Nejste přihlášen/a.
Milý poradci, prosímo radu. Mám sestřenici je jí 23 let, má základní vzdělání, protože na střední škole otěhotněla, nyní má dvě holčičky, 5 a 3 roky, otec holek? Nějaký feťák v base. Zatím byla s holkama doma.Teď by chtěla jít do práce, ale neví jaké má možnosti, já jsem se na možnosti již dívala, a byla jsem nepříjemně překvapená, protože jsem se domnívala, že třeba prodavačka v obchodě s oblečením, nepotřebuje mít nějaké extra vzdělání, sama jsem byla na brigádě v NewYorkeru, tak vím, že jediná znalost, kteoru jsem potřebovala, byla vědět, kde jaký kus oblečení navěsit. No nic, tam je třeba minimálně výuční list v oboru prodavač/ka,co dál? Napadly mě supermarkety, i tam je třeba výčního listu, nejlépe v oboru. Hm, dobrý hledám dál a dál, až se dostávám až na dno pracovního trhu, pozice jako:pomocná dělnice, operátor výroby(12 hodin u pásu)Fastfoody, měla jsem brigádu v MCD, donutila mě se učit, a uvědomit si, co nechci. Pomocná síla v kuchyni, asi něco podobného, né-li horšího, práce v Amazonu, četla jsem asi 8 článků a jeden blog na idnesu, vyhodí vás za překročení 3 minut na toaletě.
A protože jsem i s celkem velkým odhodláním najít nějakou důstojnou práci, kde nebude makat jako otrok nepochopila, obracím se na Vás. Berte na vědomí, že nemá hlídání, teta (50) se ještě do důchodu nechytá a ani defacto nemůže, to už by z nich byli asi bezdomovci.
Co se bytové situace týče, představte si byt 2+1 v paneláku, kdy jeden pokoj obývá sestřenice s holkama a druhý moje teta. Když holky byly miminka šlo to, čím jsou straší, tím to jde stále méně, takže by to chtělo vyřešit i toto, ale to samozřejmě až po té práci. Problém je, že sestřenice se ani moc neorientuje v tom na co má a o co nemá nárok, nějakou podporu, či podobně. Jen pobírala rodičovský příspěveka přiznali jí porodné.
Region Praha.
Jestli tu někdo bude tvrdit, že získat práci bez vzdělání je nemožné, tak se šíleně plete... Já osobně mám pouze základní vzdělání a byl jsem zaměstnaný na pár místech, kde byla vyžadovaná maturita. Setkal jsem se tam se spoustu lidí a když jsem se jich zeptal jaké mají vzdělání, tak mi řekli že mají maturitu a vysokou školu a když jsem jim pak řekl, že já mám pouze základní vzdělání, tak koukali jak trubky. Je to v podstatě jenom o tom mít správně prořízlou pusu a umět za sebe bojovat...
Já jsem se cca od 10 let učil dělat doma webové stránky, protože mě to neskutečně bavilo a pak, když jsem jim ukázal, co všechno jsem zvládl, tak z toho byli překvapeni a byl jsem přijat zhruba po 1 týdnu po odeslání životopisu s referencemi.
Pak jsem z práce odešel, protože jsem velmi, ale opravdu velmi rozmazlený sám sebou a svým životním cílem a 35 tisíc čistého mi bylo málo, tak jsem začal podnikat... Nyní se držím na +/- 50 tisíc čistého a že bych se nějak předřel, to taky tvrdit nemohu... Prostě dělám, to co mě baví a užívám si života... Mimochodem, nebylo mi ještě ani 20.
Ale abych se jenom nechlubil tím, co jsem dokázal já, tak taky hodím něco, co by pomohlo možná pomoci...
Děti tuhle situaci sice trošku komplikují, ale bylo by fajn najít si něco menšího na nějaké běžné vyžití a během toho pracovat na sobě ve svém volném čase a zdokonalovat svoje schopnosti v určitém oboru. Někoho třeba baví kreslit a takový grafický návhrář si vydělá slušné peníze, záleží co vaší sestřenici baví, ale rozhodně můžu doporučit jít si za svým snem, protože dělat celý život práci, která jí nebude bavit je o ničem. Tak nějak počítám s tím, že se tu do mě pustí spousta lidí ohledně toho, že né každý má tu možnost, ale na to řeknu jediné; každý tu možnost má a záleží jak jí využije a co všechno pro to obětuje. Někdo si hledá způsob a někdo výmluvu. Každopádně já jsem důkazem toho, že člověk se základkou se může mít i lépe než lidi s vysokou školou. Život není vždycky jenom o papírech, ale je to hlavně o zkušenostech, které člověk nasbírá sám za dobu svého života. Je sice pěkné, že člověk výjde ze školy a má desítky různých diplomů, ale k čemu mu to je, když člověk, co to dělá jako koníček toho umí ve finále mnohem víc?
Takže jak říkám, vyhlídnout si něco menšího a pomalu pracovat na sobě a nebo si vyhlídnout něco složitější a napsat motivační dopis na takové úrovni, že je to všechno položí na kolena a jestli né, tak opakovat, opakovat a opakovat. Alespoň si vaší sestřenici zapamatují a tu možnost mít bude. V dnešní době se člověk musí akorát někam vecpat, aby uspěl
To by bylo nejlepší, ale to je celkem složité, pokud musí vydělávat a je tak dlouho ze školy.
ANo to je pravda, ale ty návyky snad získá, není snad tak pozdě, jsou vysokoškolácí, co začínají pracovat až v 27 letech.
Dobrý večer, hovořím částečně i ze své zkušenosti. Takoví lidé, jako je vaše sestřenice, jsou pro dnešní společnost a zvláště v takové situaci nepoužitelní. Opravdu doufám, že vám někdo poradí.
Taky doufám, rozhodla jsem se, že to vyřeším a beru to i ze svého úhlu pohledu, a nechtěla bych pracovat někde v továrně od 6 od rána. Například moje práce, potřebuje tam člověk dva jazyky a minimálně maturitu, na zvýšení platu bc. a při reálném pohledu mi stačí google překladač a ke spokojenosti šéfa krátká sukně a zapamatovat si, v jakém hrnku chce kafe a mozek? Prakticky nezapojenej. Bohužel problém je, že oni to vzdělání vážně chtějí.
Je jí 23, starší holce 5, narodila se, když bylo sestřenici 18. Čtyřleté studium se končí v 19ti letech, takže odešla pravděpodobně ve třeťáku. Měla si ten jeden rok dodělat dálkově, třeba i na jiné škole. Ale mít alespoň nějaké vzdělání je základ. Mít jen základní školu si mohou dovolit jen herečky typu Aňa Geislerová nebo modelky, ne obyčejný člověk. Má nejnižší stupeň vzdělání, nemít ani základku se povoluje snad jen jedincům postiženým. Nesmí se tedy divit, že může dělat jen tu nejpodřadnější práci. Moje rada je doplnit si vzdělání, ale fofrem, když už to neudělala za 5! let na rodičáku. Existují obory, kde lze mít výuční list za jeden rok. Nejspíš by jí poradili na pracáku, existují i rekvalifikační kurzy pro lidi jen se základním vzděláním. Pokud otec dítěte neplatí a nelze z něj alimenty vymoct ani soudně, co prarodiče z jeho strany? Nemyslím hned po nich požadovat peníze, ale třeba by rádi nějak přispěli, nebo by alespoň děti pohlídali.
Podle toho co píšete, nenajde práci, která by jí voněla, protože nekvalifikovaná práce, je přesně o tom, co popisujete, nejčastěji pásová výroba nebo hajzlíky, nošení težkých břemen. Na řidiče monster hromadné dopravy, musí mít člověk trochu talent nebo čas na zvládnutí... Požadavkům v obchodech na prodavačky se nedivte. Učňák je naprosté minimum, aby měl obchodník alespoň zdání, pocit, že nenajal nějakého retarda a v dnešní době, kdy každý studuje snad až do důchodu a má padesát papírů a kvalifikací... to platí dvojnásob. Když jí nevoní práce, na kterou má, potom nechápu, proč se nevdá. Nač čeká, to jako čeká na prince na bílém koni nebo chce tetu sedřít z kůže, protože do práce jí jen tak někdo nedostane nebo čeká na toho basistu aby jí vyrobil nové dítě?
Když chtěl jít bratr řídit autobus, musel donést papír o ukončeném učňáku.
A taky by si mohla najít normálního chlapa. Existují i rozvedení, kteří tak přišli o rodinu a šli by do toho znova. Ve dvou by to snáz utáhli. Ve svém okolí mám paní, co odeěla z obchodu dělat pokojskou do lepšího hotelu. Nevím, jak se tam střídaj služby, ale aspoň něco. Jiná šla dělat na benzinku, uměla si poradit s inventurami přes počítač, tak si ji šéf střeží. Taky znám jednu, co si udělala rekvalifikační kurz a dělá pečovatelku v DD. Jestli má Vaše sestřenice k něčemu sklony, tak at si zjistí, jesti se dá v jejím oboru vystudovat dálkově.. Ale spíš bude muset podle toho, co se v okolí nachází za možnosti.
Ať jde řídit tramvaj - v Praze v DPP cca 30 tis/ měs.
A ty tramvaje Porsche jsou docela hezké, půjde jí to k makeupu - ale vážně, na tramvajáka stačí základka, alespoň to tak bylo.
Z jiného soudku, ať si uděla IPMA stupeň D a pak ať se všude drze hlásí na "projektovou koordinátorku"- taková lepší sektretářka ( + nutno poladit AJ a PC gramotnost). Variantně Prince2- Foundation, je to o něco dražší, ale kratší, trojdenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.