Nejste přihlášen/a.
Já si myslím, že je šoupnou do LDN (léčebna dlouhodobě nemocných). Poměrně rychle se přestanou pohybovat, dostanou pleny. A rychle dostanou zápal plic a to je konečná. Proto je potřeba žít a stárnout tak, aby nezůstal opuštěný, bez příbuzných a bez peněz.
ano, ve stáří je pak přátelství velmi důležité, ve stáří a v nemoci, pečujme o své vztahy s přáteli, babkazov tu píše dobře
Nejprve bych chtěl upřesnit názvosloví. Léčebna pro dlouhodobě nemocné není sociální, nýbrž zdravotnické zařízení. Dům s pečovatelskou službou také není sociální zařízení, je to jen zvláštní druh bydlení, s uživateli je uzavřena nájemní smlouva, klienti využívají jen některé z placených služeb, které DPS nabízí. Mnozí nevyužívají žádnou službu. Do DPS se přijímají pouze soběstační občané, neboť DPS neposkytuje komplexní služby. Domov důchodců - tento pojem už zákon nezná, tento typ sociálního zařízení se transformoval nejčastěji na domov pro seniory nebo domov se zvláštním režimem. Tato zařízení jsou určena pro lidi nesoběstačné, takové, kteří potřebují pravidelnou péči. Pokud je člověk soběstačný, může být doma a neměl by využívat dotovaných sociálních služeb. Znám mnoho domovů pro seniory a ve všech je to nastaveno tak, že přijímají pouze klienty se sníženou soběstačností, tedy ty, kteří mají přiznán příspěvek na péči minimálně 2. stupně. Jak říkáme - příspěvek na péči je vstupenkou do sociálních služeb.
Ještě bych chtěl doplnit příspěvek "cobry". O lidech, kteří jsou sami doma a postupně ztrácejí soběstačnost, by měla mít přehled sociální pracovnice Úřadu městské části nebo podobné instituce; prostě ta, jež má ten který obvod na starost. Měla by se o "své" seniory zajímat (třeba i ve spolupráci s praktickým lékařem) a pokud to situace vyžaduje, hledat řešení. Měla by to být pracovnice, která je obdařená vysokou mírou empatie, ochotná, pracovitá. Kolik takových je? Nedokážu to odhadnout. Znám totiž několik takových, které tyto vlastnosti mají, ale i takové, které ve své funkci nevidí poslání, ale jsou to spíš administrativní síly. Vzorem by mohla být soc. pracovnice z filmu Domácí péče.
Bruno, děkuji za vysvětlení. Nikdy mi to nebylo jasné a neměla jsem potřebu to zjišťovat. Teď jsem ráda, že to vím. To Sluníčko v Porubě, to má moc dobrou pověst. Kdysi tam, na tom místě komanči postavili zařízení pro své přestárlé členy. Jak šel čas, tak se toto zařízení rozšiřovalo a zůstalo velmi dobré. Po Ostravě je několik zařízení pro staré lidi, začala jsem mít představu, že bych měla zjistit, jaké jsou ty, které jsou blízko mým dětem. Abych věděla, když příjde potřeba.
Ještě ne. Prosííím, ještě ne.
Bruno, píšete pěkně, až dojemně, ale evidentně žijete v iluzích. Myslíte si opravdu, že každý nesoběstačný člověk dostává příspěvek na péči? Tu Vaši vstupenku do sociálních služeb? Zdaleka tomu tak není. A proč? Protože posuzování nesoběstačnosti závisí výhradně na lidech, nelze je prostě změřit. A jak známo, lidské posouzení je velmi, velmi ... no dejme tomu subjektivní. A ostatní měřítka pro příjem žadatelů jsou rovněž stanovena (a jinak to snad ani nejde, to je třeba si přiznat) velmi široce, takže jakékoliv rozhodnutí lze zhodnotit jako "v souladu s pravidly". No a co je pro jakékoliv pečovatelské zařízení na prvním místě? Jistě, je to ekonomika toho zařízení. Prostě se musí nějak udržet při životě. Takže jsme tam, kde jsme nechtěli být ... Fany to píše, jak to je, ne jak to říkají vyhlašovaná pravidla. Tak jako tak, díky za práci, kterou věnujete starým a nemohoucím lidem.
Jsem ráda tiffany že jste pochopila jako jedna z mála, že jsem si nevymýšlela a že jen proto, že paní má těžký hendykep se stomií po rakovině, do žádného pořadníku se nedostala. Nevím jak paní dopadne, do konce roku podle rozhodnutí soudu musí opustit byt, kde je v nájmu. Nemám možnost jí pomoci a iluze, které jsem si dělala před znalostí jejího problému mě opustily. Navrhla jsem jí, že to můžu napsat do televize, nechtěla, že by prý měla strašnou ostudu. Paní se mi nepodařilo přesvědčit, že by to nebyla její ostuda, ale uplně někoho jiného - našeho státu.
Mějte se hezky tiffany a at Vám slouží zdraví. Ještě se pokouším se spojit se vzdálenou sestřenicí paní, kterou jsem našla díky dopisu na rodnou obec paní, jestli tam nemá přece jen nějaké příbuzné. Když to nějak dopadne, napíšu to sem do tohoto vlákna.
Dobrý večer, bohužel zápal plic není konečná, to bývalo kdysi, milosrdný rychlý konec. Dnes ho nacpou antibiotky a žije dál... sice se přestal pohybovat, dostal pleny, a pak znovu zápal plic... atd. atd., a člověk vydrží dlouho... jinak souhlas s ostatními.
Neodpověděla jsem na otázku, pouze reagovala na "konečnou".
Ten starý a nemocný zůstane v LDN, dokud to bude k léčení, pak se budou snažit ho dostat pryč. Tzn. sociální pracovnice LDN bude zjišťovat příbuzné a bude se snažit ho někomu vnutit, pokud nebude komu, bude se shánět umístění v DD. Na co bude stačit důchod, to se strhne na úhradu, zbytek se bude zase shánět po příbuzných. Pokud nebude kde, doplatí to nějakou formou stát. DD si zařídí příspěvek na péči, tam to jde rychleji než když je pacient doma. Jak by to bylo v případě, že dotyčný nemá důchod, to nevím.
No a pokud by nemocného osamělého nikdo ze sousedů včas nehledal, přijdou na něj až až ... není žádná péče, kdysi bývaly tzv. geriatrické sestry, které ve svém rajonu staříky měly jakž takž pod kontrolou a včas stačily zasáhnout. Dnes od toho dává každý ruce pryč...
Udělají se též proleženiny, a také se přiveze jídlo a pití, postaví se na stoleček a ber si chudáku.
Že starý neuzvedne lžíci, natož aby si pokrájel maso, to prostě bohužel někde neřeší. Pracovnice se podiví: Vy jste zase nic nesněd!
Bohužel, mám to ověřené z dobrého zdroje. Jak nedojde příbuzný, aby nakrmil, tak v některých LDN, ale i nemocnicích ta péče není. Mnohdy ošetřující personál prostě nestíhá.
Prababko, já se s vámi asi budu přít. Zápal plic u pohyblivého člověka je něco jiného, než u ležáka. Ten leží, v jedné pozici, bez pohybu a krev se v plících městná, necirkuluje. Když toho člověka zaměstnanci často nepolohují, nepřevracejí, jen do něho našlapou antibiotika, je to fakt konečná. Na zápal plic umřel můj kamarád, sousedka a několikrát jsem to slyšela. Kdyby existovaly statistiky, dozvěděla byste se, že je to fakt. Je to tak, vím to!
Bruno, dávám bod a jsem nadšená. Kdepak je ten domov? Kolik je takových domovů, LDeNek? Mělo by to tak být, to je jasné! Otázka byla na nemohoucího, opuštěného, bez rodiny, bez peněz? Kolik ústavů by, se zodpovědností, o takového člověka pečovalo?
Smutný příběh!
My jsme několikrát přijali do domova pro seniory klientku v zuboženém stavu. Přičiněním vrchní sestry, pečovatelek, ergoterapie a rehabilitace jsme ji za pár měsíců dostali do takového stavu, že její sousedka, která ji přišla navštívit, nevěřila svým očím. Divila se, co babka, která byla na umření, ještě zvládne a jak vypadá. Pokud byl klient imobilní, dostal antidekubitní matraci, podložku pod paty, pečovatelky celý den a celou noc polohovaly, případné dekubity ošetřovaly. Rovněž pravidelná strava a hygiena vždy přispějí ke zlepšení fyzického i psychického stavu. Co z toho vyplývá? Pokud jsou někde zkušenosti se špatnou péčí o pacienty či klienty, netkví problém v systému, nýbrž v lidech - od vedení, až po uklízečky.
bruno, já vidím velký problém v tom, že se nejen vydává málo peněz na opravdově potřebné sociální učely, ale navíc to s těmi platy ani nikdo nechce dělat. Mluvím o obyčejných ustavech, ne luxusních, které u nás také jsou.
Jinak za velký nešvar považuju sobectví občanů. Na maškarádu homosexuálních občanů vydají mnoho času a energie, za to, aby vláda stavěla nové DD, nebo je povinně zřizovala, nikdo nebojuje, protože si každý mylně myslí, že se ho taková budoucnost netýká.
Přestože může přijít okamžik , kdy sebevíce milující rodina vás dá do ustavu, protože na vás nebude mít čas. A čas je to, co při péči potřebujete nejvíce. A ne všichni můžou nebo jsou ochotni opustit na mnoho let zaměstnání, zanedbat rodinu a podobně. Nebo nejsou natolik zdraví, aby si to mohli dovolit.
A protože se ten problém, nedostatek sociálních ustavů týká nás všech, tedy i nás, co do toho důchodu teprve dospějeme, je na nás, jak donutíme vládu aby konala. Myslím ale že od počítačů se to nepodaří. A že lhostejností lidí žádné změny tudíž nebudou.
Bruno, tesat do kamene, ano, staré otřepané "je to v lidech" a v jejich moudrosti, zkušenosti, lidskosti, díky za Vaši práci .
Babko, v Brně, kde bydlím, jsou domovy pro seniory, které mohu s klidným svědomím doporučit, znám však i takové, kterým bych se raději vyhnul. V Ostravě se mi líbil Domov pro seniory Slunečnice, kde je ředitelem Radek Baran. Je pravda, že v průběhu polodenní návštěvy si nelze vytvořit zcela objektivní obraz o kvalitě domova, ale co jsem viděl, na mě udělalo velmi dobrý dojem.
Ano, tak jest, bývávalo, jenže teď se nenechá člověk umřít ! Atb, polosedět, polohovat, obracet, odsávat hleny, nutit pít a jíst, atd. - jak by to vypadalo, kdyby zemřel? zanedbání péče? nikdo si to nedovolí ! i když je personálu málo a chybí to pak ostatním. A rodina /pokud je/ by udělala pěkný virvál. Zachraňuje se až nesmyslně a proti přirodě. Co na tom, že ten člověk pak přežívá ještě dlouho, ten zápal si klidně zopákne, oslabený organismus chytne ještě něco dalšího... zkušenost z rodiny, krutá zkušenost.
prababko, přifpojuji se, známí měli takto v zařízení babičku 15 let, desetkrát se s ní již jeli rozloučit na popud telegramu, že je to zlé, ležící kostřička potažená kůží, zcela mimo ale vždy zachráněna, nadopována, rodina jižd vynervovaná se střídali v návštěvách...ano, někdy je to, jak píšete, proti přírodě...
prababka -
- ať si říká kdo chce, co chce - podle mne je takové zacházení s lidmi hřích !
A to říkám s plným vědomím toho, co říkám, protože už jsem se dožila fáze, kdy mne žádná tzv. budoucnost nečeká - jenom smrt a člověk by měl mít právo alespoň dobře (a podle svého přání) umřít, když už si nemohl vybrat, jestli se chce narodit.
Všechno se dnes dělá tzv pro "dobro" člověka, proč ne i toto?! Jaký Bůh, či vyšší zájem ospravedlňuje takové prodlužování utrpení umírajícího člověka? - Leda - že taková "péče" asi hodně "sype" ! To pak jo.
jednou mi takhle jeden veterinář "zachraňoval" kočku. Ačkoliv měla rakovinu, udržoval ji při životě ještě asi 4 měsíce, přičemž ze mne vytahal asi 6 tisíc. Nechápu, jak jsem mohla být tak blbá a baštit mu to - jestli mne kdy semelou nějaké "boží mlýny" - tak určitě za toto.
"Culdíku", prodlužování života, který nevede k ničemu nevidím jako smysluplné, v tom mám stejný názor, jako ty. Pokud je někdo nesoběstačný, ale jinak ještě vnímá, nebo, jak to nazvat, pak je v pořádku, aby se o něj postaral stát, pokud nikoho nemá a to třeba v DD. Opravdu si myslím, že pokud je tělo již tak zesláblé a připravuje se na svůj konec, pak je lépe nechat člověka přirozeně zemřít a popřípadě tlumit jeho bolesti, aby odešel ve spánku. Nejsem lékař, tolik můj laický popis.
pt, ale no tak! Co to povídáte! Jen se trošku zamyslete a uvědomte si, co všecko jste dělala pro oba své psy! Jak dlouho je držíte?! A jak jsou/byli vám vděční.
Jojo, jen to zaznělo tvrdě, "nechat umřít". A od vás, když znám historii vašich psů, zvláště. Máte pravdu ve všem, jen se to špatně čte. Ale je to tak. Život a vlastně smrt, takové to je. Máte pravdu.
"babi", teď Vám nerozumím. Jen vím, jak umíral dcery muž, měl rakovinu a byl v umělém spánku. Zdravotní stav psíků jsem vždy konzultovala s vetem.
"babi", neplačte, to jsem nechtěla, nechtěla jsem váz zarmoutit. Ono přes písmenka se to někdy nešikovně sděluje.
Prababko. To není jak píšete. Zemřela mi tak maminka. Byla na LDN po lehké mozkové mrtvivci, ale nemohla se pohybovat. Byla tam asi deset dní, pak ji šoupli k oknu, na jaře a to okno otevřeli. Druhý den zápal plic a další den ráno mi volali že zemřela. Já u ní ten den byla, když ji přestěhovali a žádala a i prosila, aby ji dali od okna pryč. Slíbili, ale neudělali. Další den už měla zápal plic. Chodila jsem tam každý den. Stalo se před třemi roky. Já bych si ji domů ráda vzala, ale řekli mi, že se musí prý napřed dostat z nejhoršího a že tam má lepší odbornou péči. Bohužel jsem nemohla rozhodovat sama, také do toho měl co mluvit její přítel, který se mnou nesouhlasil a on vlastně trval na tom, aby tam zůstala. Já bych si ji vzala i na reverz, ale prostě to nešlo. On tam měl známou doktorku a byli oba silně proti mně a "vyhrožovali mi", že si to pak budu vyčítat, když se jí doma něco stane. Tak ji tam společnými silami odpravili a mne výčitek nezbavili, protože jsem přesvědčená, že kdyby byla doma, tak by se to nestalo.
Také jsem sama, mám sice děti, ale raději se postarám sama, až budu cítit, že to nebudu zvládat. Jak, to ještě nevím.
Dobrý den.
Na začátku je důležité si uvědomit, že každému starému občanovi chodí starobní důchod, takže nějaké peníze má.
Ale o otázce, na kterou vám odpovím přímo z praxe, protože jsem záchranář sloužící na záchrané službě a k těmto případům jsme vysíláni někdy i několikrát za den.
Existují zpravidla tři možnosti nebo způsoby. Buď se o takového člověka stará někdo ze sousedů nebo má zajištěnou péčovatelku, který třeba 2x týdně dochází, dohlédne na hygienu, léky, atd. Když se stav zhorší, tak mu zavolají záchrannou službu (nejčastěji, když už nedojde na toaletu) a ta ho po té odveze na interní oddělení s diagnozou "dehydratace" či "zhoršení zdravotního stavu." Následně tam tento pacient umírá, protože není tolik personálu na to, aby s ním rehabilitoval a snažil se ho lidově řečeno "rozchodit." Pokud nezemře na interním oddělení, zemře následně na LDN. Pak existuje ještě třetí možnost a tou je, když se o nemocného nestará nikdo, typicky v panelových domech ve velkých městech, kde žijí mladí lidé, kteří chodí do práce a ani neví, kdo je jejich sousedem. A tehdy si nás zavolá takový senior sám, když třeba doma upadne a za pár dní se probudí nebo nás zavolá policie jako asistenti při otevření bytu. Tam zpravidla nacházíme už jen tělo.
Úplně na závěr bych chtěl podotknout jednu důležitou věc, kterou si skoro nikdo neuvědomuje. Velký podíl na tomto celém procesu, jak na jeho započetím, tak jeho průběhu, má obvodní lékař! Ten každých pár týdnů předepisuje takovému seniorovi léky a ten vidí jeho mizerný stav (pokud tam tedy pro dostatek sil dojde) a ten by měl začít situaci řešit nebo aspoň upozornit třeba rodinu či nějakou zdravotní společnost či pečovatelskou firmu, aby se o něj někdo postaral.
Je to velmi smutné a dělejte vše pro to, aby vaši příbuzní dožili v důstojných podmínkách...
A když už se tu řeší do názvosloví, tak pojem LDN už též neexistuje, ale užívají se CNP (centrum následné péče), ONP (oddělení nísledné péče) apod.
Zdravím Pt! Ano, je to tak. Občas sem zavítám jako nepřihlášený člen
"cobry", "cobrak", jste Vy? Díky za Váš příspěvek a za vysvětlení.
"cobry", také Vás zdravím...
Cobry, díky za věcný a zasvěcený pohled na věc. Málokdo se dnes dočká smrti doma na posteli, obklopen rodinou. Ano, nikdo tu není na věky, ale nejvíc mně štve, a to docela upřímně, poměrně hrubé jednání zdravotnického personálu na LDN. Nedat starému člověku, který už nemá jemnou motoriku, napít, je těžko uvěřitelné, ale stává se to. Myslím, že mzdy ve zdravotnicví by měly být takové, aby si ústavy mohly vybírat a ne se spokojit s každým, kde je ochoten tu vyčerpávající práci dělat. Odvody máme jedny z nevyšších na světě... ať se Vám daří.
Pokud má takový člověk sousedy, a nevidí svého starého nemohoucího souseda nějaký den, tak zavolají policii a následně pak lékaře a ten nechá takového člověka převézt do LDN nebo do nemocnice. Ale, co je s bytem nebo s domem a s placením záloh na energie, to nevím. Určitě někdo napíše více informací...
Já bych si dovolila doplnit. Nejlépe je pro starého člověka si zřídit učet u banky. Stará sousedka ho má u poštovní spořitelny a nemá žádný problém, na poště si zařídila, aby jí sipo strhávali pravidelně přímo z učtu a pro peníze si chodí na poštu místo do banky. Takže má zajištěnu platbu i když leží v nemocnici. Proto to sem píši pro lidi, co by si případně nevěděli rady, že řešení je a nejste neplatič.
Možná jsem měla dopsat, že jí důchod chodí přímo na do té banky. Takže si nemusí dělat starosti, když je dlouho mimo domov, jak zaplatí inkaso a energie.Pokládám to za výborné řešení. A nyní prý dokonce si může zbytek důchodu nechat poslat poštou až domů, když se vrátí a na poštu je daleko. Prosím, opravdu tam nepracuju, jen se mi to jako rada pro osamělé staré lidi zdá jako řešení.
andy a bruno
Nic si z toho nedělejte. Kdyby mi to paní jen vyprávěla, tak si také myslím, že si vymýšlí. Že to přece u nás není možné. Ale pak jsem viděla, že realita je opravdu jiná než teoretické ujištování, že se přece takový člověk může dostat do zařízení, které potřebuje. Paní má stomii, otevřeně to tam nenapsali, to asi nesmí, ale napsali, že není v možnostech ustavu jí nabídnout takovou péči, kterou vzhledem k zdravotnímu stavu potřebuje. Proto jsem napsala to o skakání.
Ne, do pořadníku ji opravdu nikdo nezařadil. Oslovila jsem hodně ustavů, ona nemá počítač. Měla syna, ale nedávno, asi před 4 roky zemřel také na rakovinu. Řekla jsem jí, nevím co budete dělat, nevědí to ani sociální pracovnice co jí kvůli příspěvku na péči přišly kontrolovat jestli ho vůbec potřebuje. U toho jsem sice nebyla, ale paní říkala, že jí s ustavem nepomůžou. Ona si pořád myslí, že jí pomůžu já, ale já nevím jak, když ji nikde nikdo nechce.
A vy říkáte - bláboly. Ne, je to Česko 2016.
Domovy nezařadily žadatelku do pořadníku? Žádný domov nezařadi do pořadníku žadatele na základě e-mailové žádosti nebo dotazu. Každý domov má své formuláře žádosti o poskytování služeb. Ty je třeba vyplnit, podepsat, připojit lékařskou zprávu (rovněž na formuláři vydaném domovem) a doručit osobně nebo poštou na adresu domova. Stomiků jsou v domovech stovky, ošetření stomie není natolik náročný úkon, aby byl důvodem pro odmítnutí žádosti. Domov pro seniory může odmítnout uzavřít s žadatelem smlouvu o poskytování služeb jen ze třech, v zákoně uvedených důvodů, odmítnutí musí být žadateli sděleno písemně spolu s jeho důvodem. Obdržela žadatelka takové rozhodnutí? K podání žádosti žádný počítač nepotřebujete.
Myslím, že dokud je uzdravitelný, tak ho do tří měsíců šoupnou zase domů a navštěvuje ho pečovatelka. Pokud se zhorší, jde do nemocnice nebo LDN, ale tam může být max. 3 měsíce. Pak musí na čas domů a tak dokola, dokud nezemře.
Viděla jsem ceník pečovatelek. Umyje, učeše,podá, přinese, pomůže oblíct a ohřát jídlo a nakrmit... Všechno stovka za hodinu. A trvá to , babička nedokáže spolupracovat. V nejlepším případě 300,- za den. A těch dní je 30. To je 9000,-. Bydlení jí příjde 4000,- nejmíň, strava nejmíň 2500, - s donášenými obědy i víc , pak TV, mobil, nějaké služby jako úklid, pedikúru, stříhání, prádelnu, drogerie, odvozy 1000,- , na léky klidně 1000,- měsíčně. TAKŽE babička potřebuje CELKEM nejmíň 17 500,- měsíčně. Pokud je nemohoucí, tak zapůjčení sanitárních pomůcek, inkontinenční kalhotky, více úkonů a milá babička musí na své přežívání vydat měsíčně 20 000 ,- a někdy mnohem více, podle stádia nemohoucnosti. Tak toho bych se nechtěla dožít. Ano, jsou tu děti, ale ty mají rodiny a jedou nadoraz. Asi si začnu šetřit na nějakej kyanid.
Skvěle popsáno, ale s tím kyanidem ještě posečkejte, existuje spása, v podobě příspěvku na péči. Ten je odstupňovaný podle nemohoucnosti, ve výši 800 - 12 tis. Kč měsíčně. Vyřízení trvá ovšem řadu měsíců, někdy se ho chudák nemohoucí ani nedožije a je třeba mít trochu toho štěstí, neb korupce zde vládne brutální.
Vždy se nedá žít tak, aby člověk nezůstal sám. Já mám jediného syna a se svou manželkou se ke mně chovají skvěle. Ale mají svého dost. Jiní členové rodiny nejsou, jsou už po smrti. Ale že bych zůstala bez opory nehrozí.
Marfušo, jediným řešením jsou peníze. Ano, protože když už starý člověk nemůže, není soběstačný, tak většinou jediná pomoc je zaplacená pomoc. Na LDN se všichni nevejdou, DD je málo a ty volné, luxusní, jsou velmi drahé. Navíc v DD můžete být jen jako soběstačný. Je to tak jak to píšu. Každý myslí, že on nezestárne, že on bude pohyblivý až do svého konce. Moje sousedka darovala luxusní chatu, auto a peníze svým dětem, byt nechala přepsat na vnuka. Také nějaké pozemky získané v restituci. Je pravda, že je to slušná rodina, protože ji nikdo z jejího bývalého bytu nevyhazuje. Když jsem s ní mluvila o tom, co by bylo, kdyby už nemohla, tak bezelstně řekla, vemou si mě na starost moje děti. A já si to nemyslím, protože ji nenavštěvují, prý nemají čas, musí pracovat.
A já jsem přesvědčena, že kdyby si nechala majetek, tak by se rodina mohla přetrhnout, kdo si ji k sobě vezme. Mohla by si zaplatit i pečovatelku nebo lepší domov, kde by o ni pečovali. Ted nic nemá, čeká vždy na důchod a je přesvědčena, že o ni na stáří díky darovanému majetku a penězům bude o ni dobře postaráno. Lidská naivita je nekonečná.
Prý jim to dala, aby nemuseli zbytečně platit daně. No tak jo. Co s tím naděláte.
Navíc v DD můžete být jen jako soběstačný. fany - kde jste tento blábol vzala? Opět v okruhu vašich známých? Nebo jedna píní povídala. Pokud napíšete, že u vás to takto chodí, napište konkrétně o který DD se jedná. Děkuji.
Prosím o KONKRÉTNÍ Domov důchodců, pokud tvrdíte, že to není blábol, že přijímají jen soběstačné pacienty.. Děkuji Uška
uska® : včera 19:50 - Navíc v DD můžete být jen jako soběstačný. fany - kde jste tento blábol vzala?
Ano, je to tak. Samozřejmě nikdo neočekává že senior je schopný tančit kankán, nemá berle a podobně. To je v tom věku běžné, také jim není přece 20. Takže tady je nástin a dál je možno pokračovat na google:
domovy ze zvláštním režimem Alzheimer centrum
malesiceds.cz/...
Příspěvek na péči obvykle běžní senioři nedostávají, protože musí být takzvaně přestárlí nebo invalidní a skoro každý domov chce vědět předem, zda ho senior dostane a bude mít tak peníze na jejich péči, z 8 stovek příspěvku se to nezachrání.
Všichni tito senioři nepotřebují zdravotní péči v pojetí neustálé péče. To je pak na přesun na LDN, jak se říkávalo a následně do Hospicu na paliativní péči. Většinou tam dnes lidé umírají. Pokud máte peníze, ani charita není zdarma.
malesiceds.cz/...
Praha - není to reklama, jen pro představu, zda by vám stačila kapsa a za jakých zdravotních podmínek vás přijmou
firmy.cz/...
firmy.cz/...
co nabízejí
pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu včetně hygieny
Chcete zemřít doma? Nabídky
cestadomu.cz/...
A jinak další nabídky, kterých je spousty na internetu, podle nich máme domovů či jiné péče pro seniory spousty, ale já se ptám - můžeme si je všichni dovolit? A to je to, oč tu běží. A opravdu nemůžete být v normálním domově, když nejste dost soběstačný, o "ležáky"se pečuje jinde.
centralaperla.cz/...
http://hcare.cz/
adoma-os.cz/...
osobniasistent.cz/...
Co se týče církve, jen říkám, že je tu ta možnost, jsem nevěřící, nic tedy o tom nevím
diakonie.cz/...
Na závěr:
Není třeba být jakkoliv jízlivý, já třeba si informace o kterých nemám jistotu na kolik jsou pravdivé ověřuji, jak jinak než na google. Takže informace nemám, že by jedna paní povídala. A spousta lidí to může dělat jako já. Dovzdělat se na google. Protože to, že já to nevím, neznamená, že to neexistuje.
Usko, to není blábol, velmi často je to tak, že DD přibírají nejraději ty, kteří se o sebe ještě dokáží postarat. Nejspíš proto, že platí, ale práce s nimi je minimum. Ti, kteří vyžadují péči jsou na tom hůř, těm pomůže jedině, když pobírají příspěvek. Domovy nejsou všechny stejné, záleží na zřizovateli a jako vždy, na lidech.
Přijímání soběstačných a nesoběstačných: Jsem celkem dobře obeznámena s místním domem s pečovatelskou službou. Čekací doba na přijetí je velmi dlouhá a skutečně největší šanci na přijetí mají soběstační lidé. Důvodem nejsou finance, ale členitost objektu. V jednom křídle v přízemí je sesterna a pokoje těch, kteří jsou na tom nejhůře. Když někdo zemře, přestěhuje vedení do uvolněného pokoje dalšího starouška, u kterého se časem projevilo, že potřebuje velmi intenzivní péči. A takto se najednou stěhuje v rámci objektu několik lidí tak, aby v nejvzdálenějších pokojích byli ti nejschopnější a blíže k sesterně ti v horším zdravotním stavu. Po tomto stěhování je logické, že uvolněný pokoj je v patře v nejodhlehlejším křídle budovy. Do takto uvolněného pokoje není možné přijmout zcela nemohoucího klienta, zařízení by mu nebylo schopno zajistit odpovídající péči. Přijme se někdo relativně zdravý. Ten se pak bude v průběhu let pravděpodobně stěhovat a stěhovat, až se i on časem dostane na intenzivní pokoj v blízkosti sesterny.
Tak čtu tohle vlákno a nad některými příspěvky mi zůstává rozum stát?
Fany sem vložila odkazy na DD na Pze 8. Nevím, v kolika z nich sloužila a jestli vůbec práci a problematiku zná? Fakt nestačí jen hledat v googlu..
V Mirovické jsem sloužila 11 let na ležácích, patřili jsme kdysi pod Kubíkovu-Ďáblice-takže také znám, práce je mi i po letech důvěrně známá.
Konkrétně v Mirovické bývaly 3 patra ležících a 2 patra chodících. Málokdy se stalo, že by se někdo stěhoval z chodících na ležáky, pokud byli lidé schopni pohybu, i omezeného, zůstavali na chodících, třeba s chodítky, nebo berlemi.Samozřejmě nejvíce lidí umíralo z ležících pater, na jaře a na podzim to bylo někdy hrozné.
Co si tak pamatuji, přijímalo se podstatně více ležáků, protože na ležácích se uvolňovaly častěji místa. Žádný schopný a soběstačný důchodce se do domova nehrnul a to se myslím ani dnes nezměnilo.
A to jste tam pracovala ted, dejme tomu posledních 5 - 10 let? Protože pokud za socialismu, což pokládám za pravděpodobné, tak se toho změnilo hodně, nejen státní režim. Já dávala odkazy z dnešní doby, jak to chodí dnes. Napsala jsem paní přihlášku do x domovů seniorů, protože má rakovinu, už 16 let a nyní se už nemůže o sebe starat, příbuzné nemá, věk 69 let. Žádný ji nepřijal v obavě, že by museli kolem ní skákat atd.
Takže praxe je uplně dnes jiná, doporučili jí hospic ale ona chodí i když s hůlkou. Na domácí práce nestačí, pečovatelku nemá, tedy peníze na ni, bývalá prodavačka, z bytu ji majitel vyhazuje, neprodloužil smlouvu. Pokusila jste se takového člověka tam někam dostat? Já nepíšu jaká je tam uroven péče, protože to tam neznám, já píšu o tom, že si ty domovy vybírají. A ta paní má příspěvek na péči 800, od srpna po zvýšení 880 kč. S tím opravdu díru do světa neudělá. Takže to, že jste tam kdysi před 20 - 30 lety pracovala, neznamená, že já snad já lžu.
Kdyby paní byla zdravá a měla dost peněz, tak by se tam dostala po mých zkušenostech s odpovědmi z takových domovů. Prosím, mluvím o Praze a středních Čechách.
Fany - já o voze a vy o koze (jako vždy). Ani jeden z odkazů nepíše jako vy, že se přijímají JEN soběstační lidé. Takže váš výmysl. Andy vám to napsala z praxe. Jinak pozdravujte své dvojče DAFINU. Klídek, už na vás nebudu reagovat, plevelím s vámi toto vlákno.
Když lidem dojdou argumenty, protože druzí mají jiné zkušenosti, tak je samozřejmě lehké psát, že mám pravdu jen já a nikdo jiný, ačkoliv jsem žádnou žádot neposílala a tudíž vůbec nevím jak to ve skutečnosti chodí. V tomto státě je mnoho šlendriánu a ten, o němž jsem psala, je jeden z nich. Nevím, co Vás rozčiluje na pravdě. Ráda bych napsala, že se stát o staré a nemocné lidi dobře stará, ale není to pravda. Někdy tomu dávají prostor i české televize.
Pokud ta vaše paní podala žádost po přijetí do několika domovů pro seniory, pak byla zařazena do pořadníku. Žádné domovy nemají volná lůžka; lůžko se uvolní zpravidla úmrtím klienta a je pak obsazeno některým žadatelem z prvních příček pořadníku. Na základě čeho se sestavuje pořadník? Všechny domovy, které znám mají kritéria podobná jako např. DS Ďáblice (z vašeho odkazu): Rozhodujícím kritériem pro přijetí podle pravidel zřizovatele je stupeň závislosti na pravidelné pomoci jiné osoby, především vyjádřený stupněm přiznaného příspěvku na péči, osobní a rodinné poměry žadatele a jeho věk. Kdyby byla paní zdravá, tak na přijetí bude čekat déle, než žadatelé, jejichž situace je akutní. Vaše tvrzení, že paní nebyla přijata proto, aby kolem ní nemuseli skákat (jak to víte?), a že kdyby byla zdravá, tak by byla přijata - tak to jsou skutečně bláboly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.