Nejste přihlášen/a.
Ahoj, vim, že to je takový blbý.. Připadám si, že sockuju. Ale, pro mě každá koruna dobrá, páč bych rád dostudoval.
Chtěl jsem se zeptat, kde se dá najít, na jaké příspěvky apd. mám nárok? Jsem student VŠ, jeden z rodičů mi zemřel, druhý se o mne nestará a po neschodách jsem se musel odstěhovat. (Aktuálně pobírám sirotčí důchod 6400/měs.). Musí na mne druhý rodič platit třeba výživné? V těchto věcech se bohužel moc nevyznám..
Díky za radu
uska: od kdy platí student zdravotní pojištění? pokud vím, tím, že je studentem, tak to platí škola (možná to platí někdo jiný, třeba ministerstvo apod. ale to už je slovíčkaření), prostě student ho neplatí, mě to nestrhávali a když ano, tak mi to pak zase vrátili
Ale kuš repkine. Škola za nikoho pojištění neplatí atd.
K otázce - počkejte, vydržte, jsou tu holky odbornice, ti vám poradí. Jen z praxe - pokud budete soudně požadovat výživné, na které máte nárok, musíte zdůvodnit proč si nepřivyděláváte brigádami, což je u VŠ zcela běžné.
Já si přivydělávám, ale není to moc. Musím daleko dojíždět ( Nájem mě tu vychází daleko levněji, než u školy. I být tam a mít brigádu "po ruce" bude to kvůli vysokýmu nájmu těžký utáhnout...)
Lidi, co to píšete za nesmysli :D , vy si tu pletete DPH, s daní z příjmu, a plateb zdravotního, sociálního, nemocenského pojištění.
Nejlépe a nejblíže se trefil "repkin", to je fakt zarážející, to jste jako studenti nepracovali?
Tak jednoduše, v případě že studuješ vysokou školu formou denní/prezenční studium ("nově" i kombinované), tak za tebe zdravotní pojištění hradí stát, sociální ti sice nikdo nehradí, ale započítává se do důchodu. V případě že půjdeš pracovat, jako pro studenta je pro tebe nejvhodnější buď DPP nebo DPČ, ani v jednom případě neplatíš nic v případě že podepíšeš tzn. "růžový formulář", ale pozor pouze do určité čásky, u DPP to je cca 10 000,- u DPČ 3 000,- poté se strhává poměrná částka z výdělku, proto často firmy nabídnou třeba 2-3 smlouvy (je to zcela legální), a budeš dostávat čistý zisk (třeba 3x 8 500,- ), a jim odpadne složitá administrativa s tím spojená.
Dále bys měl mít rozhodně nárok na výživné/alimenty, a další sociální podrporu, více bych ti doporučil se zastavit na ÚP ve tvém bydlišti.
no, první kdo sem tahá DPH jste asi vy... máte v tom dost chaos. Tak třeba studium VŠ se určitě nezapočítává do dob soc.pojištění na důchod , někdy od roku 2010, pokud si sám student neplatí pojištění. Co se týká repkina, ještě jsem neviděla, že by se někomu vracelo zdravotní pojištění...
Je pravdou, že já to měl dlouho před rokem 2010, tak pokud byly změny, může být všechno jinak. Někde doma mám možná i výplatnice, tak se pak schválně podívám jak to bylo. Dokonce jsem si nevybíral volno a propláceli mi ho. Potom na úřadu práce mi sečetli hodiny z brigád a měl jsem nárok na podporu v nezaměstnanosti cca 2.300,-Kč když jsem čekal dva měsíce na vyjádření zaměstnavatele, než se konečně rozhoupal
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.