Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může mě šéf vyhodit jako těhotnou?

Od: juju* odpovědí: 8 změna:

Můj šéf má už teď finanční problémy, kdybych byla těhotná, bojím se, že mi nebude posílat mateřskou. Jak to pak probíhá? Kdybych se s ním soudila, platím všechny náklady já a on mi to pak bude muset zaplatit?

Může mě jako těhotnou vyhodit?

Předem díky za odpovědi.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x
Oddíl 3
Zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem

§ 53

(1) Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je

a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek, a v době od podání návrhu na ústavní ošetřování nebo od nástupu lázeňského léčení až do dne jejich ukončení; při onemocnění tuberkulózou se tato ochranná doba prodlužuje o 6 měsíců po propuštění z ústavního ošetřování,
b) při výkonu vojenského cvičení nebo výjimečného vojenského cvičení ode dne, kdy byl zaměstnanci doručen povolávací rozkaz, po dobu výkonu těchto cvičení, až do uplynutí 2 týdnů po jeho propuštění z těchto cvičení,
c) v době, kdy je zaměstnanec dlouhodobě plně uvolněn pro výkon veřejné funkce,
d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,
e) v době, kdy je zaměstnanec, který pracuje v noci, uznán na základě lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče dočasně nezpůsobilým pro noční práci.

(2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

doplněno 08.10.09 09:24:

Zde máte odkaz na celý ZP: business.center.cz/...

Pozor, je ještě další ustanovení ZP:
§ 54

Zákaz výpovědi podle § 53 se nevztahuje na výpověď danou zaměstnanci
a) pro organizační změny uvedené v § 52 písm. a) a b); to neplatí v případě organizačních změn uvedených v § 52 písm. b), jestliže se zaměstnavatel přemísťuje v mezích místa (míst) výkonu práce, ve kterých má být práce podle pracovní smlouvy vykonávána,

to znamená, že v případě uvedeném v § 52 (zánik nebo stěhování zaměstnavatele) lze dát výpověď i těhotné ženě nebo matce na MD.

hodnocení

1x

Jako těhotnou jen zcela výjimečně - ve zkušební době nebo pokud se ruší zaměstnavatel či jeho část anebo pokud dojde k hrubému poručení pracovní kázně, za jaké by jinak mohl vyhodit okamžitě.

Nicméně co se mateřské týká, tak můžete být klidná, tu zaměstnavatel neplatí ani nevyplácí. Zaměstnavatel jenom dodá poklady na OSSZ a ta PPM zasílá sama.

Ad náklady u soudu - o tom rozhoduje soud, pravděpodobně by uložil zaměstnavateli vám náklady proplatit. Ovšem pokud ten má finanční problémy, tak to MŮŽE být i takové to kde nic není, ani smrt nebere.

juju*
hodnocení

Zasílá sama? A z čeho? Ze záloh, které zaměstnavatel teď platí každý měsíc?

Prvních 6 měsíců se zasílá tedy mateřská a pak další 2 nebo 3 roky rodičovská a to už platí jen stát nezávisle na zaměstnavateli?

PPM vyplácí stát, vyplácel je i dřív, akorát že u velkých organizací prostřednictvím zaměstnavatele. Teď už zaměstnavatel prostředníka nedělá, vyplácí je prostě OSSZ. Konkrétně z jakých peněz, to nevím... jestli z těch, co jim tam pošle zaměstnavatel, nebo jestli jim posílá stát peníze jiné... fakt nevím. Nicméně PPM se počítá z výdělku v zaměstnání a jestli zaměstnavtel sražené pojistné na OSSZ zasílá nebo nezasílá, to se zaměstnanců nijak netýká, to si OSSZ vyřízuje přímo se zaměstnavatelem. Zaměstnanci dostanou svoje dávky bez oheldu na to, jstli zaměstnavatel něco dluží nebo ne. Nemusíte mít tedy strach, že když zaměstnavatel neplatí, tak vy nedostanete peníze. Pro vás je důležité, aby vám zaměstnavatel potvrdil papír na PPM a na OSSZ odeslal přílohu k vaší žádosti s vyčíslením vašich vyměřovacích základů.

Rodičovský příspěvek vyplácí úřad práce a ten už se zaměstnavtelem nemá vůbec nic společného.

Zaměstnavatel i zaměstnanec platí z vyměřovacího základu (obvykle hrubé mzdy zaměstnance) pojistné na sociální zabezpečení. Nemocenské dávky, ošetřovné a PPM jsou dávky nemocenského pojištění, které se vyplácejí z tohoto pojistného. Je to podobné jako komerční pojištění, třeba pojištění domácnosti: když si toto pojištění platíte a pak se Vám v domácnosti stane nějaká škoda (jako v životě např.nemoc), vyplatí Vám pojišťovna pojistné plnění (a OSSZ dávky).

Inzinyrko, já bych řekla, že tazatelka se ptá hlavně proto, když zaměstnavatel platit má a neplatí. V takovém případě by z komerčního pojištění nedostala nic, ptž by ho dost pravděpodobně měla už i pojišťovnou zrušené pro neplacení (osobní zkušenost). Nicméně v případě nemocenské to na stejném principu nefunguje, tam OSSZ nemůže pro neplacení pojištění zrušit, zaměstnanec své peníze dostane i tehdy, když zaměstnavatele pojistné sice srazí, leč neodvede.

To je pravda, zvolila jsem jenom poněkud neobratný příklad. Oblast sociálního pojištění je opravdu složitější než lze objasnit několika větami.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]