištění a splnil další podmínky stanovené zákonem). Poskytnutí zálohy se řeší individuálně případ od případu a neexistuje obecně definovaná lhůta, kdy se záloha poskytne.
Zákonný nárok na zálohu není. Vzhledem k tomu, že zde více jak rok přemýšlíte jak vychytat všechny možnosti - pracák, ID, práce, předčasný důchod, jak z přítelkyně vymoci peníze atd., tak za tu dobu jste mohl chybějící doklady poshánět. Až dodáte veškeré podklady, teprve vám začne běžet lhůta k vyřízení důchodu.
Nyní žádat o zálohu nemá smysl. Ještě nemáte ani vyměřený důchod, ani nevíte, zda vám bude přiznán.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.