Citronka nebo citron?

Od: Datum: 10.08.16 10:10 odpovědí: 17 změna: 11.08.16 10:14

Dobrý den,
obsahuje citronka vitamíny jako citron nebo vůbec ne?

Jaký má citron obsah vitamínů v porovnání třeba s jablkem či jiným ovocem? Sousedka se mi smála, když jsem se jí zmíňila, že používám citrony kvůli vitamínu C, že prý skoro nic neobsahují. Nezdá se mi to. Vždycky se doporučovali.

děkuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 10.08.16 10:22
avatar

Záleží, jakou máte citronku. Některá kolem citronů jen běžela. Jiné jsou 100% šťáva z citronů, z těchto jsou některé z koncentrátů, což také není úplně ono.

O těch citronech se traduje cokoliv, ale také jsem slyšela, že oproti jinému ovoci (jablka, kiwi snad?) nejsou na tom nejlépe. Ale zdravý člověk s vyváženou stravou získá z jídla denní dávku vitamínu C bez problému ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: wamp®
Datum: 10.08.16 10:22
avatar

Dobrý den.

Citrónka neobsahuje žádný citrón.Pouze chemii.

Citrón je jeden z nejlepších přírodních prostředků s obsahem vitamínu C.


Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 10.08.16 10:34
avatar

Nevím jak to kde máte, ale v naší sámošce jsou citrony za cca 80 kč za kilo. *sok* Tak to se tedy minu! A bez citronu se obejdu. Citronka je pro mě chmie a jestli má vitamín C, pak také chemický. Čistou šťávu z citronu by nikdo nezaplatil. Ale sklenička, ta je dobrá na ocet. A ve skleničce od limetky mám jablečný ocet. Klidně, bez citronu, za tyhle šílené peníze, můžu žít. Ať mají vitamin nebo ne.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: ruze®
Datum: 10.08.16 17:57
avatar

Už dávno vím,že jiné ovoce i zelenina má více vitamínu C a není tak drahá,jako nyní citróny. Množství vitamínu C - na 100 gr. takže kam se ,,hrabe,,citrón? :--)) Citrón jsem dnes použila pouze na dochucení čočkové polévky.
Šípek 2000mg/100gr.
Černý rybíz 200
Kiwi 90
Brokolice 90
Červený rybíz 80
Papája 60
Pomeranč 50
Citrón 40
Květák 40

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 10.08.16 11:21
avatar

Chemický proces je proces přírodní, zcela přirozený. V citronu je kyseliny citronové (citronky - což nic jiného není) 8%, takže vylisováním šťávy moc ekonomické není. To že průmyslově se získává z plísně Aspergillus niger je proto, že je vysoký výnos. Obojí vzniká přirozeným přírodním procesem. "Chemické šílenství" se dobře prodává a pěkně se tím oblbují lidi.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: jentak
Datum: 10.08.16 15:15

V těch plastových citróncích je opravdu jen chemie a citronové aroma. Kdežto třeba v Kaufu mají asi tak 0,5 l- 1l láhve s opravdovou šťávou z citrónu. Jsou to zelené láhve. Tak se podívejte, ve stejných ale 1/4l láhvích mají i šťávu z limetek. Až tam půjdu, tak udělám fotku. Koukněte se na složení na etiketách a budete mít jasno.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.16 15:48
avatar

A z jaké chemické látky se ta "citrónka" získává? Kyselina citrónová je jen jedna a jestli ji získám 10 kapek z citronu nebo 1000 kapek vyprodukuje nějaká plíseň mi nepřipadá jako chemie. To aroma může být sporné, zbytek je humbuk.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: pb®
Datum: 10.08.16 20:31

Ano, chemicky je možná kyselina citrónová jen jedna, nicméně analýzou lze zjistit její původ, tedy jestli narostla v citrónu nebo byla vyrobena z plísně, stejně tak lze zjistit, zdali je alkohol/ocet kvasného původu či nikoliv, jestli hovězí maso je z Argentiny, z divočáka nebo domácího vepře atd. atd. Takže nějaký rozdíl tam přeci jen bude, když na tom principu fungují chemické metody.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.16 21:02
avatar

Ano, pokud mají referenční vzorek. Chemicky je olovo-olovem a dusík-dusíkem.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pb®
Datum: 10.08.16 15:56

Vaše úvaha je nesprávná. Vitamíny z potravin jsou pro organismus lépe vstřebatelné než připravené uměle. Potřebná dávka vit.C se uvádí různá, od stovek mg po několik g denně. Tolik té citronky nemůžete za den spotřebovat, abyste měla dostatečné možství vit. C. Citronka vždy bude průmyslově vyráběná, i kdyby to byla opravdu citronová šťáva, bude mít v sobě alespoň konzervanty. Ale většinou je citronka kys. citronová, některá možná obohacená o kys. askorbovou, tedy vit.C. a každá zcela jistě obohacená o konzervanty, které přijímat tělo nepotřebuje a škodí mu. Za mě tedy i kdyby citrony stály mnohem víc, svinstvem z flašky bych je nenahradila. Tolik jich zas nespotřebuju nebo se dají dobře nahradit momentálně levnější limetkou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.16 16:24
avatar

Jak uměle? Vždyď to produkuje živý organismus. Jaký rozdíl je mezi vitamínem C z citronu, který mimoto není místní odrůda a sklízí se nezralý, špenátem, paprikou nebo právě plísní? Ta kyselina citronová se nevyrábí z ropy a konzervovat "konzervant" už je úplně mimo. Proto svou úvahu za správnou považuji.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 10.08.16 18:45
avatar

Wlezley-vysvětlete proč teda při použití citronky jsou zdravotní problémy ale při použití citronu ne?

Zkrátka a jasně-z dietetického hlediska je lepší do čaje atd CITRON než citronka!Dokonce jsem přišel na to,(moje to ještě neví!) když dělám čočku na kyselo "okyselím" citronem navíc tak je o fous chutnější než octem nebo citronkou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.16 19:58
avatar

Protože to už řešíme aromatické látky. Ocet bude také jiný (řekl bych, že hodně) když ho udělám třeba z Pálavy ;) Stejně můžeme polemizovat: citron nebo limetka? citron nebo zázvor? Já se nepřu, co je lepší jen konstatuji, že kyselina citronová je kyselinou ať už se získává jakkoliv.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: balzerka
Datum: 10.08.16 20:16

Čočku na kyselo je nejlepší okyselit lákem z okurek.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ruze®
Datum: 11.08.16 09:55
avatar

To možná ano,ale já měla jen polívku a neměla jsem otevřené okurky! :--)) Tak to příště zkusím.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 10:14
avatar

V čočkové polívce, spolu s čočkou, vařím 2-3 nakrájená rajčata. Ta také polívku bezvadně okyselí. A taky miluji v čočkajdě hrst natě petržele a celeru. A když se po odstavení vklepne a rozmíchá vejce, pak je to dokonalost sama. *uspech*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.16 20:07
avatar

Myslím, že svou vizí podporujete dezinformace. Konzervuje se kde čím: solí, cukrem, kyselinou citronovou, dusíkem, oxidem uhličitým, octem, syřidly. Běžné látky, které konzumuje každý člověk už tisíce let. Tam asi problém dlouhověkosti ani zdraví nebude. O vepřovém boku, konzervovaným kouřem, bych s dovolením také pochyboval ;)

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.