Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Věcné břemeno

Od: kurukej odpovědí: 6 změna:

Mám dům, stanovila jsem na něm věcné břemeno pro svého přítele. Mohu to zrušit? Může to zrrušit on? Jak? Dívala jsem se do zákoníku. Nechápu to.

doplněno 05.08.16 16:59:

Asi jsme si nerozuuměli.Dům je napsaný na mně, můj partner má při koupi věcné břemeno užívání, nic přes pozemek nevede. Chceme dům prodat. Co je třeba udělat. Oba souhlasíme, nehádáme se, ani nesoudíme.

doplněno 07.08.16 17:13:

No, myslela jsem, že pokud v této rubrice chcete radit, že to víte. Ale abych se poradila s právníkem, takovou radu ví každy, a nemusí se obracet na vás. Pokud to nevíte, tak neraďte.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Když dům prodáváte společně, tak nevidím žádný problém. Jednoduše se s vým přítelem to věcné břemeno zrušíte. V tom Vám poradí i realitka. Jiné by to bylo jenom v tom případě, že byste chtěla dům prodat a Váš přítel by tam měl to věcné břemeno v tom smyslu, že tam může třeba bydlet až do smrti a nedohodli byste se. V tom případě by to bylo horší. Kupovala jsem dům a bylo tady věcné břemeno maminky majitele přesně v tomto smyslu. Ale maminka s prodejem souhlasila, nebyl vůbec žádný problém. Všechno bylo uvedeno ve smlouvě a museli prodej podepsat oba dva. To bylo všechno a tím to končilo.

hodnocení

2x

Sepište s přítelem dohodu o zrušení věcného břemene, ověřené podpisy na dohodě, k tomu návrh na vklad do katastru nemovitostí, poplatek 1.000,- Kč a zaneste to na nejbližší katastrální pracoviště.

Nicméně pokud si to budete psát sami, může se stát, že nebude mít vkladová listina všechny náležitosti a katastrální pracoviště Vám ji zamítne. Zvažte k sepsání dohody využití služeb notáře či právníka.

hodnocení

0x

Přijde na to, z jakého důvodu tam věcné břemeno je, nejde zrušit např. je-li tam nějaké vedení plynu či elektra, má-li na něj nárok jako majetek, odstupné apod., pokud jste mu břemeno stanovila bezdvodně, třeba jako dar apodl, máte samozřejmě právo ho odvolat.

kurd

No nemyslím si, že darem, darovací smlouvou, je tak snadné břemeno odvolat..Musí souhlasit darující i obdarovaný..

72mona3*

kurd - Věcné břemeno není dar. Je to vpodstatě smlouva o užívání věci se souhlasem majitele.

Na podrobnosti bych se být vámi zeptala právníka, který vám sepsal smlouvu na toto věcné břemeno. M.

doplněno 05.08.16 17:08: Nechápu. Píšete: Mám dům, stanovila jsem na něm věcné břemeno pro svého přítele. Mohu to zrušit? To mi přijde jasné.
Ostatně, má rada je stále stejná. Proberte to s tím právníkem.
doplněno 07.08.16 19:29: Sepsání smlouvy považuji za velmi důležité. Právník je osobou, která vám může poradit i věci, které vás samotnou nenápadnou. Pokud jste si tedy zřídila věcné břemeno jen tak sama, nenapadlo vás, že do oné smlouvy můžete zahrnout i možnost ukončení věcného břemene? Úmrtí, prodej...?
Víte, že existují online právní poradny, ne jen laické?
Neradím, jen se zmiňuji.
Mějte se fajn :)

uska*
hodnocení

0x

Tohle vyřešíte na katastru za přítomností vás i přítele.

doplněno 05.08.16 20:22:

mono - věcné břemeno nemusel sepisovat právník, to není podmínka, takže tazatelka svého právníka nemá. Může vyhledat jiného, ale je to zbytečné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]